Τον Ιανουάριο του 2022 θα κατατεθεί στη Βουλή, εάν όλα κυλήσουν βάσει του ισχύοντος χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί, η σύμβαση για την πρόσκτηση των τριών φρεγατών Belh@rra ενώ τον ίδιο μήνα -με πιθανότερη ημερομηνία τις 19 Ιανουαρίου- θα φτάσουν στην Ελλάδα τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε εθιμοτυπική συνάντηση που είχε, σήμερα, Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, για την ανταλλαγή ευχών με διαπιστευμένους συντάκτες στο υπουργείο.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι για τις τρεις φρεγάτες Belh@rra το υπουργείο ζητά την εμπλοκή ελληνικών εταιρειών τού κλάδου της αμυντικής βιομηχανίας στη διαδικασία ναυπήγησης ενώ συνέχισε λέγοντας ότι οι Γάλλοι μάς προσφέρουν τα δύο πλοία «πολύ γρήγορα» και συγκεκριμένα το 2025.

Εξάλλου, όπως είπε, υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την εμπλοκή διασύνδεση των αμυντικών βιομηχανιών Ελλάδας- Γαλλίας στη αμυντική συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο χώρες».

Συνολικά, όπως ανέφερε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, θα διατεθούν 5 δισ. ευρώ για το Πολεμικό Ναυτικό εκ των οποίων περίπου τα 3 δισ. αφορούν τη σύμβαση για την πρόσκτηση των φρεγατών Belh@rra ενώ ποσό της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ θα δοθεί για την απόκτηση τεσσάρων κορβετών και περίπου μισό δισ. ευρώ για την αναβάθμιση και των εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ.

Πέρα από τα εξοπλιστικά προγράμματα που προχωρούν, ο υπουργός αναφέρθηκε και στον σχεδιασμό για το νέο έτος υπογραμμίζοντας: «Ο σχεδιασμός είναι εύκολος, η χρηματοδότηση είναι το δύσκολο».

Αναφέρθηκε, επίσης, στο ζήτημα των αεροσκαφών C-130 τονίζοντας ότι το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έχει φέρει πρόταση από το Ισραήλ που περιλαμβάνει τη συντήρηση τριών εξ αυτών και η οποία προς το παρόν εξετάζεται.

Επισήμανε ότι το υπουργείο συνεχίζει να κινείται στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης της συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι πιθανότατα τον Φεβρουάριο αναμένεται επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο αλλά και συνάντηση του ιδίου του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογο του.

«Το κλίμα», είπε ο υπουργός, «είναι παρά πολύ καλό στις σχέσεις των δυο χωρών και οφείλουμε να το εκμεταλλευθούμε αυτό».

Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία θα συνεχιστούν ενώ έθεσε τον χρονικό ορίζοντα για την επόμενη συνάντηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης εντός του Μαρτίου του 2022.

Για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού στο στράτευμα, ο υπουργός επισήμανε ότι «απαιτείται πρώτα στέρεος κυρωτικός μηχανισμός προτού πάμε σε υποχρεωτικότητα». Όπως είπε, καταβάλλεται προσπάθεια να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμένων στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ δήλωσε ότι στόχος είναι να «καλύπτονται κατά προτεραιότητα οι μονάδες που βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα».

Για τη Ρωσία και την ένταση στα σύνορά της με την Ουκρανία, ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι «η χώρα δεν πρέπει να απομονωθεί» διότι αυτό θα φέρει αποσταθεροποίηση. «Θα πρέπει να βρεθεί το κατάλληλο σημείο ισορροπίας» είπε χαρακτηριστικά.

 

Ν. Χαρδαλιάς: Στόχος να συνδεθούν περισσότερο οι Ένοπλες Δυνάμεις με την κοινωνία

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι στόχος είναι η περαιτέρω σύνδεση των Ενόπλων Δυνάμεων με την κοινωνία ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη «μεγάλη», όπως είπε, «προσφορά τους στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας».

Μίλησε, επίσης για το πρόγραμμα «Αιγίς 2», το οποίο θα «είναι προσαρμοσμένο σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στις Ένοπλες Δυνάμεις», πλην των εξοπλιστικών προγραμμάτων και όπως επισήμανε «θα αναβαθμίσει το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στο ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής».

«Δουλεύουμε», προσέθεσε ο Ν. Χαρδαλιάς, «με εντολή του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ώστε να ξεπεράσουμε λογικές του παρελθόντος που μας κρατούσαν πίσω».

Επισήμανε, δε, ότι γίνεται «πολλή δουλειά σε πολύ χαμηλούς τόνους» με τη συνεργασία των Γενικών Επιτελείων των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και συμπλήρωσε: «Φιλοδοξούμε να σας εκπλήξουμε δημιουργικά».

Στη συνάντηση, παραβρέθηκαν, επίσης, οι αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης.