Πιθανολογώ ότι η Επιτροπή, στη συνεδρίασή της το μεσημέρι, θα μας εισηγηθεί τη χρονική επίσπευση των μέτρων, που θα ίσχυαν από τη Δευτέρα και μετά, ενδεχομένως και κάποιες προσαρμογές

μέσα στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τη δημοσιογράφο Μαρία Αναστασοπούλου.

Και πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου:

Θα σταθμίσουμε τα δεδομένα, τις εισηγήσεις της Επιτροπής και θα προβεί ο Υπουργός Υγείας στις ανακοινώσεις για το πώς θα προχωρήσουμε από αύριο και μετά. Οι τομείς στους οποίους θα εφαρμοστούν τα μέτρα είναι αυτοί που γνωρίζουμε. Δεν συζητάμε δηλαδή για κάτι παραπάνω. Η μετάλλαξη «Ο» φέρνει μια κατάσταση, με την οποία δεν ήμασταν ξανά αντιμέτωποι στο παρελθόν. Δηλαδή, μεγάλη έκρηξη κρουσμάτων η οποία, όμως, δεν συνοδεύεται με αντίστοιχη έκρηξη νοσηλειών. Είναι κάτι που συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Γαλλία για παράδειγμα χθες είχε 180.000 μολύνσεις. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να εμποδίσουμε τον κύκλο επέκτασης της νόσησης στις μεγαλύτερες ηλικίες. Η μετάλλαξη πλήττει τις νεότερες γενιές, εκεί που υπάρχει έντονη κοινωνική δραστηριότητα, γι’ αυτό ακριβώς και η φιλοσοφία των μέτρων έχει να κάνει με χώρους υπερμετάδοσης -εστίαση, διασκέδαση, γήπεδα- με στόχο να περιορίσουμε τη διασπορά της. Τα μέτρα που θα εφαρμοζόντουσαν από τη Δευτέρα και μετά θα έρθουν λίγο νωρίτερα. Παρεμβάσεις πιο αυστηρές ή κάτι επιπλέον που μπορεί να ζητήσει η Επιτροπή, θα το σταθμίσει η Κυβέρνηση και θα αποφασίσουμε. Λίγο-πολύ, πάντως, είναι αυτά που γνωρίζαμε.

Αντιλαμβάνομαι την αγωνία του κόσμου, αντιλαμβάνομαι ότι όλο αυτό είναι στενάχωρο. Τα κρούσματα και η κοινή λογική επιβάλλει στον καθένα να πάρει τις αποφάσεις του και ενδεχομένως κάποια σχέδια που είχε για το πώς θα διασκεδάσει τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, να τα κάνει διαφορετικά. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι δεν είναι αποφάσεις που είναι ευχάριστες. Καταβάλαμε όλο το προηγούμενο διάστημα μια τεράστια προσπάθεια να σώσουμε την περίοδο των Χριστουγέννων και εν πολλοίς το πετύχαμε. Εξαντλήσαμε κάθε πιθανότητα να συμβεί αυτό και τις επόμενες ημέρες. Οφείλουμε όμως να παρέμβουμε, καθώς τα δεδομένα άλλαξαν και τα κρούσματα πολλαπλασιάστηκαν πάρα πολύ γρήγορα και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.

Δύσκολη άσκηση, λεπτή ισορροπία

Με βάση και τις εισηγήσεις των επιστημόνων, ακολουθούμε μια άσκηση δύσκολη, κρατώντας μια λεπτή ισορροπία: Να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία και ταυτόχρονα να προστατέψουμε τον κοινωνικό και τον οικονομικό βίο. Πήραμε μέτρα ακυρώνοντας τις δημόσιες ανοιχτές εκδηλώσεις, βάζοντας υποχρεωτική τη χρήση μάσκας για όλες τις υπόλοιπες εκδηλώσεις. Είχαμε πάρει πρώτοι μέτρα για την είσοδο των ανεμβολίαστων σε διάφορους χώρους και καταφέραμε και φτάσαμε μέχρι τα Χριστούγεννα, σώζοντας την εορταστική περίοδο.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι ραγδαία και ο ρυθμός διπλασιασμού έρχεται πολύ πιο γρήγορα, απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα. Αυτό συμβαίνει και στον υπόλοιπο κόσμο.

Βασική προτεραιότητα να μην μεταφερθει η νόσηση στις μεγαλύτερες ηλικίες

Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως το άκουσμα του αριθμού των κρουσμάτων προκαλεί ένα σοκ, προκαλεί ένα δέος. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Από την άλλη πλευρά, όμως, πρέπει να παραμένουμε ψύχραιμοι και προσηλωμένοι στο βασικό μας σχέδιο που είναι να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, και ταυτόχρονα να πετύχουμε αυτή τη λεπτή ισορροπία, ώστε η οικονομία, η εκπαίδευση, η κοινωνία να μην ξανακλείσουν. Δεν είναι εύκολη άσκηση. Και όταν αυτή η άσκηση επιβάλλει προσαρμογές στη στρατηγική, πρέπει να τις κάνουμε.

Η βασική μας προτεραιότητα είναι να σταματήσουμε τον κύκλο μεταδοτικότητας από τις νεότερες ηλικίες στους μεγαλύτερους συμπολίτες μας και κυρίως σε αυτούς που είναι ανεμβολίαστοι. Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή κάνουμε ισχυρές συστάσεις στους νέους όταν έρχονται σε επαφή με τους οικείους τους μεγαλύτερης ηλικίας, να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας και να προχωρούν σε διαγνωστικό έλεγχο.

Για το Σύστημα Υγείας

Η πραγματικότητα είναι ότι η «Ο» βρίσκει το Σύστημα Υγείας σε πίεση.. Δεν θα σταματήσουμε να στηρίζουμε το Σύστημα Υγείας, προκειμένου να αντέξει κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι μας. Ήδη στην Αττική, όπου αυτή τη στιγμή παρατηρείται και η μεγαλύτερη συγκέντρωση της «Ο», το Υπουργείο Υγείας έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και συνεννοήσεις για να προσθέσει στο Σύστημα κλίνεςΜ.Ε.Θ. για non Covid περιστατικά, αλλά και αν χρειαστεί να επιτάξει τις υπηρεσίες γιατρών. Υπάρχει σχέδιο. Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται, προκειμένου να ανταποκριθούμε σε αυτή την πίεση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να στηρίξουμε και την κοινωνία.

Για το ΣΥΡΙΖΑ

Ο Πρωθυπουργός, από την πρώτη στιγμή και της καινούργιας μετάλλαξης, έδωσε τον τόνο για το πώς πρέπει να κινηθούμε. Ζήτησε τις εκτιμήσεις από την επιστημονική κοινότητα για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση με την «Ο». Πολύ γρήγορα κάναμε παρεμβάσεις για την περίοδο των Χριστουγέννων. Υιοθετήσαμε τα μέτρα για από εκεί και μετά.

Είναι πάρα πολύ κρίσιμες και πάρα πολύ σοβαρές οι στιγμές, για να τις προσεγγίζουν κάποιοι -και αναφέρομαι στην Αξιωματική Αντιπολίτευση- με ευτέλεια, ανευθυνότητα και ελαφρότητα. Δεν είναι καλή η συνταγή αυτή για κανέναν πολιτικό. Θα έπρεπε να το έχει καταλάβει ο κ. Τσίπρας από το παρελθόν.

Για τα σχολεία

Η πρόθεσή μας και ο σταθερός μας προσανατολισμός είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στην ώρα τους. Μέσα στις συνθήκες και στο περιβάλλον που ζούμε, μέχρι τη 10η Ιανουαρίου θα έχουμε και άλλα δεδομένα στα χέρια μας και προφανώς θα έχουμε κι άλλες συνεδριάσεις της Επιτροπής των Ειδικών, που θα σταθμίσουν τα δεδομένα. Αν χρειαστεί να πάρουμε κάποια πρόσθετα μέτρα, σε ό,τι αφορά τον πιο αυστηρό διαγνωστικό έλεγχο, για να πάνε οι μαθητές με ασφάλεια στο σχολείο τους, θα το κάνουμε. Ενδεχομένως περισσότερα τεστ. Όλο το προηγούμενο διάστημα τα σχολεία λειτούργησαν υποδειγματικά. Από τα 80.000 τμήματα, κατά καιρούς έκλεισαν λιγότερα από 200. Και αυτό συνέβη γιατί το πρωτόκολλο που είχαμε, το πολύ συχνό testing, η άψογη συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα, οδήγησαν στο να πετύχουμε τα σχολεία να ανοίξουν το Σεπτέμβριο και να μην κλείσουν και να έχουμε τη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία. Τώρα που οι μαθητές είναι εκτός του σχολικού περιβάλλοντος, με την «Ο» να δείχνει αυτή τη διασπορά και με τις νέες ηλικίες να είναι περισσότερο ευαίσθητες, χρειάζεται ενδεχομένως κάποια τροποποίηση, κάποιος πιο αυστηρός έλεγχος, για να πάμε στη 10η Ιανουαρίου και να ανοίξουν τα σχολεία. Η πρόθεσή μας είναι σταθερή. Θα εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα και κάθε εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας, προκειμένου να το πετύχουμε αυτό.

Η πρόθεσή μας είναι απολύτως καθαρή: Τα σχολεία να ανοίξουν στην ώρα τους. Εάν τα δεδομένα είναι τέτοια, που με τον διαγνωστικό έλεγχο οι επιστήμονες μας εγγυηθούν ότι είναι ασφαλές να ανοίξουν τα σχολεία, με βάση τα πρωτόκολλα και τον τρόπο λειτουργίας που είχαμε, τότε δεν βλέπω λόγο να υπάρξει κάποια χρονική μετάθεση.

Για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Ας περιμένουμε λίγες ώρες να δούμε ποια ακριβώς θα είναι η εισήγηση των ειδικών και μετά οι αποφάσεις της Κυβέρνησης για το πώς ακριβώς θα λειτουργήσουμε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Από εκεί και πέρα, προφανώς και θα υπάρξουν οδηγίες. Είχαμε χθες 21.000-22.000 κρούσματα. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είμαστε σε μια πολύ δύσκολη φάση της πανδημίας. Καταλαβαίνω ότι μετά από δύο χρόνια υπάρχει αυτή η κόπωση. Καταλαβαίνω ότι όλος ο κόσμος είναι στενοχωρημένος. Αλλιώς περίμενε τις γιορτές, αλλιώς τις είχε στο μυαλό του. Καταλαβαίνω τη δυσκολία και των επαγγελματιών. Πρέπει κάπου, όμως, να βάλουμε στην εξίσωση και την κοινή λογική. Εάν στο σπίτι μας θέλουμε να διασκεδάσουμε εκείνο το βράδυ, θέλουμε να αλλάξουμε τον χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα ή με τους φίλους μας, θεωρώ αυτονόητο -και από την πλευρά των φίλων μας που θα έρθουν σπίτι μας και από την πλευρά τη δική μας που θα τους καλέσουμε- ότι ορισμένα πράγματα είναι αυτονόητα. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να έχουμε κάνει αυτοδιαγνωστικό έλεγχο για να είμαστε σίγουροι ότι δεν είμαστε φορείς του κορονοϊού, άρα, δεν υπάρχει και ο κίνδυνος να τον μεταδώσουμε. Έχουμε πλέον την εμπειρία για το πώς πρέπει να είμαστε στις κοινωνικές συναναστροφές και στις εκδηλώσεις. Δεν είναι ευχάριστο, χωρίς αμφιβολία. Δεν το είχαμε στο μυαλό μας έτσι. Αναγκαζόμαστε για μία ακόμη χρονιά, σε εορταστικές ημέρες, λόγω του κορονοϊού να μην είμαστε απολύτως ελεύθεροι. Όμως είμαστε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι πέρυσι, χωρίς αμφιβολία.

Δικαιούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι

Πέρυσι τέτοιες ημέρες ξεκινούσε ο εμβολιασμός και όλοι μας είχαμε αβεβαιότητες, είχαμε άγχος πώς θα πάει, αν θα έχουμε επάρκεια, αν θα είναι αποτελεσματικό, αν θα έχουμε τη δυνατότητα να εμβολιάζεται όποιος θέλει, την ώρα που το θέλει. Έναν χρόνο μετά είμαστε με το 85% του πληθυσμού εμβολιασμένο. Έναν χρόνο μετά εξακολουθούμε να δίνουμε τη μάχη με τον κορονοϊό. Δικαιούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι, γιατί έναν χρόνο μετά όλοι, η κοινωνία, οι πολίτες, οι υγειονομικοί -πρώτα και πάνω απ’ όλους- και η Κυβέρνηση, δουλέψαμε πολύ για να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις απώλειες. Όλοι λένε ότι 15-20.000 συμπολίτες μας σώθηκαν εξαιτίας του εμβολιασμού. Όλοι λένε ότι θα είχαμε πολύ λιγότερες απώλειες, αν είχε αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη. Κάναμε μία τιτάνια προσπάθεια, σε όλα τα επίπεδα, στην πειθώ, στη διευκόλυνση. Πήραμε γενναίες και δύσκολες αποφάσεις με πολιτικό κόστος για να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη. Μέσα σε δύο χρόνια στηρίξαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όσο κανένας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στη Μεταπολίτευση. Ενισχύσαμε την κοινωνία στα δύσκολα με περίπου 44 δισ. ευρώ, για να βγει από την κρίση όρθια και η οικονομία να συνεχίσει να δουλεύει. Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε προσηλωμένοι στο βασικό στόχο, που είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και καλύτερη ισορροπία έτσι ώστε η κοινωνία, η οικονομία, η εκπαίδευση, να είναι ανοιχτές. Προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε. Με σχέδιο, με αποφασιστικότητα, χωρίς πανικό, για να ξεπεράσουμε τα δύσκολα για μια φορά ακόμα.