Περατώθηκαν οι εργασίες κατεδάφισης σε χώρο του Τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ο οποίος βρισκόταν υπό καθεστώς κατάληψης για 34 χρόνια.

Δυνάμεις της αστυνομίας, παραμένουν αναπτυγμένες περιμετρικά του πανεπιστημίου, καθώς ομάδες του αντεξουσιαστικού χώρου κάλεσαν, μέσω ιστοσελίδων, σε συγκεντρώσεις υπεράσπισης της αποκαλούμενης κατάληψης «Στέκι στο Βιολογικό». Νωρίτερα, ξεκινώντας από την Οδό Ολυμπιάδος, μέλη τους πραγματοποίησαν πορεία που κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ενώ διμοιρίες των ΜΑΤ απέτρεψαν προσπάθειά τους να κινηθούν μαζικά προς το campus του ΑΠΘ.

«Οι εργασίες που ξεκίνησαν, σήμερα, στο κτίριο του Τμήματος Βιολογίας, αφενός συμβολίζουν το τέλος μιας αυθαιρεσίας που διήρκησε 34 χρόνια, αφετέρου σηματοδοτούν την αρχή ενός εμβληματικού έργου στη Σχολή Θετικών Επιστημών για τη δημιουργία μιας βιβλιοθήκης που θα εξυπηρετεί χιλιάδες φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, για την επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί.

«Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο χρηματοδοτείται από τους Έλληνες φορολογούμενους, για να υπηρετεί την προαγωγή της γνώσης, της έρευνας, της προσωπικής εξέλιξης, να λειτουργεί ως πυλώνας εθνικής ανάπτυξης και όχι ως θερμοκοιτίδα αυτόνομων νησίδων βίας και αυθαιρεσίας. Ως πρυτανικές Αρχές έχουμε καθήκον να προστατεύουμε την πανεπιστημιακή κοινότητα από κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης των μελών της, επενδύοντας ταυτόχρονα στη διαρκή αναβάθμιση της ποιότητας των μέσων και υποδομών για την εκπαιδευτική διαδικασία», τόνισε.

Το έργο «Εσωτερικές Διαρρυθμίσεις Χώρων Ισογείου Κτηρίου Βιολογίας για τις ανάγκες της Σ.Θ.Ε.», συνολικού προϋπολογισμού 1.320.600 ευρώ υλοποιείται σε εφαρμογή αποφάσεων της Συγκλήτου του Ιδρύματος μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του ΑΠΘ και εντάσσεται στη «Λειτουργική ενοποίηση Βιβλιοθηκών ΑΠΘ», στον Άξονα Προτεραιότητας «Επένδυση στην εκπαίδευση, την απόκτηση δεξιοτήτων και τη διά βίου μάθηση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία», ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Ανακοίνωση για το συμβάν στο ΑΠΘ, εξέδωσε η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακή φιέστα καταστολής», σημειώνοντας ότι «τη στιγμή που τα κρούσματα στη χώρα μας έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ με την εγκληματική διαχείριση της κυβέρνησης και με τους/τις φοιτητές/-τριες στα σπίτια τους, η ΝΔ αντί να σχεδιάζει το ασφαλές άνοιγμα των σχολών μετά τις γιορτές βάζει τις δυνάμεις καταστολής εντός του ΑΠΘ».

Την ολοκλήρωση της επιχείρησης, παρουσία δικαστικού λειτουργού, σε ισόγειο χώρο της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, που τελούσε υπό κατάληψη (Στέκι στο Βιολογικό) τα τελευταία τριάντα τέσσερα χρόνια, ανακοίνωσε η αστυνομία, δίνοντας στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα αντικείμενα που βρέθηκαν στον χώρο.

ΑΠΘ: Τέλος μετά από 34 χρόνια η κατάληψη στο "Στέκι του Βιολογικού" - Τι... | Ελλάδα Ειδήσεις

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση κατεδάφισης κατειλημμένου χώρου στο Βιολογικό του ΑΠΘ (φωτ.)

κατάληψη Θεσσαλονίκη

κατάληψη Θεσσαλονίκη

κατάληψη Θεσσαλονίκη

κατάληψη Θεσσαλονίκη

κατάληψη Θεσσαλονίκη

κατάληψη Θεσσαλονίκη