Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, αντάλλαξαν τηλεφωνικά ευχές για το νέο έτος.

Ερντογάν και Τατάρ συζήτησαν την πρόσφατη ραγδαία αύξηση των νέων περιστατικών της νόσου Covid-19 και σημειώθηκε ότι ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του ψευδοκράτους όπως πάντα.

Στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε, ότι η μεγαλύτερη επιθυμία του για το νέο έτος είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας, που εμπεριέχει τη συνεργασία δύο κυρίαρχων κρατών, που ζουν πλάι-πλάι, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και των πραγματικοτήτων, κατά την έκφρασή του, στην Κύπρο. Ευχήθηκε επίσης να τερματιστεί η επιδημία Covid-19, να συνεχίσει η ανάπτυξη σε κάθε τομέα στην «τδβκ» (ψευδοκράτος) και ευχαρίστησε την Τουρκία που δίνει χέρι βοηθείας προς αυτούς.

Αναφερόμενος στα σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν το 2021, ο κ. Τατάρ εξήγησε, ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων ήταν μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις για τον τουρκοκυπριακό «λαό» εντός του 2021, σημειώνοντας ότι το άνοιγμα θα συνεχίσει παρά τις πρωτοβουλίες της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως αποκαλεί την κυπριακή κυβέρνηση, να το εμποδίσει.

«Το μοντέλο λύσης ομοσπονδίας, που έχει συζητηθεί σε συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις από το 1968 έχει καταρρεύσει και ο ερχομός ενός νέου μοντέλου λύσης ήταν αναπόφευκτος. Αυτό το μοντέλο λύσης, που στηρίζεται από την μητέρα πατρίδα Τουρκία, την μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα της περιοχής, είναι το μόνο μοντέλο λύσης, που θα ωφελήσει την Κύπρο και την περιοχή», ανέφερε.

Ο κ. Τατάρ πρόσθεσε ότι η αντίληψη της ελληνοκυπριακής πλευράς για τη λύση στη βάση της ομοσπονδίας, είναι μια αντίληψη, που δεν βλέπει τον τουρκοκυπριακό «λαό» ως ίσο και προσπαθεί να τον κάνει μειονότητα. Στη βάση αυτής της αντίληψης υπάρχει και η άρση των τουρκικών εγγυήσεων και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

«Αυτή η αντίληψη και η επιμονή τους δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή. Υπό το φως όλων αυτών των πραγματικοτήτων, ο τουρκοκυπριακός λαός έχει δείξει στον κόσμο ότι υιοθετεί και στηρίζει λύση δύο κρατών, με το να με στηρίξει, με τη δική του βούληση, με μεγάλη πλειοψηφία στις προεδρικές εκλογές, που διεξήχθησαν μέσα σε μια δημοκρατική ατμόσφαιρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η προσπάθεια μας είναι να δημιουργήσουμε έδαφος συμφιλίωσης στη βάση της συνεργασίας και της κυριαρχικής ισότητας ανάμεσα σε δύο κράτη και σε δύο λαούς, που υπάρχουν στην Κύπρο. Ας μην ξεχνάμε, ότι η Κύπρος δεν είναι πλέον η παλιά Κύπρος, υποστήριξε ο κ. Τατάρ.

Επανέλαβε τη θέση ότι η αποφασιστική στάση της μητέρας πατρίδας Τουρκίας, οι έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή και άλλες στρατηγικές εξελίξεις έχουν αναβαθμίσει το καθεστώς του ψευδοκράτους και θα συνεχίσουν τις εργασίες, με σκοπό να προστατεύσουν την εθνική υπόθεση του τουρκοκυπριακού «λαού» και να ενδυναμώσουν το έδαφος του ψευδοκράτους σε συνεργασία με την Τουρκία.

Εξέφρασε επίσης τη λύπη του, για την στήριξη που δίνουν κάποιες χώρες στις δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς για εξοπλισμούς και στρατιωτικές ασκήσεις κι ευχήθηκε τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμπεριφέρονται αμερόληπτα και σύμφωνα με τις πραγματικότητες της Κύπρου.