Ο πρόεδρος της Μποτσουάνα βρίσκεται σε απομόνωση, καθότι διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Η Μποτσουάνα, μαζί με τη Νότια Αφρική, είναι μία από τις δύο πρώτες χώρες, στις οποίες εντοπίστηκε η μετάλλαξη Όμικρον.

«Ο πρόεδρος δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα και έχει τεθεί υπό στενή ιατρική παρακολούθηση», αναφέρει η ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται, ότι ο Μοκγκουίτσι Μσίσι διαγνώσθηκε θετικός σε έλεγχο ρουτίνας. Ο αντιπρόεδρος Σλάμπερ Τσογκουάνε θα αναλάβει προσωρινά τα προεδρικά καθήκοντα, τόνισε η κυβέρνηση.

Η ιδιαίτερα μεταδοτική αυτή παραλλαγή, η οποία φέρει πολλές μεταλλάξεις που δημιουργούν φόβους για αντίσταση στα εμβόλια, ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στα τέλη Νοεμβρίου στην Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική.

Η Μποτσουάνα, η οποία ανακοίνωσε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι καταγράφει «άνοδο του αριθμού των μολύνσεων», αριθμούσε σχεδόν 220.000 κρούσματα και πάνω από 2.400 θανάτους την περασμένη εβδομάδα, βάσει των επίσημων στοιχείων. Ο πρόεδρος περιέγραψε στην ομιλία του για το τέλος της χρονιάς «μια παραλλαγή που μεταδίδεται σαν μια γραμμή από πυρίτιδα».

Στο τέλος Δεκεμβρίου, το 43% του πληθυσμού των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων της Μποτσουάνας ήταν πλήρως εμβολιασμένο. Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν πρόσφατα πως αρχίζουν την εκστρατεία των αναμνηστικών δόσεων για τους ήδη εμβολιασμένους και πως μειώνουν στα 12 έτη την ηλικία του εμβολιασμού.