Ο κ. Οικονόμου ανέφερε συγκεκριμένα ότι «με βάση τα δεδομένα και μετά από την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών είναι εφικτό να ξεκινήσει η δια ζώσης εκπαίδευση, που ήταν και η αρχική μας πρόθεση».
Συνέχισε λέγοντας  «έχουμε παρει όλα τα μέτρα για τη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων και για να διασφαλίσουμε την υγεία των παιδιών, των εκπαιδευτικών και των συγγενών τους».

Στη συνέχεια διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια δωρεάν test και για τα παιδιά και για τους εκπαιδευτικούς και η δυνατότητα ελέγχου 5 φορές την εβδομάδα  θα συμβάλει στο να υπάρχει όσο το δυνατον καλύτερη εικόνα της κατάστασης. «Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να έχουμε πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει στις τάξεις κάθε μέρα και θεωρώ ότι αυτό ήταν και ένα από τα κριτήρια που οδήγησαν και την επιτροπή των ειδικών και την κυβέρνηση να αποφασίσουν το άνοιγμα των σχολέιων», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επίσης πρόσθεσε πως «μέσα στο σχολικό περιβάλλον θα έχουμε καλύτερη εικόνα για τα κρούσματα στα παιδιά απο αυτή που θα είχαμε αν τα κρατούσαμε εκτός» και σημείωσε ότι το προηγούμενο διάστημα το 85% των περιπτώσεων κρουσμάτων σε παιδιά εντοπίστηκαν μέσω δωρεάν self test στα σχολεία.

Ο Οικονόμου ανέφερε ότι το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να γίνει με καλή συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, με προσοχή, συγκρατημένα και αισιόδοξα.