Το σκηνικό του απόλυτου χάους συνεχίζεται στο Καζακστάν, με το ξέσπασμα βίας και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις να δημιουργούν ένα ανεξέλεγκτο πεδίο μάχης. Στο Αλμάτι, δεκάδες διαδηλωτές έχουν πέσει νεκροί, τη στιγμή που ο πρόεδρος του Καζακστάν εξουσιοδότησε τις δυνάμεις ασφαλείας «να πυροβολούν χωρίς προειδοποίηση».

Σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του ρωσικού πρακτορείου Tass, το αεροδρόμιο στην πόλη Αλμάτι του Καζακστάν παραμένει κλειστό και φυλάσσεται από στρατιώτες και αστυνομικούς, οι οποίοι συλλαμβάνουν οποιονδήποτε τους φανεί ύποπτος.

Η κίνηση γύρω από το αεροδρόμιο είναι μεγάλη, όμως οι αστυνομικοί σταματούν και ελέγχουν όλα τα οχήματα. Ο δημοσιογράφος ανέφερε, ότι είδε να συλλαμβάνονται τέσσερις «ύποπτοι» και να μεταφέρονται σε ένα μικρό λεωφορείο, με τα χέρια τους δεμένα στον σβέρκο.

Το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό μέχρι τις 9 Ιανουαρίου. Περισσότερες από 20 διεθνείς πτήσεις, από το Αλμάτι και την πόλη Ακτομπέ, έχουν ακυρωθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Βιομηχανίας και Ανάπτυξης Υποδομών. Η κρατική τηλεόραση Khabar-24 μετέδωσε πάντως ότι το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Νουρ-Σουλτάν λειτουργεί και εκτελούνται κανονικά όλες οι πτήσεις εσωτερικού. Νωρίτερα, η τηλεόραση ανέφερε ότι τα αεροδρόμια του Καζακστάν θα ξαναρχίσουν τις διεθνείς πτήσεις προς Μόσχα και Ντουμπάι από τις 15.00, τοπική ώρα.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν ζήτησε πριν από δύο ημέρες τη στρατιωτική συνδρομή του CSTO, λόγω των ταραχών που σημειώνονταν σε πολλές περιοχές της χώρας και σήμερα η κυβέρνηση ανέφερε ότι έχει αποκατασταθεί η τάξη, αλλά η κατάσταση παραμένει δύσκολη στο Αλμάτι, την οικονομική πρωτεύουσα.

Ο απολογισμός των νεκρών και των τραυματιών δεν είναι ακριβής, μιας και οι αρχές απαριθμούν μόνο τις απώλειες που αφορούν στις δυνάμεις ασφαλείας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 18 αστυνομικοί σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Η αστυνομία του Καζακστάν ανέφερε ότι δύο από τους νεκρούς αστυνομικούς βρέθηκαν αποκεφαλισμένοι. Είναι πολύ πιθανό ο αριθμός των νεκρών διαδηλωτών να είναι πολύ μεγαλύτερος. Ενδέχεται εκατοντάδες πολίτες να έχουν χάσει τη ζωή τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες, στρατιώτες πυροβολούσαν αδιακρίτως εναντίον διαδηλωτών και αυτοκινήτων. Αντιπολιτευόμενοι κατήγγειλαν ότι το κράτος χρησιμοποίησε συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος εναντίον τους. Ανυπολόγιστες είναι και οι υλικές ζημιές. Το πλήθος στράφηκε με μένος κατά των κρατικών κτιρίων, ενώ δεν ήταν και λίγες οι περιπτώσεις πλάτσικου σε τράπεζες και καταστήματα. Χιλιάδες είναι και τα αυτοκίνητα που καταστράφηκαν, παραδιδόμενα στις φλόγες. Το Διαδίκτυο έκλεισε σε όλη τη χώρα, καθιστώντας αδύνατο να αναμεταδοθούν οι εικόνες.