Το κύμα ρευστοποιήσεων που είχε ξεκινήσει από τις αρχές της εβδομάδας σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, συμπαρέσυρε σήμερα 7/1 και τα ελληνικά ομόλογα.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφθασε έως το 1,54%, καταγράφοντας αύξηση έως και κατά 0,2% σε σχέση με χθες, επίπεδο στο οποίο είχε να ξαναβρεθεί από τον Μάιο του 2020.

Ο λόγος που πυροδότησε εκ νέου σήμερα τις πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, ήταν η εκτίναξη του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο σε νέο αρνητικό ρεκόρ, στο 5%, για την Ευρωζώνη. Εξέλιξη η οποία σε μεγάλο βαθμό διέψευσε τις προβλέψεις και τα προγνωστικά των οικονομολόγων.

Η ΕΚΤ μέσω του επικεφαλής οικονομολόγου της, Φίλιπ Λέιν, προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών. Το στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στη διάρκεια του έτους καθώς οι δυνάμεις που ωθούν σε άνοδο τις τιμές, δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

Στην ελληνική αγορά η υποχώρηση των τιμών επεκτάθηκε σε όλες τις διάρκειες των ομολόγων, με αποτέλεσμα η απόδοση του 5ετούς να φθάσει το 0,71% και του 15ετούς τίτλου το 1,60%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ), καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 144 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 26 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,52% από 1,34% χθες, έναντι -0,04% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,56% από 1,47%.

Η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος συνδέεται εν μέρει με την στάση αναμονής που τηρούν οι επενδυτές εν όψει των νέων κοινοπρακτικών εκδόσεων στις οποίες σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Ανοδικά κινείται σήμερα, στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ, καθώς διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1343 δολάρια από τα 1,1312 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1298 δολάρια.