Με πρωτοβουλία του βουλευτή Α’ Αν. Αττικής και αν. τομεάρχη Πολιτισμού Π. Σκουρολιάκου,  32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, για το θέμα πρόγραμμα εμβολιασμού των Ελλήνων Ρομά.

Στο κείμενο της ερώτησής τους, οι βουλευτές σημειώνουν ότι η ανάγκη για μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, γίνεται ολοένα πιο επιτακτική δεδομένης της έξαρσης της πανδημίας.

“Υπάρχουν όμως πληθυσμιακές ομάδες με ελλιπή ή καθόλου ενημέρωση για τον εμβολιασμό, όπως οι Ρομά, ενώ κατά πληροφορίες, ο εμβολιασμός τους δεν ξεπερνά το 50% του συνόλου του πληθυσμού (150.000 άτομα σύμφωνα με τις ελληνικές υπηρεσίες και 230.000 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ). Το εγχείρημα του εμβολιασμού των Ρομά αποτελεί πρόκληση και χρήζει, σύμφωνα με τους διαμεσολαβητές, ειδικού σχεδιασμού και προσέγγισης”, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αναφέρουν επίσης, ότι η Πολιτεία οφείλει άμεσα να δείξει πως δεν υπάρχουν γι’ αυτήν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης και εμβολιασμού στους καταυλισμούς των Ελλήνων Ρομά ανά την Ελλάδα.

Ειδικότερα, ρωτούν τον υπουργό Υγείας:

1. Υπάρχει πρόγραμμα εμβολιασμού και ενημέρωσης για τους Έλληνες Ρομά;

2. Σε τι ποσοστό ανέρχεται ο πλήρης εμβολιασμός για την συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα;

3. Ισχύουν οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας πως το ποσοστό εμβολιασμένων δεν ξεπερνά το 50% του συνόλου τους;

4. Υπάρχει πρόγραμμα για μαζικούς διαγνωστικούς ελέγχους αυτής της πληθυσμιακής ομάδας;

Οι βουλευτές αιτούνται και την κατάθεση στη Βουλή των σχετικών εγγράφων:

α. για το ποσοστό εμβολιασμού των Ελλήνων Ρομά

β. για το πρόγραμμα ενημέρωσης.