Η Κατερίνα Μονογυιού είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Μυκόνου που εξελέγη βουλευτής Κυκλάδων. Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή της στο «Π», μας «συστήνει» ένα διαφορετικό «νησί των ανέμων» και μοιράζεται μαζί μας τις παιδικές αναμνήσεις της από εκεί, αλλά και τα ήθη και τα έθιμα του τόπου της. Παράλληλα, μας εξηγεί γιατί αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική, ενώ μας αποκαλύπτει ότι στις δυσκολίες της ζωής της πάντοτε καταφεύγει στην εκκλησία και στη βοήθεια του Θεού.

Ποιες θεωρείτε τις κυριότερες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε το 2022;

Η μετάλλαξη «Όμικρον» και οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι αυτά που απασχολούν πολίτες και κυβερνήσεις ανά τον κόσμο. Η κοινωνική δικαιοσύνη και η στήριξη των αδύναμων, η ισότητα των φύλων, η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και η προστασία του περιβάλλοντος βρίσκονται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα. Προσεγγίζω το 2022 με αισιοδοξία, καθώς, όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, θα βαδίζουμε προς το τέλος της πανδημίας. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και η συνέχιση των μεταρρυθμιστών πολιτικών της κυβέρνησης χτίζουν τον δρόμο ώστε να περάσουμε στη μετα-πανδημική εποχή όλοι μαζί απέναντι, χωρίς να μείνει κανένας πίσω. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, η κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα ότι μπορεί να διαχειριστεί με απόλυτη επάρκεια και αποτελεσματικότητα πολλαπλές και δύσκολες κρίσεις.

Ποια Πρωτοχρονιά έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό σας και γιατί;

Όταν ήμουν ακόμη φοιτήτρια, πέρασα την τελευταία χρονιά με τον παππού μου και ολόκληρη την οικογένεια γύρω από το γιορτινό τραπέζι. Αυτή η Πρωτοχρονιά μού έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό. Αισθάνομαι τυχερή που έχω τη γιαγιά μου στη ζωή και φέτος περάσαμε μαζί τα Χριστούγεννα.

Γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στη Μύκονο. Τι μνήμες έχετε από τα παιδικά σας χρόνια στο νησί;

Μεγάλωσα στη Χώρα της Μυκόνου, στην περιοχή Λάκκα. Θυμάμαι έντονα τα παιχνίδια και τις βόλτες με τα ποδήλατα με τους παιδικούς φίλους μου. Κάθε καλοκαίρι βρισκόμουν στον Άη Γιάννη με τα ξαδέλφια μου και πηγαίναμε μαζί με τον παππού στον κήπο, για ψάρεμα, στα ζώα, και τον βοηθούσαμε στις αγροτικές δουλειές.

Και ως βουλευτής πλέον, ποιο είναι το προσωπικό στοίχημα που έχετε θέσει για τις Κυκλάδες;

Κάνω τα αδύνατα δυνατά, διεκδικώντας με την ψυχή μου για τα νησιά μας ό,τι πραγματικά τους αξίζει σε όλους τους τομείς. Στο επίκεντρό μου πάντα βρίσκονται ο άνθρωπος και οι ανάγκες του. Αυτός είναι και ο λόγος που δίνω ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των νησιωτών και στην προσβασιμότητα, στην αναβάθμιση των υποδομών μας και στην προσέλκυση επενδύσεων στα νησιά μας. Μέλημά μου είναι κανένα νησί, ανεξαρτήτως του μεγέθους του, να μη νιώθει αποκομμένο.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Από μικρή ηλικία ασχολήθηκα με τα κοινά στην ΟΝΝΕΔ Μυκόνου και στην ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων. Το πάθος των νέων για ένα καλύτερο μέλλον και ο ρομαντισμός μού κέντρισαν το ενδιαφέρον στην Οργάνωση των νέων. Η Νέα Δημοκρατία ήταν ανέκαθεν η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη με ρίζες στην κοινωνία και με πίστη σε αξίες όπως ο άνθρωπος, η οικογένεια, η θρησκεία και η πατρίδα. Φυσικά, το κόμμα μας χάραξε με τη στάση του τον φιλοευρωπαϊκό δρόμο της Ελλάδας. Όλα αυτά τα ιδανικά, σε συνδυασμό με τη φιλελεύθερη οικονομική πολιτική, με κέρδισαν στη Νέα Δημοκρατία. Στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη είδα και εγώ, όπως οι περισσότεροι Έλληνες, την όρεξη για δουλειά και τις τεχνοκρατικές γνώσεις, που τόσο είχε ανάγκη ο τόπος μετά από τεσσεράμισι χρόνια λαϊκισμού. Είναι ένας άνθρωπος που εμπνέει εμπιστοσύνη και έχει αποδείξει έμπρακτα ότι μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και τις μεγαλύτερες κρίσεις.

Ο κόσμος στα νησιά σάς εκτιμά και σας αγαπά. Τι άνθρωπος πρέπει να είναι ο σύγχρονος πολιτικός για να κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών;

Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου καθημερινά τους νησιώτες που με στηρίζουν και που μου το δείχνουν έμπρακτα. Η αγάπη που τρέφω για τις Κυκλάδες μας ήταν και ο κυριότερος λόγος που με οδήγησε στο να πολιτευτώ. Ο πολιτικός για εμένα θα πρέπει, πάνω από όλα, να αγαπά τον τόπο που τον εκλέγει, να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του τόπου αυτού, να ακούει τους πολίτες του και να κατανοεί τα προβλήματά τους, βρίσκοντας κάθε φορά και την κατάλληλη λύση. Πάνω από όλα όμως, θα πρέπει να δίνει αγάπη, να είναι ειλικρινής και έντιμος και να μη χάσει ποτέ την εκτίμησή του απέναντι σε αυτούς που τον στήριξαν.

Έχετε συμπληρώσει πλέον δυόμισι χρόνια ως βουλευτής. Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στην κοινοβουλευτική σας πορεία μέχρι σήμερα και, αντίστοιχα, ποια ήταν η πιο ευχάριστη;

Η πανδημία, οι επιπτώσεις της και τα έκτακτα μέτρα που αυτή επέβαλε, όπως το καθολικό lockdown, ήταν μία από τις πιο δύσκολες στιγμές στην κοινοβουλευτική πορεία μου. Η πιο ευχάριστη στιγμή για εμένα ήταν όταν οι 9.816 Κυκλαδίτες συμπολίτες μου με τίμησαν με την ψήφο τους. Έκτοτε, μάχομαι καθημερινά ώστε να τιμώ έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου.

Είστε η πρώτη γυναίκα βουλευτής στην ιστορία της Μυκόνου. Πώς αισθάνεστε για αυτό; Είναι ένα «φορτίο» για εσάς;

Η στήριξη των συντοπιτών μου από τα πρώτα μου βήματα θα μπορούσα να πω ότι ήταν συγκινητική. Όμως οφείλω και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους Κυκλαδίτες για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου. Οι Κυκλάδες θεωρούνται μητριαρχική κοινωνία και στηρίζουν τις γυναίκες. Η Μύκονος και οι Κυκλάδες έχουν βγάλει μια σπουδαία ηρωίδα αγωνίστρια του 1821, τη Μαντώ Μαυρογένους, αποδεικνύοντας ότι οι γυναίκες του τόπου μας είναι διαχρονικά δυναμικές. Δεν είναι τυχαίο ότι στα νησιά μας έχουμε τρεις γυναίκες δημάρχους.

Μιας και μιλάμε για γυναίκες που έγραψαν ιστορία, θαυμάζετε κάποια γυναίκα πολιτικό;

Θαυμάζω όλες τις γυναίκες, πολιτικούς και μη, που έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο, τα παιδιά και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση προχώρησε σε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Πώς θεωρείτε ότι αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν τις γυναίκες;

Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα αποδεικνύουν έμπρακτα ότι η κυβέρνηση αφουγκράζεται τον παλμό των γυναικών στον δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει τους τελευταίους μήνες. Οι διεκδικήσεις του ελληνικού κινήματος #ΜeΤoo και οι συνεχείς ανθρωποκτονίες με θύματα γυναίκες κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη αυστηροποίησης των ποινών αναφορικά με τέτοια απεχθή και φρικτά εγκλήματα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2021, ανακοίνωσε μια δέσμη παρεμβάσεων για το ελληνικό #ΜeΤoo. Πιστοί στις δεσμεύσεις μας και κινούμενοι προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης της ποιότητας της Ποινικής Δικαιοσύνης, προχωρήσαμε σε αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία. Ως γυναίκα και βουλευτής, νιώθω χαρά, ανακούφιση και υπερηφάνεια που η παρούσα κυβέρνηση προχώρησε σε αλλαγές έχοντας πάντοτε ως γνώμονα τον άνθρωπο, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία του. Πιστοί στην κύρια αντίληψή μας ότι οι πολιτικές μας θα πρέπει πρωτίστως να ακουμπούν στις ανάγκες των πολιτών, προχωρήσαμε σε αλλαγές που χτίζουν ένα ισχυρό δίχτυ ασφάλειας για τις γυναίκες, ώστε να νιώθουμε όλες ελεύθερες και ασφαλείς να δημιουργήσουμε και να χαράξουμε τον δρόμο μας.

Ποιος είναι ο δικός σας ορισμός για τον ηγέτη;

Ηγέτης για μένα είναι αυτός ο οποίος με τις πράξεις του, τη συμπεριφορά του και με τις προσωπικές του επιλογές επηρεάζει θετικά για το κοινό καλό μια μερίδα ατόμων. Ο ηγέτης για μένα εμπνέει, ευαισθητοποιεί, αποτελεί πρότυπο όλων όσοι τον ακολουθούν. Είναι ίσως και ένας δείκτης που ορίζει το ποιόν των ανθρώπων που ενστερνίζονται τις απόψεις και τον τρόπο ζωής του.

Η παρούσα Βουλή αποτελείται από πολλούς νέους ηλικιακά βουλευτές. Πώς θα το σχολιάζατε;

Ένα από αυτά τα πρόσωπα είμαι και εγώ. Από τη μια με τιμούν οι νησιώτες που με ψήφισαν και από την άλλη ο πρωθυπουργός μας που στηρίζει τα νέα πρόσωπα, δείχνοντάς μας εμπιστοσύνη και κάνοντας χώρο και για εμάς, ώστε να δείξουμε τις δυνατότητές μας στο πολιτικό στερέωμα. Θεωρώ πως στην πολιτική χρειάζεται ένα ηλικιακό μείγμα, ώστε να αλληλοσυμπληρώνει ο ένας τον άλλον. Η εντιμότητα δεν έχει ηλικία.

Η ανανέωση δίνει νέα πνοή στο Κοινοβούλιο, καθώς τίθενται στον δημόσιο διάλογο φρέσκες ιδέες και φέρνουν τους πολίτες πιο κοντά στην πολιτική. Χαίρομαι που έχουμε έναν πρόεδρο και πρωθυπουργό που στηρίζει έμπρακτα την ανανέωση.

Και ποιο είναι το μότο σας στην πολιτική;

Αν θέλεις πολύ κάτι, μπορείς να το καταφέρεις. Αυτή είναι η φράση που με παρακινεί.

Πώς αποφασίσατε να γίνετε διαιτολόγος;

Πάντοτε μου άρεσαν τα παραϊατρικά επαγγέλματα, και αυτός ήταν ο λόγος που έθεσα ως στόχο τη Σχολή Διατροφής και Διαιτολογίας ήδη από τα πρώιμα στάδια του Λυκείου.

Το επάγγελμα του διαιτολόγου μού κέντρισε το ενδιαφέρον, γιατί έχει να κάνει τόσο με τη σωματική όσο και με την ψυχική υγεία.

Από όσο γνωρίζω, πιστεύετε πολύ στον Θεό και πηγαίνετε συχνά στην εκκλησία. Πώς αισθάνεστε;

Ναι, πιστεύω πολύ στον Θεό και η πίστη αποτελεί κινητήριο δύναμη στη ζωή μου. Πάντα, όποτε νιώθω ότι το χρειάζομαι, καταφεύγω στον Θεό μέσω της προσευχής και της επίσκεψής μου στην εκκλησία και στον πνευματικό μου. Αυτό είναι το καταφύγιό μου σε κάθε μου πρόβλημα. Σε έναν ιερό χώρο νιώθω εσωτερική γαλήνη, αισιοδοξία και ανακούφιση.

 

στην Άννα Καραβοκύρη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο