Η κατηγορούμενη για τους χειρισμούς της κατά τις φονικές πλημμύρες στην Μάνδρα, το 2017, πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, συνέχισε την απολογία της σήμερα στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη συγκεκριμένη υπόθεση, στο Β΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, κάνοντας δεικτικά σχόλια σε βάρος όσων την επέκριναν.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώην Περιφερειάρχης, συνεχίζοντας την απολογίας της στο δικαστήριο, αφού τόνισε ότι «οι τραγωδίες σαν και αυτή που έλαβε χώρα στη Μάνδρα δεν προσφέρονται για πολιτική εκμετάλλευση» αναφέρθηκε στα σχόλια που είχε δεχθεί για την εμφάνισή της όταν είχε μεταβεί στον Άρειο Πάγο για να καταθέσει αναφορά για την υπόθεση. «Δεν ξέρω πως ένα συνετός περιφερειάρχης θα έπρεπε μία τέτοια ημέρα να πάει στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με τρέσες και βλεφαρίδες», ανέφερε χαρακτηριστικά η κατηγορούμενη πρώην Περιφερειάρχης για να σταθεί εκ νέου στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, σημειώνοντας πως σε καμία περίπτωση, δεν αναζητά άλλοθι.

Για το θέμα αυτό, η κυρία Δούρου ανέφερε σε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της απολογίας της: «Να μην φτάσουμε στο σημείο να αρνηθούμε την κλιματική αλλαγή, δε ψάχνω για άλλοθι αλλά ακόμα και ο Πρωθυπουργός αναφέρεται στις συνέπειες της. Δεν την αρνιόμαστε αλλά δεν την έχουμε ως άλλοθι. Δουλέψαμε για την προστασία συμπολιτών μας. Σας λέω ότι η απόδοση ποινικών ευθυνών σε πρόσωπα ,όταν δεν υπάρχουν, δεν δικαιώνει τα θύματα».

Ακόμη, τόνισε, πως δεν καταλαβαίνει τι εννοούν όσοι λένε ότι έπρεπε να ακούσει το «καμπανάκι» από τις πλημμύρες του 2015. «Την «καμπάνα» την βαρούσαμε εμείς ήδη από προεκλογική περίοδο και κάναμε ό, τι μπορούσαμε για να την υλοποιήσουμε. Μας έλεγαν ότι βάζουμε πολλά έργα και ότι μας ζητάνε οι δήμαρχοι το κάνουμε», εξήγησε.

Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε κατά την απολογία της, ότι τέτοιου είδους τραγωδίες – σημειωτέον ότι κατά τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα χάθηκαν 25 άτομα – «δεν προσφέρονται για πολιτική εκμετάλλευση». Συνεχίζοντας η κατηγορούμενη τόνισε, πως βρήκε από τους προκατόχους της 50 μελέτες και κανένα έργο.

«Ουδέποτε ήθελα να αντιλέξω σε όσους θεώρησαν ότι η Δούρου φταίει για την απώλεια τόσων ζωών. Ακόμα και όταν ο προκάτοχος μου έβγαινε και έλεγε «έτοιμη ήταν η μελέτη, στο συρτάρι της την άφησα». Μου έλεγαν τότε: «Βγες και πες πως η μελέτη ήταν έτοιμη στα τέλη 2016». Εγώ έλεγα τότε πως δεν μπορώ να βγω να το πω όσο υπάρχουν αγνοούμενοι. Σεβάστηκα τη διαδικασία» τόνισε η πρώην περιφερειάρχης Αττικής στο δικαστήριο.

Σε ερώτηση του δικαστηρίου, για το αν ισχύει ότι τον Οκτώβριο του 2014 η ίδια είχε δηλώσει πως η Μάνδρα σε έξι μήνες θα έχει αντιπλημμυρικά έργα, η κατηγορούμενη απάντησε πως αυτό βασίζεται σε ένα δημοσίευμα της Ομάδας Αλήθειας που είναι «κομμένο και ραμμένο». «Δεν υπάρχει αυτό. Είχα πει προεκλογικά ότι σε έξι μήνες θα έχουμε αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, ο οποίος εν πολλοίς υλοποιήθηκε» είπε χαρακτηριστικά.

Η δίκη συνεχίζεται στις 20 Ιανουαρίου 2022 με τις απολογίες των υπόλοιπων 20 κατηγορουμένων.