«Εάν επιλέξει τη δεύτερη θέση, επιλέγει τον αυτοπεριορισμό του», ξεκαθαρίζει ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ συμπληρώνει πως «πρέπει να εμπνεύσει και να προσεγγίσει όλο τον κόσμο που τον στήριξε το 2015 και 2019».

Ο κ. Κουρουμπλής επισημαίνει πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποσαφηνίσει «τον πατριωτικό του χαρακτήρα» και να θυμάται πως «το ΕΑΜ και το ΠΑΣΟΚ κυριάρχησαν ως αριστερές δυνάμεις με προσδιορισμένο το πατριωτικό τους στίγμα».

Απευθυνόμενος στη νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, υποστηρίζει πως πρέπει να ξεκαθαρίσει πως «ο στρατηγικός του πολιτικός αντίπαλος είναι η ΝΔ και ότι δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει ποτέ με αυτήν».

Κλείνοντας, λέει, πως διεγράφη από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να λάβει υπόψη της το γενικότερο «πολιτικό γίγνεσθαι» για να μη χάνει ψηφοφόρους και, τελικά, όπως «ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ συναίνεσαν στη διαγραφή μου», ας γίνει «απαρχή προσπάθειας μεγάλης πολιτικής συνευθύνης, η οποία θα οδηγήσει σε προγραμματική μετεκλογική συνεργασία».

Προέρχεστε από το «παπανδρεϊκό» ΠΑΣΟΚ. Κρίνετε πως, μετά την εκλογή Ανδρουλάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο φυγής στελεχών του και ψηφοφόρων προς το ΚΙΝΑΛ;

Ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι δεδομένο ότι πρέπει να λαμβάνει υπόψη του όλες τις πολιτικές εξελίξεις και αλλαγές που γίνονται στο πολιτικό γίγνεσθαι και να παίρνει τα ανάλογα μέτρα. Το δε ΚΙΝΑΛ πρέπει πρώτα να αποφασίσει και να αποσαφηνίσει, υπό τη νέα του ηγεσία, ότι ο στρατηγικός του πολιτικός αντίπαλος είναι η ΝΔ και ότι δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει ποτέ με αυτήν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αποσαφηνίσει πολιτικά αυτό το ζήτημα. Όμως, εν όψει του Συνεδρίου του, είναι ανάγκη να αποσαφηνιστούν πολιτικά ζητήματα όπως ο πατριωτικός του χαρακτήρας, ο πολιτικός του γεωγραφικός αυτοπροσδιορισμός και τα λάθη που οδήγησαν στην ήττα μας, όπως η απουσία από την Αυτοδιοίκηση, η κατάργηση του ΕΚΑΣ κτλ. Διότι οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι στην πολιτική ιστορία αυτού του τόπου, το ΕΑΜ και το ΠΑΣΟΚ κυριάρχησαν ως αριστερές δυνάμεις με προσδιορισμένο το πατριωτικό τους στίγμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για να αποτρέψει τη φυγή ψηφοφόρων, πρέπει να ανοίξει τα πανιά του, να εμπνεύσει και να προσεγγίσει όλο τον κόσμο που τον στήριξε το 2015 και το 2019. Καθώς και τον κόσμο της αποχής και τους δημοκρατικούς κεντρώους πολίτες, οι οποίοι είναι πλήρως δυσαρεστημένοι από τις πολιτικές των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων του Μητσοτάκη.

Έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν κάλυψε την ευρύτερη Κεντροαριστερά, όπως υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, το βράδυ των περασμένων εκλογών. Τι λέτε εσείς;

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να αποσαφηνίσει εάν το κόμμα ανήκει και στην Κεντροαριστερά ή είναι μόνο κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Εάν επιλεγεί το πρώτο, διεκδικεί την πολιτική κυριαρχία στον χώρο αυτόν. Εάν επιλέξει τη δεύτερη θέση, επιλέγει τον αυτοπεριορισμό του. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει απνευστί να απαλλαγεί από φαινόμενα που τον αδικούν, τον καθηλώνουν και τον βαλτώνουν, προκειμένου να αυτο-εμπνευστεί, εμπνέοντας μια συλλογική, μεστή, δυναμική και πειστικά εναλλακτική πολιτική πρωτοβουλία ανατροπής της καταστροφικής κυβέρνησης των αρεστών και των ημετέρων, οι πολιτικές της οποίας ισοπεδώνουν και διευρύνουν τις ανισότητες εις βάρος των πολλών.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΚΙΝΑΛ μέχρι τώρα σε σχέσεις διφορούμενες, αν όχι κι εχθρικές. Τι πρέπει να γίνει για να καθίσουν σε τραπέζι συζητήσεων για συνεργασία, προεκλογική ή μετεκλογική;

Το ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρέθηκαν να συμφωνούν με τη διαγραφή μου. Ας αποτελέσει αυτή η σύμπτωση την απαρχή μιας προσπάθειας μεγάλης πολιτικής συνευθύνης, η οποία θα οδηγήσει σε προβλέψιμη προγραμματική μετεκλογική συνεργασία. Οι δυνάμεις αυτού του ευρύτερου χώρου οφείλουν να αντιληφθούν ότι όλοι εμείς είμαστε χάριν την κοινωνίας. Και αυτό το οποίο ωφελεί μια κατατρεγμένη σε απόγνωση κοινωνία –η οποία απειλείται καθημερινά από το ολοκαύτωμα της ακρίβειας, την ανασφάλεια της πανδημίας και από το έγκλημα της ανεργίας– είναι η ανάγκη πολιτικής μετεκλογικής σύμπλευσης. Μια τέτοια πρωτοβουλία θα εμπνεύσει τις απογοητευμένες δημοκρατικές δυνάμεις της κοινωνίας.

Σε μια προοδευτική διακυβέρνηση, ποια άλλα κόμματα θα βλέπατε, εκτός από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΚΙΝΑΛ;

Όσες προοδευτικές δυνάμεις εκφραστούν στην επόμενη Βουλή, στο πλαίσιο της απλής αναλογικής, και ομνύουν ειλικρινά στο συμφέρον της κοινωνίας, οφείλουν να στηρίξουν μια ανατρεπτική προοπτική εάν πιστεύουν σε αυτά που λένε, ακολουθώντας και το παράδειγμα της Πορτογαλίας. Μια τέτοια προοπτική υπηρετεί το «εμείς» της κοινωνίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από μια παρέμβασή σας στη Βουλή, σας διέγραψε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Αλήθεια, αισθάνεστε εκτός ΣΥΡΙΖΑ ή πιστεύετε πως αργά ή γρήγορα θα επανέλθετε;

Με διέγραψαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και όχι από το κόμμα. Στην περίπτωση αυτή, το επίδικο για εμένα δεν είναι το γεγονός της διαγραφής μου, αλλά το γεγονός της κατ’ εξακολούθηση τέλεσης εγκληματικών πολιτικών εις βάρος πολιτών, οι οποίοι για περίπου δύο χρόνια βρίσκονται κατά καιρούς διασωληνωμένοι έκτος ΜΕΘ, επιτηρούμενοι από άσχετες με το αντικείμενο αυτό ειδικότητες, με συνέπεια τον άδικο χαμό τους. Και τη μεγάλη καταδικαστέα ευθύνη γι’ αυτήν την οδυνηρή εξέλιξη, η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα την χρεώνει αποκλειστικά στην κυβέρνηση, για όσους βέβαια ξέρουν να διαβάζουν.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο