Το όραμά του για την Καλλιθέα μέχρι το τέλος αυτής της δημοτικής περιόδου, αλλά και τους στόχους και τον προγραμματισμό του ανέπτυξε, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος της πόλης, Β’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και μέλος του Προεδρείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, Δημήτρης Κάρναβος.

Σε σχέση με την πανδημία αλλά και την εμβολιαστική κάλυψη, πώς είναι η κατάσταση στον Δήμο Καλλιθέας;

Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας πήραμε μέτρα, ακολουθώντας πάντοτε τις οδηγίες των ειδικών και των αρμοδίων.

Δημιουργήσαμε επίσης γραμμή για ψυχολογική υποστήριξη και γραμμή υποστήριξης για κακοποιημένες γυναίκες.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, χάρη στην παραχώρηση ενός οικίσκου στο Κέντρο Υγείας που εδρεύει στην πόλη μας, λειτουργεί εκεί διαγνωστικό κέντρο για Covid, ενώ παράλληλα διενεργούνται και εμβολιασμοί. Εκτός αυτού, έχουμε οργανώσει και λειτουργούμε υπηρεσία για συνοδεία στα κέντρα εμβολιασμών, για συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Επίσης οργανώνουμε τη διενέργεια rapid tests σε πολύ χαμηλή τιμή για τους μαθητές και τους ωφελούμενους από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου μας.

Είμαστε ο πρώτος δήμος που οργάνωσε εθελοντική αιμοδοσία στην περίοδο της πανδημίας, ενώ δεχθήκαμε τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού για τη λειτουργία του «Βοήθεια στο Σπίτι 2».

Πώς εξελίσσεται ο προγραμματισμός σας στο επίπεδο των έργων;

Ο προγραμματισμός των έργων στην Καλλιθέα προχωράει με γρήγορο ρυθμό, παρά το όποιο τροχοπέδη εξαιτίας της πανδημίας. Πέρα από τα έργα που προγραμματίζουμε απευθείας από τον δήμο μας, χρησιμοποιούμε και ως επιπλέον εργαλεία τα χρηματοδοτικά προγράμματα που απευθύνονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως το ΕΣΠΑ, το Πράσινο Ταμείο, το Ταμείο Ανάπτυξης, τις ΟΧΕ-ΒΑΑ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης) και το «Αντώνης Τρίτσης».

Ειδικά για το τελευταίο πρόγραμμα χρηματοδότησης, κάναμε μια πολύ σοβαρή και απαιτητική προετοιμασία και υποβάλαμε ώριμες και βιώσιμες προτάσεις που θα αναβαθμίσουν αποτελεσματικά την πόλη μας. Πρόκειται για προτάσεις με 14 έργα, που αγγίζουν τα 28 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη, πριν από λίγες ημέρες, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του μεγαλύτερου έργου, ύψους 12.400.000 ευρώ, για την κατασκευή Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου, στις παλιές εγκαταστάσεις των πλυντηρίων του ΙΚΑ δίπλα στην πλατεία Δαβάκη, συνολικού προϋπολογισμού 14.855.800 ευρώ.

Στην πόλη μας προγραμματίσαμε και βρίσκονται σε ώριμο στάδιο και πολλά άλλα μεγάλα έργα, όπως:

·     Η αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου της Καλλιθέας, με το πρόγραμμα του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου.

·     Η ανάπλαση της πλατείας Δαβάκη.

·     Η ψηφιακή και ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων και άλλα μικρότερα έργα υποδομών.

Τελευταίο, αλλά πολύ σπουδαίο, η σταθερή διεκδίκηση από εμάς της έλευσης γραμμής του μετρό από την περιοχή μας, για την οποία πιστεύουμε ότι σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις.

Είστε στο μέσον της δεύτερης θητείας σας. Κάνοντας έναν απολογισμό, τι έχετε πετύχει αυτά τα χρόνια;

Η Καλλιθέα έκανε πολλά βήματα τα προηγούμενα επτά χρόνια. Είναι γεγονός ότι, όταν οι πολίτες της Καλλιθέας μάς ανέθεσαν για πρώτη φορά τη διοίκηση του δήμου, η πόλη είχε μείνει πολύ πίσω.

Τα προηγούμενα χρόνια τρέξαμε για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος.

Ανανεώσαμε τον στόλο των οχημάτων μας, ειδικά με οχήματα που αφορούν στην καθαριότητα. Με τα τελευταία οχήματα που περιμένουμε, σε λίγους μήνες, θα έχουμε τον νεότερο στόλο οχημάτων σε όλη τη χώρα. Ανανεώσαμε τον εξοπλισμό μας, εγκαταστήσαμε σε 23 μέχρι τώρα σημεία (και συνεχώς επεκτείνουμε) δίκτυο ελεύθερου WiFi και υιοθετήσαμε καλές πρακτικές διοίκησης, όπως η εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών.

Εγκαταστήσαμε ιδιωτική ασφάλεια στις πλατείες Κύπρου και Δαβάκη αλλά και στους δρόμους της πόλης, με νυχτερινές περιπολίες με δύο οχήματα, ενώ έχουμε ενισχύσει το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα με τη δωρεά τριών περιπολικών αυτοκινήτων.

Με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, ανακαινίσαμε τον ιστορικό χώρο-σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης στην πόλη μας, το σπίτι «Κάστρο» της οδού Μπιζανίου.

Ξεκίνησε η λειτουργία, με μεγάλη ανταπόκριση, του Κέντρου Ενημέρωσης & Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ) Καλλιθέας.

Παράλληλα έχουν αρχίσει να υλοποιούνται και τα προγράμματα που εξασφαλίσαμε από το πρόγραμμα των ΟΧΕ ΒΑΑ μέσω του ΣΥΔΝΑ (Σύνδεσμος Δήμων Νότιας Αττικής με συμμετοχή των Δήμων Καλλιθέας, Αλίμου και Π. Φαλήρου). Έτσι, μετά τη σύμβαση για τις δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ξεκινάμε τρία ακόμη προγράμματα. Τη δημιουργία Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας, προϋπολογισμού 4.400.000 ευρώ, μια βασική προεκλογική μας υπόσχεση, για δωρεάν παροχή επιχειρηματικών εργαλείων σε επιχειρήσεις της περιοχής μας, με ανάδοχο την κοινοπραξία των εταιρειών ICAP και Grant Thornton, και άλλα δύο προγράμματα που αφορούν σε επιδοτούμενη κατάρτιση 850 ανέργων και εργαζομένων, συνολικού ύψους 5.000.000 ευρώ.

Πολύ σημαντικά για την πόλη μας, και ιδιαίτερα για τις Τζιτζιφιές και του Χαροκόπου, είναι τα αντιπλημμυρικά έργα. Τόσο αυτά που εκτελέστηκαν από εμάς όσο και, κυρίως, αυτά από την Περιφέρεια που δίνουν λύση στο πρόβλημα των πλημμυρών του παραλιακού μετώπου.

Πώς οραματίζεστε τον Δήμο Καλλιθέας μέχρι το τέλος της δημοτικής περιόδου;

Το όραμά μας είναι να βάλουμε την Καλλιθέα στον χάρτη των σύγχρονων μεγάλων πόλεων. Οι στόχοι αυτής της προσπάθειας είναι η κοινωνική συνοχή, η προσβασιμότητα, η πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο