Πώς «διαβάζουν» στο Μαξίμου την επιλογή της πρότασης μομφής

Πίσω από την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ενεργοποιήσει  το ισχυρότερο κοινοβουλευτικό όπλο κάθε αξιωματικής αντιπολίτευσης, κυβερνητικά στελέχη βλέπουν μια κίνηση πανικού, η οποία έρχεται ως συνέχεια των ρητορικών εξάρσεων και της τυφλής αντιπολίτευσης που ασκεί τους τελευταίους τρεις μήνες.

Η εκτίμηση στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πως αυτή η τακτική αποτελεί απόρροια της δημοσκοπικής πίεσης που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΙΝΑΛ. Θυμίζουν, ότι όταν ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε πρώτη φορά εκλογές στη Βουλή κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού ο πρωθυπουργός του απάντησε πως «το κάνατε όχι γιατί πιστεύετε ότι θα είστε πρώτο κόμμα, αλλά γιατί γνωρίζετε ότι όσο περνά ο χρόνος θα είστε τρίτο κόμμα».

Αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλη πίεση στην Κουμουνδούρου, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, καθώς βλέπει ταυτόχρονα ότι η κοινωνία της έχει γυρίσει την πλάτη.

Όλες οι μετρήσεις καταγράφουν τον ΣΥΡΙΖΑ να κινείται σε ρηχά νερά και να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί ούτε τα στραβοπατήματα της κυβέρνησης. Επίσης, διαβάζουν στην κίνηση Τσίπρα και μια προσπάθεια να ξεφύγει από τα εσωκομματικά προβλήματα που γιγαντώθηκαν μετά την πρόταση του για εκλογή προέδρου και ΚΕ από τα μέλη του κόμματος. Η συσπείρωση που θα δημιουργήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία θα επιφέρει μια προσωρινή ηρεμία, αλλά «σύντομα θα το ξαναβρεί μπροστά του», υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη.