Τα κεντρικά κτίρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους επισκέφθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στους χώρους του αλλά και να ενημερωθεί για τις δράσεις, τη λειτουργία του αλλά και το σπάνιο αρχειακό υλικό που φιλοξενούν.

Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκε η Γενική Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους Αμαλία Παππά, η οποία κατά τη συζήτησή τους έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σημαντικό αρχειακό υλικό της Περιφέρειας, επισημαίνοντας πως υπάρχουν πολλές δυνατότητες να γίνει εξαιρετική δουλειά και να αποτελέσει η Περιφέρεια Αττικής, πρότυπο στον τομέα διαχείρισης των αρχείων της. Τον Περιφερειάρχη συνόδευε η ειδική σύμβουλος της Περιφέρειας Α. Ρόντου.

Ο κ. Πατούλης διατύπωσε την ξεκάθαρη βούληση του να δρομολογηθεί μία στοχευμένη συνεργασία της Περιφέρειας με τη διοίκηση και όλο το επιστημονικό προσωπικό των Γενικών Αρχείων του κράτους, στο πλαίσιο της απόφασης της διοίκησης να γίνει εκκαθάριση και ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού που διαθέτει το οποίο, όπως ανέφερε, είναι σημαντικό να διασωθεί για ιστορικούς λόγους, καθώς αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για την Αυτοδιοίκηση. «Θα αξιοποιήσουμε την εμπειρία και τις γνώσεις σας, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μας που είναι να βάλουμε τέλος σε μια παρωχημένη γραφειοκρατική διαδικασία  και να συμβάλουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών», σημείωσε.

Ακολούθως ο κ. Πατούλης είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στους χώρους όπου φυλάσσεται σημαντικό αρχειακό υλικό το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αρχειακά σύνολα για την Ελληνική Επανάσταση, επίσημα έγγραφα από τη σύσταση του Ελληνικού κράτους και έπειτα, δικαστικές αποφάσεις, έγγραφα ντοκουμέντα από τη μικρασιατική καταστροφή και το προσφυγικό ρεύμα, έγγραφα που σχετίζονται με την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού για το οποία ο κ. Πατούλης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, χάρτες, βιβλία, αλλά και αρχεία σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Επίσης ξεναγήθηκε όπου γίνονται οι εργασίες συντήρησης των πολύτιμων εγγράφων, με χειρουργική ακρίβεια.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο Περιφερειάρχης επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

« Σήμερα είχαμε τη χαρά και την ευκαιρία να ξεναγηθούμε από τη Γενική Διευθύντρια Α. Παππά στους χώρους της κεντρικής υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, όπου φυλάσσεται ένα πολύτιμο αρχειακό υλικό. Υλικό μέσα από το οποίο, ξεδιπλώνεται η ιστορία και οι αγώνες του έθνους μας, αποτυπώνεται η διαχρονική πορεία του Κράτους και της αυτοδιοίκησης, ενώ περιλαμβάνονται και έγγραφα ντοκουμέντα τα οποία σκιαγραφούν την ιστορική συνέχεια της προσπάθειας της χώρας μας. Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της Περιφέρειας και του στόχου μας να προχωρήσουμε άμεσα στη ψηφιοποίηση του σημαντικού αρχειακού υλικού της Περιφέρειας, αφού προηγηθεί η απαιτούμενη εκκαθάριση, θα συνεργαστούμε σε όλα τα επίπεδα με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, αξιοποιώντας την πολύτιμη κατάρτιση και εμπειρία τους».

Σε δηλώσεις της η Γενική Διευθύντρια των ΓΑΚ, Αμαλία Παππά τόνισε:

Ήταν εξαιρετικά τιμητική για εμάς η επίσκεψη του Περιφερειάρχη  κ. Γ. Πατούλη και της ομάδας του σήμερα στο κτίριο των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Είχαμε τη χαρά και την τιμή να του δείξουμε τον κύκλο εργασιών των Γενικών Αρχείων του Κράτους, να μιλήσουμε για τους στόχους που μπορούμε να έχουμε ως Γενικά Αρχεία του Κράτους και Περιφέρεια, κυρίως της συνεργασίας μας ως προς το κομμάτι των αρχείων της δημόσιας διοίκησης. Θέλω να επισημάνω ότι τα Γενικά Αρχεία είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια της Περιφέρειας προς την κατεύθυνση της διαχείρισης, της διάσωσης και της εκκαθάρισης των αρχείων της. Και πάλι ευχαριστούμε».