Ο Λευκός οίκος ανακοίνωσε ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν και ο Ιμπραΐμ Καλίν, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν, έπειτα από συνομιλία τους χτες Τρίτη, εξέφρασαν τη δέσμευσή τους «να αποτρέψουν οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας».

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber ανέφερε ότι ο Καλίν δήλωσε στον Σάλιβαν πως η Τουρκία θα προσφέρει «κάθε είδους υποστήριξη» προκειμένου να επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι η επίσκεψη του Ερντογάν την Πέμπτη στη χώρα «θα συμβάλει στην επίλυση του ζητήματος μέσω της διπλωματίας».

Η Άγκυρα είχε προτείνει τον Νοέμβριο να μεσολαβήσει για την επίλυση της κρίσης. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν τον Ιανουάριο ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είναι ανοικτές στην πρόταση της Τουρκίας.

Η Τουρκία συνορεύει στη Μαύρη Θάλασσα και με τις δύο χώρες, ενώ έχει και καλές σχέσεις με αυτές. Τους έχει ζητήσει να αποφύγουν οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση και έχει προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι μια επέμβαση στην Ουκρανία δεν θα ήταν συνετή.

Το TRT Haber ανέφερε ακόμη, ότι Καλίν και Σάλιβαν συζήτησαν και για τις συνομιλίες που πραγματοποιούνται για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας.