Σήμερα θα παρουσιάσει στη Βουλή η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τη νομοθετική ρύθμιση για τα voucher των 200 ευρώ στους εκπαιδευτικούς.

Το Πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα», ύψους 140 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει ήδη εξασφαλίσει voucher σε 560.000 νέους ηλικίας 4-24 ετών, μέχρι τώρα.

Οπως αναφέρεται στη νομοθετική ρύθμιση, 160.000 εκπαιδευτικοί -μόνιμοι και αναπληρωτές- που διδάσκουν σε δημόσια σχολεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, δικαιούνται voucher 200 ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού.

Τα voucher θα δοθούν στους εκπαιδευτικούς χωρίς κοινωνικά ή άλλα κριτήρια.

Στόχος του προγράμματος είναι η περαιτέρω προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της εκπαίδευσης.

Ψηφιακή Μέριμνα: Στοιχεία για την εφαρμογή του προγράμματος μέχρι σήμερα
Δικαιούχοι των πρώτων τριών κύκλων:

560.000 νέοι ηλικίας 4-24 ετών, οι οποίοι φοιτούσαν σε δημόσια εκπαιδευτική δομή το σχολικό έτος 2020-2021.
A’ και Β’ κύκλος: οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ (Σημείωση: Για μια οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα των 6.000 ευρώ αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ).
Γ’ κύκλος: οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα από 6.000 έως 15.000 ευρώ, οι οποίες είχαν τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα, ή είχαν εξαρτώμενο τέκνο με αναπηρία.
Προϋπολογισμός:

140 εκατ. συνολικά για την «Ψηφιακή Μέριμνα» και την «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ».

Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης:

Η Ψηφιακή Μέριμνα αποτελεί ένα από τα πρώτα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχουν ήδη υλοποιηθεί. Πρόκειται για πρόγραμμα που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, πολύ γρηγορότερα από τη μεγάλη πλειονότητα των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Καινοτομίες:

Η ανάπτυξη μεγάλου αριθμού ψηφιακών διαλειτουργιών, ώστε οι πολλαπλοί και σύνθετοι έλεγχοι επιλεξιμότητας που ήταν απαραίτητοι να πραγματοποιούνται ψηφιακά: άμεσα, με ασφάλεια και χωρίς υποβολή δικαιολογητικών. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η πλατφόρμα της Ψηφιακής Μέριμνας διαλειτούργησε με 8 ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου.
Η δυνατότητα άμεσης χρήσης του voucher μέσω barcode που αποστελλόταν στο κινητό, επιτρέποντας τη διεξαγωγή σε πραγματικό χρόνο των απαραίτητων ελέγχων σε επίπεδο καταστήματος.
Μεγάλο εύρος επιλογών για τους ωφελούμενους, οι οποίοι μπορούσαν να επιλέξουν τόσο τον προμηθευτή όσο και το είδος εξοπλισμού που ταίριαζε καλύτερα στις ανάγκες τους.
Σε αριθμούς:

Εκδόθηκαν 506.143 επιταγές.
Πάνω από 1.000 προμηθευτές συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
Οι ωφελούμενοι προμηθεύτηκαν 262.031 tablets, 105.127 laptops και 18.265 desktops.
Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ: Επέκταση του voucher στους εκπαιδευτικούς
Δικαιούχοι:

160.000 εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής το σχολικό έτος 2021-2022 (μόνιμοι και αναπληρωτές).
Στους δικαιούχους του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ» εντάσσονται και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Ιουλίου-Αυγούστου 2021.
Γιατί επεκτείνεται το voucher και στους εκπαιδευτικούς;

Επειδή η εξασφάλιση πρόσβασης κάθε εκπαιδευτικού στον δικό του τεχνολογικό εξοπλισμό είναι ένα επιπλέον βήμα που θα συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, τον οποίο προωθούμε συστηματικά από το 2019, με ένα ολοκληρωμένο πλέγμα επενδύσεων. Με την ολοκλήρωση του συνόλου των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οι εκπαιδευτικοί πλέον θα έχουν περαιτέρω δυνατότητα να χρησιμοποιούν σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, να αξιοποιούν και να συνδημιουργούν επιπλέον ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό συμβατό με τα νέα προγράμματα σπουδών, καθώς και να επικοινωνούν με μαθητές και γονείς μέσω νέων και ανανεωμένων ψηφιακών υπηρεσιών. Η πρόσβαση σε ατομικό τεχνολογικό εξοπλισμό θα διευκολύνει το κομβικής σημασίας έργο των εκπαιδευτικών και θα ενισχύσει το θετικό αποτέλεσμα αυτών των μεγάλων επενδύσεων για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Επειδή αναζητούμε συνεχώς νέους τρόπους υποστήριξης των εκπαιδευτικών, οι οποίοι έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην επιτυχή αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην εκπαίδευση και αποτελούν το κλειδί για την εφαρμογή κάθε μεγάλης μεταρρύθμισης στην εκπαίδευση.
Τι είδους εξοπλισμό θα μπορούν να προμηθευτούν οι εκπαιδευτικοί με το voucher;

Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αποκτήσουν tablet, laptop ή desktop από τον προμηθευτή της επιλογής τους.

Πώς θα αποκτήσουν και θα χρησιμοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί το voucher;

Οι εκπαιδευτικοί θα εισέρχονται στην πλατφόρμα του προγράμματος με τους προσωπικούς κωδικούς taxisnet και θα συμπληρώνουν τα στοιχεία που απαιτούνται για την αυτόματη ταυτοποίησή τους με ψηφιακά μέσα. Κατόπιν, θα λαμβάνουν την επιταγή που δικαιούνται στο κινητό τους τηλέφωνο, και θα μπορούν άμεσα να την χρησιμοποιήσουν, επιδεικνύοντας το barcode που θα τους έχει αποσταλεί, σε κατάστημα της επιλογής τους.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Μετά την ψήφιση της διάταξης που έχει κατατεθεί στη Βουλή, θα ακολουθήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες θεσμικού χαρακτήρα, καθώς και η θέση σε λειτουργία της πλατφόρμας.<p>Πηγή: <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr”>iefimerida.gr</a> – <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr/ellada/voucher-ekpaideytikoys-simera-nomothetiki-rythmisi”>Voucher στους εκπαιδευτικούς: Σήμερα στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση </a></p>