Ο νέος τρόπος πληρωμής οφειλών και ρυθμίσεων, βρίσκεται πλέον στη διάθεση των φορολογουμένων, στο myAADE (myaade.gov.gr).

Οι πολίτες, μπορούν να πληρώνουν τις οφειλές τους μέσω της online υπηρεσίας πληρωμών, IRIS, που υποστηρίζεται από την ΔΙΑΣ (Διατραπεζικά Συστήματα).

Με την υπηρεσία IRIS, η διαδικασία πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών απλοποιείται και επιταχύνεται, καθότι οι συναλλαγές ξεκινούν και ολοκληρώνονται στο ηλεκτρονικό περιβάλλον της ΑΑΔΕ.

Λόγω της υπηρεσίας πληρωμών IRIS, σημειώνει η σχετική ανακοίνωση, η ΑΑΔΕ ενημερώνεται για την είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών εντός δευτερολέπτων, όλο το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα. Το γεγονός αυτό δίνει πλέον τη δυνατότητα στα φυσικά και νομικά πρόσωπα να εκδίδουν φορολογική ενημερότητα σε πραγματικό χρόνο.

Τα πλεονεκτήματα της IRIS:

1- Η πληρωμή οφειλών στο myAADE μέσω IRIS προσφέρει άμεση πίστωση των οφειλών, χωρίς την καθυστέρηση 1-4 ημερών, που ισχύει όταν η πληρωμή γίνεται απευθείας στο web banking της Τράπεζας και στη συνέχεια ενημερώνεται η ΑΑΔΕ.

2- Όσοι χρειάζονται άμεση αποπληρωμή των οφειλών για λόγους, όπως η έκδοση φορολογικής ενημερότητας ή αποπληρωμής ρυθμίσεων, με τις πληρωμές μέσω IRIS ή κάρτας πληρωμών στο myAADE θα έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν αμέσως τα σχετικά αποδεικτικά.

3- Στην πληρωμή φορολογικών οφειλών μέσω IRIS ισχύει ο περιορισμός του ανώτατου ορίου ποσού, που έχει δηλώσει ο χρήστης για μεταφορές πιστώσεων στον λογαριασμό ηλεκτρονικής τραπεζικής του.
Προϋπόθεση για τη χρήση της  υπηρεσίας, είναι να διατηρούν οι πολίτες λογαριασμό web banking. Στη συνέχεια, μπορούν, μέσα από την πύλη του myAADE, να μεταφερθούν αυτόματα στο περιβάλλον της τράπεζάς τους, όπου ολοκληρώνουν την πληρωμή, χρησιμοποιώντας του κωδικούς web banking.
Ειδικότερα:

Ο χρήστης, μέσα από την Ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), επιλέγει, «Οφειλές, πληρωμές και επιστροφές», και στη συνέχεια:

α)«Οφειλές εκτός ρύθμισης και πληρωμή»

β) «Ρυθμίσεις και πληρωμή»

Οι 2 τρόποι πληρωμής, κάρτα πληρωμών και IRIS, εμφανίζονται στο πάνω μέρος της οθόνης.