Η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι την «πορεία» της και την αντιπαραβάλλει με τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις θέσεις του ΚΙΝΑΛ, που είναι «ήξεις αφήξεις»

 

Πέντε λεπτά πριν από την ανακοίνωση της απόφασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%, οι τηλεοπτικοί συντάκτες ειδοποιήθηκαν μέσω μηνύματος στο whatsapp.

Κανείς, έως τότε, δεν γνώριζε το εύρος των σκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, μιας και η απόφαση του κ. Μητσοτάκη, σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο, είχε κρατηθεί ως επτασφράγιστο μυστικό. Κάπως έτσι, ο κ. Μητσοτάκης υλοποιεί και με το παραπάνω μια κεντρική προεκλογική του δέσμευση, καθώς είχε μιλήσει προεκλογικά για μείωση της τάξης του 30% και πλέον η αθροιστική μείωση προσεγγίζει το 34%.

Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη συνιστά και μια αποφασιστική κίνηση για αλλαγή ατζέντας. Με την πανδημία να φεύγει προοδευτικά από το κάδρο, καθώς κανείς στο κυβερνητικό επιτελείο δεν θέλει να συζητήσει ξανά για επιστροφή σημαντικών περιορισμών σε κοινωνικές δραστηριότητες ενόψει και της τουριστικής σεζόν, η κυρίαρχη μάχη δεν είναι άλλη από την ακρίβεια.

Κίνδυνος λόγω ακρίβειας

Στο Μέγαρο Μαξίμου ξέρουν ότι ο μόνος ρεαλιστικός πολιτικός κίνδυνος από την κυβέρνηση απορρέει από την ακρίβεια στα ράφια του σούπερ-μάρκετ, των καυσίμων, αλλά και των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου.

Έτσι, η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει σημαντικές κινήσεις στήριξης του εισοδήματος μέσω της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και αερίου, έστω και όχι στο 100%, και τώρα ελαφραίνει σημαντικά τη μικρή και τη μεσαία ιδιοκτησία, διευρύνοντας μάλιστα το πεδίο των σημαντικών ελαφρύνσεων από την αξία 60.000 στα 100.000 ευρώ. Πρόκειται, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, για κινήσεις στήριξης του πραγματικού εισοδήματος, παράλληλα με τη σειρά μειώσεων σε φορολογικούς συντελεστές και ασφαλιστικές εισφορές που ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και ειδικά της μεσαίας τάξης, η οποία το 2019 αποτέλεσε το προνομιακό ακροατήριο για τη ΝΔ.

Κάνει ό,τι μπορεί

Και τις επόμενες εβδομάδες, η κυβέρνηση θα εκπέμπει σε ανάλογο τέμπο, θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι κάνει ό,τι μπορεί για να βελτιώσει την εισοδηματική θέση των πολιτών και την αγοραστική τους δύναμη. Σε αυτές τις κινήσεις συμπεριλαμβάνεται και η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου, ενώ είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα προχωρήσει και σε άλλες σημαντικές οικονομικές εξαγγελίες, με το βλέμμα πλέον και στις κάλπες.

Όχι προεκλογικό δώρο

Κυβερνητικά στελέχη απορρίπτουν, μιλώντας στο «Π», τις αιτιάσεις ότι η μεγάλη μείωση του ΕΝΦΙΑ έχει προεκλογικό άρωμα, αν και είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θέλει να βελτιώσει την πολιτική της θέση. Πέρα από αλλαγή ατζέντας, όμως, η μεταφορά του παιχνιδιού στο τερέν της οικονομίας είναι ένα διττό μήνυμα και προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με την κυβέρνηση να αντιπαραβάλλει τη δική της πολιτεία με τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις θέσεις του ΚΙΝΑΛ, που ακόμα δεν είναι τόσο ευδιάκριτες. Ως προς το ΚΙΝΑΛ, δε, η στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου έχει και μια ακόμα πτυχή: την «προίκα» του πολιτικού κέντρου.

Με άρωμα… Πορτογαλίας!

Αυτό το έχει πράξει με συνέπεια όλες τις προηγούμενες μέρες το Μέγαρο Μαξίμου, με αφετηρία τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, αλλά και το απίστευτο σκηνικό με τον Παύλο Πολάκη. Το αφήγημα, δε, που θα επικαλείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης θυμίζει κάτι από… Πορτογαλία, μιας και εκεί ο σοσιαλδημοκράτης Αντόνιο Κόστα κέρδισε και πάλι τις εκλογές με αυτοδυναμία, υποσχόμενος σταθερότητα και ασφαλή καθοδήγηση στους πολίτες. Εξ ου και στο Μαξίμου υπάρχει εδραία πεποίθηση ότι, μόλις καταλαγιάσει η ένταση από τη διαχείριση κρίσεων του προηγούμενου διαστήματος, τότε οι πολίτες θα δουν την κατάσταση διαφορετικά. Και, βεβαίως, όπως το έθετε πρωθυπουργικός συνομιλητής, όσο πιο κοντά πας στις εκλογές, τόσο τα διλήμματα γίνονται πιο σκληρά και κατά βάση με έμφαση στην οικονομία και την καθημερινότητα.

 

του Γιώργου Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο