Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, πιστός στη δέσμευσή του για υιοθέτηση και υλοποίηση πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον, ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας του με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Cigaret Cycle και το πρόγραμμα #GopaFree στο πλαίσιο της ανακύκλωσης των απο τσίγαρων στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Ομίλου στην Αθήνα.

 

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη είναι η πρώτη εταιρεία στον κλάδο της αυτοκίνησης στην Ελλάδα που θέτει σε εφαρμογή αυτό το πρωτοπόρο και φιλόδοξο εγχείρημα ανακύκλωσης που στοχεύει στην ανακύκλωση των αποτσίγαρων, καθώς και στην ευαισθητοποίηση όλων για τους κινδύνους ρύπανσης του περιβάλλοντος από αυτά.

Η υλοποίηση του εγχειρήματος περιλαμβάνει τη συλλογή αποτσίγαρων μέσω της εγκατάστασης ειδικών κάδων από την Cigaret Cycle σε κεντρικά σημεία στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη στην Αθήνα και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη. Οι συγκεκριμένοι κάδοι υψηλής αντοχής χρησιμεύουν για την συλλογή των αποτσίγαρων ενώ στη συνέχεια και μόλις αυτοί γεμίσουν πραγματοποιείται η αποκομιδή των αποτσίγαρων, ώστε αυτά να προωθηθούν για ανακύκλωση. Με ειδική διαδικασία διαχωρισμού και επεξεργασίας, από τα αποτσίγαρα παράγονται νέα ανακυκλωμένα βιομηχανικά προϊόντα, όπως πλαστικές παλέτες.

 

Μέρος των εσόδων από την πώληση της ανακυκλώσιμης ύλης που θα προκύπτει από τα αποτσίγαρα, θα διατίθεται για την αγορά βοηθημάτων όρασης και ακοής (γυαλιών και ακουστικών) σε πολίτες με αντίστοιχα προβλήματα με σκοπό την βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι:

 

·       Τα αποτσίγαρα είναι μια από τις πιο επικίνδυνες και ύπουλες μορφές περιβαλλοντικής ρύπανσης γιατί δεν είναι βιοδιασπώμενες.

·       Τα αποτσίγαρα περιέχουν αφθονία τοξικών χημικών ουσιών και πλαστικό και εξοντώνουν αθόρυβα και αόρατα με την ένταση όπλων μαζικής καταστροφής.

·       Τα αποτσίγαρα αποδομούνται με πολύ αργό ρυθμό.

·       Μόνο ένα τσιγάρο σε περίπου επτά λίτρα είναι θανατηφόρο για μικροοργανισμούς που βρίσκονται σε γλυκά νερά και αλμυρό νερό.

·       Στο εξωτερικό έχει δρομολογηθεί η ανακύκλωση τους σε ειδικούς κάδους.

·       Το 40% των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς παραλιών είναι γόπες. Στην Ελλάδα «παράγουμε» περίπου 22 δισ. αποτσίγαρα ή 3.500 τόνους.

 

 

Μέσω της συνεργασίας με τη Cigaret Cycle, ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη φιλοδοξεί να εμπλουτίσει τους τρόπους με τους οποίους φροντίζει για την ελαχιστοποίηση των ποσοτήτων των τελικώς παραγομένων αποβλήτων, με την εφαρμογή των βέλτιστων τεχνικών ανάκτησης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης.

 

Τέτοιες πρωτοβουλίες και δράσεις αποτυπώνουν την προσήλωση του Ομίλου στη βιώσιμη ανάπτυξη και τις αρχές της κυκλικής οικονομίας ανοίγοντας το δρόμο προς την πράσινη κουλτούρα και την υιοθέτηση περιβαλλοντικής συνείδησης.