Σύμφωνα με αναφορές από τη Ρωσία, νεκρός έπεσε ένας Ρωσόφωνος πολιτοφύλακας σε επεισόδιο που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης, . Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του Open TV στη Μόσχα, το συμβάν έγινε νωρίς το βράδυ της Τρίτης στη ρωσόφωνη περιφέρεια του Λουγκάνσκ η οποία είναι μία από τις δύο περιοχές στο Nτονμπάς που οριστικά έχει αποσχιστεί από το Κίεβο και δεν ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ εκπρόσωπος της ρωσόφωνης περιφέρειας τόνισε σε δηλώσεις του ότι ένας οπλίτης της πολιτοφυλακής έπεσε νεκρός από πυρά Ουκρανού ελεύθερου σκοπευτή.

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στόχευσαν το έδαφος του Λουγκάνσκ (LPR) την Τρίτη (15/02), σύμφωνα με το γραφείο αντιπροσώπων της στο Κοινό Κέντρο Ελέγχου και Συντονισμού (JCCC), προσθέτοντας ότι ένας οπλίτης του LPR σκοτώθηκε. Νωρίτερα σήμερα, ο αντιπρόσωπος του LPR στο JCCC, ανέφερε ότι η Ουκρανία δεν είχε ανοίξει πυρ από τις 28 Ιανουαρίου.

«Στις 15:00 (12:00 GMT), οι ένοπλοι σχηματισμοί της Ουκρανίας από την κατεύθυνση του οικισμού του Ορέχοβο άνοιξαν πυρά από ελεύθερο σκοπευτή προς την κατεύθυνση του οικισμού Γκολουμπόφσκογιε, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός οπλίτη της Λαϊκής Πολιτοφυλακής του LPR» δήλωσε ακόμη ο αντιπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

Επισημαίνεται ότι το πρακτορείο Tass, μετέδωσε πως το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, απέτρεψε την Τρίτη τρομοκρατική επίθεση στο χώρο μιας συγκέντρωσης προς τιμήν βετεράνων

«Ένας κάτοικος του Λουγκάνσκ στις 6:30 της 15ης Φεβρουαρίου ειδοποίησε για την εύρεση ενός αντικειμένου που μοιάζει με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σε έναν κάδο απορριμμάτων στο πάρκο Φιλίας του Λαού», ανέφερε το δημοσίευμα. Οι πράκτορες εξουδετέρωσαν τη συσκευή.

Η βόμβα αποτελούνταν από ένα κινητό τηλέφωνο, έναν πυροκροτητή, δύο πλάκες TNT συνολικού βάρους 400 γραμμαρίων και παράγοντες καταστροφής, όπως κομμάτια από χαλύβδινες ράβδους. Το υπουργείο δήλωσε ότι είχε λόγους να πιστεύει ότι η πυροδότηση του μηχανισμού είχε προγραμματιστεί για την ώρα μιας συγκέντρωσης αφιερωμένης στους βετεράνους που θα γινόταν το πρωί της 15ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ανατρεπτικές ομάδες της Ουκρανίας ενδέχεται να εμπλέκονται στην απόπειρα επίθεσης, καθώς επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην ΛΔΜ. Η πυροδότηση του εκρηκτικού μηχανισμού εν μέσω μεγάλου πλήθους στο κέντρο του Λουγκάνσκ θα μπορούσε να έχει προκαλέσει τραυματισμούς σε πολίτες, δήλωσε το υπουργείο.

Η επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες από την ολοκλήρωση της συνάντησης ανάμεσα σε Πούτιν – Σολτς. Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι δεν επιθυμεί πόλεμο. Συγκεκριμένα τόνισε πως η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με την ΕΕ και όλες τις δυτικές χώρες.

«Τα συμφέροντα της Ρωσίας θα πρέπει να ληφθούν δεόντως υπόψη. Δε θέλουμε πόλεμο στην Ευρώπη», τόνισε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου επισημαίνοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που η χώρα του απαιτεί εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση. Ο ίδιος εξήγησε, ότι μέχρι στιγμής, δεν έχει δοθεί ικανοποιητική απάντηση στα αιτήματα της χώρας του. Επιπλέον, εξήρε τη σημασία του αγωγού «Nord Stream 2» στη Βαλτική Θάλασσα, ο οποίος, όπως ανέφερε, θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέφερε: «Υπάρχουν ενδείξεις από τη Μόσχα ότι η διπλωματία θα πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό δίνει λόγους για συγκρατημένη αισιοδοξία. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει οποιαδήποτε ένδειξη αποκλιμάκωσης στο πεδίο από τη ρωσική πλευρά».

«Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει μέσα και γύρω από την Ουκρανία μια μάχιμη δύναμη που δεν έχει προηγούμενο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Όλα είναι τώρα στη θέση τους για μια νέα επίθεση. Όμως η Ρωσία εξακολουθεί να έχει το χρόνο να κάνει πίσω, να σταματήσει να προετοιμάζεται για πόλεμο και να αρχίσει να εργάζεται για μια ειρηνική λύση», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ υπογραμμίζοντας πως η υφιστάμενη κατάσταση είναι «η πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας που έχουμε αντιμετωπίσει εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη». Επίσης, επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να περιμένει την απάντηση της Μόσχας στις προτάσεις της συμμαχίας για την ασφάλεια. «Ελπίζουμε ότι θα λάβουμε σύντομα από τη Ρωσία μια απάντηση στην επιστολή μας», ανέφερε ακόμη ο Στόλτενμπεργκ.