Ξεκινά σήμερα στην Βουλή συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας επί των άρθρων 3, 5, 7, 11 και 23.

Υπέρ της αρχής του έχουν ταχθεί μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε, ζητώντας την απόσυρση του. Στο νομοσχέδιο έχει αναλάβει εισηγητής της πλειοψηφίας ο Μιλτιάδης Χρυσομάλλης, ενώ κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι έχουν τοποθετηθεί να απαντήσουν επί της ένστασης ο Δημήτρης Κούβελας και η Φωτεινή Αραμπατζή.

Ο υπουργός Εργασίας κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στις επιτροπές, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας την ότι δεν στηρίζει τα 6,5 εκατ. πολίτες που ταλαιπωρούνται από την σημερινή τραγική λειτουργία του ΕΦΚΑ αλλά προτιμά να «χαϊδεύει» τα αυτιά μιας μικρής ομάδας συνδικαλιστών.

«Δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι θα ακουστώ από αυτούς που έχουν ωτοασπίδες και ισχυρίζονται πράγματα που καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν. Είστε απλώς λαϊκιστές, τοξικοί, προκατειλημμένοι, απεγνωσμένοι και με εμμονές. Θα σας άρεσε να πάμε σε έναν οργανισμό “μπαχαλοποιημένο”, όμως δεν θα σας κάνουμε το χατίρι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, απευθυνόμενος κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στην επίθεση που δέχτηκε για τις προσλήψεις μάνατζερ στον ΕΦΚΑ από τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Χατζηδάκης αντέτεινε ότι «το πλαίσιο συμβαδίζει πλήρως με το ευρωπαϊκό δίκαιο».

«Υπάρχει πρόβλεψη ρητή για τους γενικούς διευθυντές για μια πενταετία μέχρι να ομαλοποιηθούν τα πράγματα γιατί βρισκόμαστε σε μία απαράδεκτη και τραγική κατάσταση», συμπλήρωσε.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη σύσταση Ανώνυμης Εταιρίας για την αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι της παραχωρείται η δημόσια περιουσία του Οργανισμού και τονίζοντας ότι η σχέση της είναι μόνο διαχειριστική.

«Ούτε επιτρέπεται αλλά και ούτε ισχύει από το νομοσχέδιο, να υπεισέρχεται στον ΕΦΚΑ ιδιώτης γιατί προβλέπει μόνο ένα μέτοχο που είναι το Δημόσιο και οι μετοχές του είναι αμεταβίβαστες. Η ακίνητη περιουσία παραμένει και θα εξακολουθήσει να παραμείνει στον ΕΦΚΑ και η σχέση της εταιρίας είναι μόνο διαχειριστική. Υπερτερεί μάλιστα η σημερινή ρύθμιση από το υφιστάμενο καθεστώς, με το οποίο επιτρεπόταν ευθέως το καθεστώς ανάθεσης, διαχείρισης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων από εταιρίες Real Estate. Εμείς κάνουμε μια εταιρία που θα είναι διαχειριστική αλλάζοντας το καθεστώς που προέβλεπε την εκχώρηση σε τράπεζες και εταιρίες “Real Estate” της δημόσιας ακίνητης περιουσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακόπουλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει απομονωθεί από την κοινωνία» ενώ έκανε λόγο για ένα «αντιεργατικό, αντισυνταγματικό και επικίνδυνο νομοσχέδιο, που καθιερώνει την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία και την μη λογοδοσία και δεν διασφαλίζει την δημόσια περιουσία του ΕΦΚΑ και των ασφαλισμένων του».

Μίλησε ακόμα για «προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών της κυβέρνησης στις πλάτες των εργαζομένων του ΕΦΚΑ, με σκόπιμη στοχοποίηση και απαξίωση τους».

ΠΗΓΗ: parapolitika.gr