«Ο ελληνικός λαός προσβάλλεται βάναυσα και προκαλείται από τέτοιες συμπεριφορές και πρακτικές», λέει στο «Π» ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός (αναφερόμενος στην παραίτηση του Σπήλιου Λιβανού) και καλεί την κυβέρνηση να «σοβαρευτεί», να μην «αντιμετωπίζει την πανδημία ως επικοινωνιακή διαχείριση» και να μη μοιράζει «εκατομμύρια δεξιά και αριστερά».

Αντίθετα, να προβεί σε «επίταξη ιδιωτικών κλινικών και στρατιωτικών νοσοκομείων, συνταγογράφηση των μοριακών τεστ από τον θεράποντα ιατρό, υποχρεωτικά τακτικά rapid». Ο κ. Ψυχογιός θεωρεί πως ήρθε η ώρα «για μια αριστερή προοδευτική σταθερή κυβέρνηση, με σχέδιο, ριζοσπαστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις», για να «επανέλθει το αίσθημα της ασφάλειας και να επανεκκινήσει η οικονομία, διαγράφοντας ή μειώνοντας δραστικά τα χρέη της πανδημίας».

Αιφνιδιαστήκαμε με την παραίτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού. Θεωρείτε ότι είναι τόσο ρευστή η πολιτική κατάσταση, που να μην αποκλείεται τίποτε, ακόμα και οι πρόωρες εκλογές;

Η παραίτηση του κ. Λιβανού μετά την κατακραυγή δεν μπορεί να κρύψει τον κυνισμό και την ακραία ψηφοθηρία της ΝΔ. Δεκαπέντε χρόνια μετά, ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να ζητήσει την παραίτηση του κ. Λιβανού, όχι για τα γεγονότα, αλλά γιατί δεν πρόσεξε μήπως τον άκουγαν, εξάλλου και ο ίδιος ακολουθεί την ίδια ακριβώς συνταγή εξαπάτησης.

Η πολιτική αναισθησία του κ. Λιβανού είναι εγγενές χαρακτηριστικό της σημερινής κυβέρνησης, που επιλέγει να μοιράσει διχίλιαρα μετά την τελευταία κακοκαιρία και το επιτελικό φιάσκο, με εκλογική υστεροβουλία. Εμείς είμαστε όμως πεπεισμένοι ότι ο ελληνικός λαός, που προσβάλλεται βάναυσα και προκαλείται ευθέως από τέτοιες συμπεριφορές και πρακτικές, θα δώσει την πρέπουσα απάντηση.

Αιτία της παραίτησης-αποπομπής ήταν μια αποστροφή του δημάρχου Σπάρτης, για «σακούλες με λεφτά, που έδιναν τότε στους πυρόπληκτους», ενώ τώρα δεν έχουν. Αλήθεια, αν ήσασταν εσείς κυβέρνηση, από πού θα βρίσκατε τα χρήματα για να στηρίξετε τόσες πληττόμενες κοινωνικές ομάδες από θεομηνίες και πανδημία;

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία ως επικοινωνιακή διαχείριση και όχι ως πραγματικότητα, που καθημερινά χειμάζει κοινωνία και οικονομία. Μοίρασαν εκατομμύρια δεξιά και αριστερά και πριν από έναν μήνα ο κ. Γεωργιάδης μάς ανακοίνωσε ότι «η πανδημία θα τελειώσει σε έναν μήνα», πριν από μία εβδομάδα δηλαδή που είχαμε 106 νεκρούς!

Να σοβαρευτεί η κυβέρνηση, κανείς δεν είπε πως όλο αυτό που συμβαίνει είναι εύκολο, ας κάνει όμως τα αυτονόητα, τουλάχιστον. Επίταξη ιδιωτικών κλινικών και στρατιωτικών νοσοκομείων, συνταγογράφηση των μοριακών τεστ από τον θεράποντα ιατρό, υποχρεωτικά τακτικά rapid για όλους με αποζημίωση από το Δημόσιο, ενεργοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μείωση του συγχρωτισμού σε ΜΜΜ, πρόσληψη εκπαιδευτικών και «σπάσιμο των τμημάτων».

Εσχάτως κυκλοφορούν και σενάρια για κυβέρνηση τεχνοκρατών. Πώς τα κρίνετε και γιατί κυκλοφορούν;

Διάφοροι κύκλοι συμφερόντων εντός και εκτός των συνόρων θα ήθελαν πολύ μια επανάληψη του Νοεμβρίου του 2011. Είναι οι ίδιοι που αντιλαμβάνονται το κράτος ως λάφυρο και προτιμούν να γίνονται οι δουλειές «όμορφα και ήσυχα», χωρίς να υπάρχει κοινοβουλευτική αντίδραση. Να σας θυμίσω ότι ήταν η κυβέρνηση Παπαδήμου που έβαλε την οριστική σφραγίδα στην κρίση χρέους, όταν ψήφισε τον Φλεβάρη του 2012 τον νόμο για το δεύτερο μνημόνιο, με αποτελέσματα που είναι εμφανή στην κοινωνία και την οικονομία μέχρι και σήμερα. Για εμάς λοιπόν, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός που εκλέγονται από τον λαό πρέπει να λογοδοτούν στον λαό και να υπηρετούν τα συμφέροντά του. Αυτό σημαίνει κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Είσαστε αισιόδοξοι, ως ΣΥΡΙΖΑ, για το αποτέλεσμα των εκλογών, οποτεδήποτε αυτές προκύψουν, και γιατί;

Η Ελλάδα χρειάζεται ανάσα προόδου, που μόνο μια κυβέρνηση εντιμότητας και δημοκρατίας μπορεί να πετύχει. Πρέπει να σταματήσει αυτός ο κατήφορος, να επανέλθει το αίσθημα της ασφάλειας, να επανεκκινήσει η οικονομία, διαγράφοντας ή μειώνοντας δραστικά τα χρέη της πανδημίας από την πρώτη στιγμή. Πρέπει να προστατευτεί αποτελεσματικά το μέσο νοικοκυριό από τη λαίλαπα της ακρίβειας στο ρεύμα, στα είδη πρώτης ανάγκης, με μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Πρέπει να καταργηθούν οι προβλέψεις για την κατάργηση του οκταώρου, των πληρωμένων υπερωριών, του δικαιώματος στην απεργία. Πρέπει να αυξηθεί ο βασικός μισθός στα 800 ευρώ, να ενισχυθούν άμεσα το ΕΣΥ και όλες οι κοινωνικές δομές, να διανεμηθούν με δικαιοσύνη τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Εμείς το 2015 αναλάβαμε να σώσουμε τη χώρα που κατευθυνόταν στα βράχια, με την οικονομία στο όριο της χρεοκοπίας και την κοινωνία στο χείλος της κατάρρευσης. Βγάλαμε τη χώρα από την πολυετή ύφεση και την επιτροπεία και επανασυστήσαμε το κοινωνικό κράτος. Με βάση αυτά ζητάμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, γιατί η μεγάλη διαφορά με τη ΝΔ είναι ιδεολογική. Εμείς είμαστε με τα συμφέροντα των πολλών, όχι των λίγων και ισχυρών, πιστεύουμε σε ένα ισχυρό, αποτελεσματικό και ανθρώπινο κράτος με κοινωνικό πρόσωπο και όχι σε ένα κράτος που είναι αιμοδότης των μεγάλων συμφερόντων.

Με απλή αναλογική δεν βγαίνουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Στο πνεύμα της προοδευτικής διακυβέρνησης, σε ποιους θα απευθυνθείτε και με ποιο κοινό κυβερνητικό αφήγημα;

Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ μάς οδήγησαν στα μνημόνια και ήταν μονοκομματικές και ισχυρότατες. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας, ιδίως αν γίνονται σε μια έντιμη προγραμματική βάση, μπορεί να είναι σταθερότατες κυβερνήσεις, όπως βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη. Το ίδιο μοντέλο θεσμοθετήσαμε για να ανασάνει και η Αυτοδιοίκηση και το κατήργησαν από την πρώτη μέρα.

Όταν έρθει η ώρα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα αναμετρηθούν με την ιστορία τους, με βάση την τοποθέτηση που θα έχουν στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον τόπο, εμείς πάντως ούτε στο ΚΚΕ, ούτε στο ΜέΡΑ25, ούτε στο ΚΙΝΑΛ –που οι ίσες αποστάσεις δεν θα το πάνε μακριά– βλέπουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Εμείς οφείλουμε να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για μια αριστερή προοδευτική σταθερή κυβέρνηση, με σχέδιο, ριζοσπαστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις και προγραμματικές συγκλίσεις με κανόνες, που στο επίκεντρό τους θα βρίσκονται πολιτικές για τις ανάγκες των πολλών.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο