Μπορεί η Ρωσία νωρίτερα να ανακοίνωνε απόσυρση δυνάμεων από την Κριμαία, ωστόσο το ΝΑΤΟ έχει διαφορετική εικόνα.

Συγκεκριμενα, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, πριν τη συναντηση των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο δεν απέσυρε σημαντικές ρωσικές δυνάμεις, αλλά ενισχύει τις δυνάμεις του στα σύνορα της Ουκρανίας, με «περισσότερα στρατεύματα καθ’ οδόν».

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει καμία αποκλιμάκωση στο έδαφος. Αντιθέτως, φαίνεται ότι η Ρωσία συνεχίζει τη στρατιωτική ενίσχυση και δεν έχουμε λάβει απάντηση σε ένα γραπτό έγγραφο ή γραπτές προτάσεις που στείλαμε στη Ρωσία στις 26 Ιανουαρίου και περιγράφει τα θέματα και τα σημεία στα οποία οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι να καθίσουν και να συζητήσουν με τη Ρωσία για να προσπαθήσουν να βρουν μια πολιτική πορεία προς τα εμπρός».

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα αποφασίσει αν η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ότι η συμμαχία βλέπει το νόημα περαιτέρω συνομιλιών.

«Θα συνεχίσουμε να μεταφέρουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα στη Ρωσία ότι είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε και να συζητήσουμε μαζί της, αλλά ταυτόχρονα είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο. Και αν η Ρωσία εισβάλει και πάλι στην Ουκρανία, θα πληρώσει υψηλό τίμημα και θα συνεχίσουμε να εκθέτουμε τα ρωσικά σχέδια και τις ενέργειες, ώστε να τους δυσκολεύουμε να διεξάγουν επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ουκρανίας».

Οι υπουργοί Άμυνας των 30 κρατών μελών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν για δύο ημέρες.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε ακόμη: