Θετικά είναι τα μηνύματα για τον τουρισμό το 2022, όπως είπε από το Ηράκλειο, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, που συμμετείχε σε ημερίδα που έγινε με τη συνεργασία της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου και της Πρωτοβουλίας «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ», με επίκεντρο τη σύνδεση της οικονομίας τής φιλοξενίας με την οικονομία της παραγωγής.

Η κυρία Ζαχαράκη είπε ότι είναι αισιόδοξη και πως οι ξενοδόχοι και οι tour operators δίνουν στοιχεία πολύ ενθαρρυντικά. «Όσοι έχουν τον παλμό των πρώτων προκρατήσεων μας λένε ότι είναι αυξημένες κατά 30%, ενώ σημαντικά αυξημένος είναι ο αριθμός και των κρατήσεων. Τα μηνύματα είναι πολύ αισιόδοξα από τις παραδοσιακές αγορές μας όπως η Αγγλία, η Γερμανία και η Γαλλία, αλλά βέβαια δεν σταματάμε να διεκδικούμε και νέες αγορές» είπε η υφυπουργός Τουρισμού η οποία εξέφρασε την αγωνία της για τους ταξιδιώτες από τη Ρωσία και την Ουκρανία, με φόντο τις εξελίξεις, διευκρινίζοντας ότι ο τουρισμός επηρεάζεται από τις διεθνείς εξελίξεις.

Επίσης, αναφέρθηκε στην αλλαγή των προτιμήσεων στην μετά covid εποχή που δείχνουν οι ταξιδιώτες, γεγονός που απαιτεί -όπως τόνισε- ένα στρατηγικό σχεδιασμό δεκαετίας.

«Το υπουργείο Τουρισμού και με το σήμα επισκέψιμου οινοποιείου αλλά και με το σήμα επισκέψιμου ζυθοποιείου, τυροκομείου και ελαιοτριβείου -που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο και θα γίνει πολύ σύντομα πράξη μέσα από ΚΥΑ- θα ενισχύει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων για επισκεψιμότητα, που θα αυξήσει και τα έσοδα στο λιανικό κομμάτι αλλά και θα εμπλουτίσει την εμπειρία του επισκέπτη. Συνεχίζουμε με τα συνέδρια οινοτουρισμού, ένα από τα επόμενα συνέδρια θα είναι μάλιστα στην Κρήτη, ενώ δημιουργείται και ένα site στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα επισκέψιμα οινοποιεία που έχουν το σήμα του τουρισμού» είπε η κυρία Ζαχαράκη, προσθέτοντας ότι προωθείται Εθνικό Συμβούλιο Οινοτουρισμού

Σημείωσε, ακόμη, ότι 17 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πάνε στο κομμάτι του αγροτουρισμού και της γαστρονομίας. «Μέσα από ένα ειδικό οργανισμό διαχείρισης προορισμού που θα βοηθάει την αυτοδιοίκηση, πάντα με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, θα μπορούν να προωθηθούν και αυτού του είδους οι συνεργασίες» ανέφερε ενώ επισήμανε ότι διαμορφώνεται ένας στρατηγικός σχεδιασμός δεκαετίας που παρουσιάστηκε ήδη στον πρωθυπουργό, «για να μπορούμε και με όρους βιωσιμότητας του ελληνικού τουρισμού να μιλάμε για μια χρυσή δεκαετία που η Ελλάδα θα πρωταγωνιστεί».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ