Ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος μιλά για τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και πιστεύει πως «οι ακραίες αυξήσεις στους λογαριασμούς όλων των καταναλωτών θέτουν ζήτημα βιωσιμότητας της ελληνικής οικονομίας». Κλείνει, δε, λέγοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να φύγει το συντομότερο.

Ο τομέας σας κυριαρχεί στην επικαιρότητα, λόγω των αυξημένων τιμών ενέργειας. Μήπως η απολιγνιτοποίηση έγινε κάπως πρόωρα;

Η αρνητική πρωτιά της Ελλάδας στη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο του 2021, αλλά και τους δύο πρώτους μήνες του 2022, αποδεικνύει τα σοβαρά ελλείμματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και οδηγεί σε ακραίες αυξήσεις στους λογαριασμούς όλων των καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, θέτοντας ζήτημα βιωσιμότητας της ελληνικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση επιτρέπει τη χειραγώγηση τιμών, τη λειτουργία καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς έλεγχο και ρύθμιση, χωρίς προθεσμιακά συμβόλαια, με τις ρυθμιστικές αρχές σε ρόλο παρατηρητή. Η ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών φορέων (ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ Υποδομών) στερεί ενεργειακά εργαλεία από την Πολιτεία, ενώ η βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση αποτέλεσε το προκάλυμμα για να δεσμευτεί η χώρα σε ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο. Μία λανθασμένη επιλογή που συμβάλλει στην ακραία ακρίβεια και στερεί από τη χώρα μας την ενεργειακή ασφάλεια.

Ποια πολιτική θα ακολουθούσατε εσείς, αν ήσασταν στο αρμόδιο υπουργείο, πέραν της οποιασδήποτε επιδοματικής κάλυψης;

Θα κάναμε αρχικά το αυτονόητο, δηλαδή θα ελέγχαμε και θα ρυθμίζαμε την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, και δεν θα αφήναμε χώρο στην αισχροκέρδεια και στα ουρανοκατέβατα κέρδη, σε χειραγώγηση τιμών και στη λειτουργία καρτέλ, κάτι που καταγγέλλει όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και η ενεργοβόρος βιομηχανία. Θα θέταμε σε εφαρμογή μηχανισμούς αντιστάθμισης κινδύνου, όπως είναι τα διμερή και τα προθεσμιακά συμβόλαια, αλλά και θα παρεμβαίναμε στην αισχροκέρδεια. Δεν θα είχαμε αυξήσει, φυσικά, το ποσοστό του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή και θα διατηρούσαμε και θα αξιοποιούσαμε τον δημόσιο έλεγχο σε δίκτυα και ΔΕΗ, ώστε να στηριχθεί η πραγματική οικονομία και να μείνουν χαμηλά οι τιμές. Και βέβαια θα λαμβάναμε τα απαραίτητα μέτρα ώστε κανείς ευάλωτος πολίτης να μην αποστερηθεί το αγαθό της ενέργειας.

Η κρίση στην Ουκρανία οξύνει έτι περαιτέρω το πρόβλημα, προκαλώντας γενικότερη οικονομική ασφυξία. Μήπως απαιτείται ένα εντελώς διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο;

Η ενεργειακή κρίση αλλά και οι τραγικές εξελίξεις στην Ουκρανία αποδεικνύουν ότι η Ευρώπη και ενεργειακά και πολιτικά ήταν απροετοίμαστη και αδύναμη. Καταδικάζουμε απερίφραστα τις πολεμικές επιχειρήσεις και την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και κάθε χώρας.

Όλοι στηρίζουμε τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας και την πρωτοπορία που επιδιώκει να έχει η ΕΕ, όμως οφείλει να συνοδεύεται από ένα σχέδιο διασφάλισης της επάρκειας ενέργειας, αλλά και την πρόσβαση όλων σε καθαρή ενέργεια σε προσιτές τιμές. Το Ταμείο Ανάκαμψης και όλοι οι ευρωπαϊκοί πόροι για το περιβάλλον, την ενέργεια και το κλίμα πρέπει να διαχυθούν σε όλη την κοινωνία, να αλλάξουν ριζικά το παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο και να κινητοποιήσουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την Περιφέρεια, κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα.

Σε εθνικό επίπεδο ανέφερα ήδη την καταστροφική επιλογή Μητσοτάκη να δεσμεύσει την ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα στο ορυκτό, εισαγόμενο και πανάκριβο φυσικό αέριο, ενώ θα έπρεπε οι λιγνιτικές μονάδες να αντικατασταθούν από ΑΠΕ, με ένα τεκμηριωμένο χωροταξικό πλαίσιο. Αντιθέτως, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΔ Ενέργειας της ΕΕ στο Γ’ τρίμηνο του 2021, η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 12% ενώ στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 10%. Και ενώ το μερίδιο του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή στην Ολλανδία μειώθηκε κατά 49% και στη Γαλλία κατά 46%, στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 24%.

Αυτά που μου καταθέτετε μπορούν να αποτελέσουν «πολιτική πλατφόρμα» προοδευτικής διακυβέρνησης, ενόψει εκλογών και με ποιους;

Όλα τα παραπάνω καθώς και ένας κλιματικός νόμος που θα θέτει στόχους και χρονοδιαγράμματα για τη μετάβαση, ενισχύοντας την εργασία, το εισόδημα (ΑΕΠ), την κοινωνία αλλά και το πολύτιμο ελληνικό περιβάλλον, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στην πρόταση θέσεων του Συνεδρίου μας που θα γίνει τον Απρίλιο. Προφανώς και είναι η βάση της πρότασής μας για την προοδευτική διακυβέρνηση. Μία πρόταση που απευθύνεται σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκράτες πολίτες.

Η ακραία ακρίβεια, η ανεπάρκεια διαχείρισης των φυσικών καταστροφών και της πανδημίας, η διαπλοκή και η αδιαφάνεια στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, οι υποχωρήσεις ακόμα και σε θέματα δημοκρατίας δημιουργούν τη διάχυτη πεποίθηση στην κοινωνία ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να φύγει το συντομότερο. Αυτή την κοινωνική ανάγκη εκφράζει η πρότασή μας προς όλες τις προοδευτικές, δημοκρατικές δυνάμεις και, φυσικά, τα κόμματα.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο