Ο χάρτης που έδειξε

Ο Λευκορώσος  πρόεδρος, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ίσως αποκάλυψε κατά λάθος τα σχέδια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία σε ζωντανή αναμετάδοση.

Σε σύντομο βίντεο, που ανήρτησε στο Twitter ο Λευκορώσος δημοσιογράφος Ταντέους Γκιτζάν, ο σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνει έναν χάρτη της Ουκρανίας, που φαίνεται χωρισμένος σε τέσσερα μέρα. Σύμφωνα με τον Γκιτζάν «δείχνει σαν χάρτης εισβολής». Μιλώντας σε αξιωματούχους ασφαλείας ο Λουκασένκο φαίνεται να δείχνει και σχέδια ρωσικής εισβολής από τη νότια Ουκρανία στη γειτονική Μολδαβία. Ο χάρτης δείχνει τις ρωσικές γραμμές επίθεσης στην Ουκρανία, κάποιες εκ των οποίων είναι σε εξέλιξη, όπως εκείνη με τα ρωσικά στρατεύματα που κατευθύνονται από τα βόρεια στο Κίεβο και προς τη Χερσώνα από την Κριμαία.

Αλλά δείχνει και άλλες επιθέσεις, που δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί – μία μάλιστα εξ’ αυτών φαίνεται να κατευθύνεται από την Οδησσό προς τη Μολδαβία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ρωσία σχεδιάζει να στείλει δυνάμεις και στη γειτονική χώρα της Ουκρανίας και συγκεκριμένα στην Υπερδνειστερία, μια αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας που τελεί υπό ρωσική κατοχή. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μολδαβίας, Νίκου Ποπέσκου, παραδέχθηκε χθες ότι η χώρα του «είναι σε μια ζώνη υψηλού κινδύνου» κι οι κάτοικοί της φοβούνται, αλλά πρόσθεσε ότι δεν περιμένει εισβολή και ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διαχείριση του κύματος προσφύγων από την Ουκρανία.

Ουκρανός στρατιωτικός αξιωματούχος είπε χθες ότι λευκορωσικές δυνάμεις μπήκαν στην περιοχή Τσερνιχίβ στα βόρεια, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, αν και ο Λουκασένκο είχε πει νωρίτερα ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να μετάσχει στην εισβολή.