Η εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σειρά κυρώσεων σε Ρώσους ιδιώτες, ιδρύματα και εταιρείες και ευρείας κλίμακας μέτρα που έχουν προκαλέσει αναταραχή στη ρωσική οικονομία. Ορισμένοι από αυτούς που στοχοποιήθηκαν θεωρείται ότι ανήκουν στον στενό κύκλο καλών φίλων του Πούτιν. H λίστα περιλαμβάνει συνολικά 680 φυσικά πρόσωπα και 53 οντότητες, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία σε κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν δεσμευτεί και τελούν υπό ταξιδιωτική απαγόρευση. Οι πιο πρόσφατες καταχωρίσεις περιλαμβάνουν ολιγάρχες και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον πετρελαϊκό, τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, στρατιωτικές προσωπικότητες και προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης στη Ρωσία.

Ο έμπιστος

Η λίστα περιλαμβάνει επίσης τον Ιγκόρ Σέτσιν, 61 ετών, διευθύνοντα σύμβουλο της Rosneft, της κρατικής εταιρείας πετρελαίου και ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αργού πετρελαίου στον κόσμο. Περιγράφεται από την ΕΕ ως «ένας από τους πιο έμπιστους και στενότερους συμβούλους του Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και ως προσωπικός του φίλος» που βρίσκεται σε επαφή μαζί του σε καθημερινή βάση.

«Η Rosneft του Iγκόρ Σέτσιν συμμετείχε στη χρηματοδότηση των αμπελώνων του συγκροτήματος των παλατιών κοντά στο Γκελεντζίκ, το οποίο θεωρείται ότι χρησιμοποιείται προσωπικά από τον πρόεδρο Πούτιν», ανέφερε το κείμενο της ΕΕ.

Ο πρώην… συνάδελφος

Ένας πρώην συνάδελφος του Πούτιν στην KGB, ο Νικολάι Τοκάρεφ, 71 ετών, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος της Transneft, μιας μεγάλης ρωσικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου, υπόκειται επίσης σε κυρώσεις.

Είναι ο μακροχρόνιος γνωστός και στενός συνεργάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν. Υπηρέτησε μαζί με τον Πούτιν στην KGB τη δεκαετία του 1980. Ο Τοκάρεφ είναι ένας από τους Ρώσους ολιγάρχες που ανέλαβε τον έλεγχο μεγάλων κρατικών περιουσιακών στοιχείων τη δεκαετία του 2000, καθώς ο πρόεδρος Πούτιν παγίωνε την εξουσία του, και λειτουργεί σε στενή συνεργασία με το ρωσικό κράτος…

Ο αγαπημένος

Στον κατάλογο φιγουράρει επίσης ο Άλισερ Ουσμάνοφ, 68 ετών, ένας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στους τομείς του σιδηρομεταλλεύματος και του χάλυβα, των μέσων ενημέρωσης και του διαδικτύου, ενώ λέγεται από την ΕΕ ότι είναι «ένας από τους αγαπημένους ολιγάρχες του Βλαντίμιρ Πούτιν».

«Ο κ. Ουσμάνοφ φέρεται να έχει υποστηρίξει τον πρόεδρο Πούτιν και έλυσε τα επαγγελματικά του προβλήματα», ανέφερε το κείμενο της ΕΕ. «Σύμφωνα με τα αρχεία του FinCEN, πλήρωσε 6 εκατομμύρια δολάρια στον σημαντικό σύμβουλο του Βλαντίμιρ Πούτιν, Βαλεντίν Γιουμάσεφ.

«Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας, επωφελήθηκε από την προσωπική χρήση πολυτελών κατοικιών που ελέγχονται από τον κ. Ουσμάνοφ».

Άλλοι που αναφέρονται είναι: Ο Πετρ Άβεν, 64 ετών, ο οποίος είναι φίλος με τον Πούτιν από τη δεκαετία του 1990 και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 50 πλούσιους επιχειρηματίες που συναντούν τακτικά τον Ρώσο πρόεδρο. Ο Μιχαήλ Φρίντμαν, 55 ετών, βασικός μέτοχος της Alfa Βank που βοήθησε τη μεγαλύτερη κόρη του Πούτιν, Μαρία, να διευθύνει ένα φιλανθρωπικό έργο, το Alfa-Endo. Και ο Ντμίτρι Πεσκόφ, 54 ετών, ο οποίος είναι ο γραμματέας Τύπου του Πούτιν.

Ο παιδικός φίλος

Ένας ακόμη φίλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, που πλήττεται από τις κυρώσεις, είναι ο Μπόρις Ρότενμπεργκ. Ο συγκεκριμένος Ρώσος ολιγάρχης και ο αδελφός του, Αρκάντι, είναι παιδικοί με τον Ρώσο πρόεδρο. Μαζί προπονούνταν στο τζούντο, στην Αγία Πετρούπολη, και ακόμα και σήμερα λέγεται ότι δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στο άθλημα. Ο Μπόρις, μάλιστα, είναι αντιπρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας τζούντο.

Ο 65χρονος Ρότενμπεργκ είναι ο κύριος μέτοχος της τράπεζας SMP, την οποία ίδρυσε το 2001 μαζί με τον Αρκάντι. Την ίδια στιγμή, έγιναν στελέχη στην Gazprom, την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου που κατασκεύασε τους αγωγούς Nord Stream.

Ο Γκενάντι Τιμτσένκο είναι ένας από τους κύριους μετόχους της τράπεζας Rossiya, η οποία εμπλέκεται στην προσάρτηση της Κριμαίας και στην ενοποίηση του οικονομικού της συστήματος με αυτό της Ρωσίας. Η σχέση του ολιγάρχη με το ρωσικό κράτος είναι ακόμα πιο στενή. Ο 69χρονος Τιμτσένκο και ο Πούτιν είναι προσωπικοί φίλοι από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν ο πρώτος ήταν επιχειρηματίας στον χώρο του πετρελαίου στην Αγία Πετρούπολη και ο δεύτερος, ανερχόμενος πολιτικός. Ο Τιμτσένκο ίδρυσε τον οίκο Gunvor, που δραστηριοποιείται στον τομέα των εξαγωγών πετρελαίου.

Το «πορτοφόλι»

Ο Ρώσος ολιγάρχης Σεργκέι Ρολντούγκιν, νονός της κόρης του Πούτιν, είναι μία από τις τελευταίες προσθήκες στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ. Ο 71χρονος κορυφαίος μουσικός αποκαλείται το «πορτοφόλι του Ρώσου προέδρου». Συγκεκριμένα ο Ρολντούγκιν, πρώην βασικός τσελίστας της ορχήστρας του θεάτρου της Όπερας του Κιρόφ τη δεκαετία του ’80, είναι μεταξύ εκείνων που φέρεται να απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ο Πούτιν και ο Ρολντούγκιν γνωρίζονταν από τότε που ήταν 20 ετών. Ο Ρώσος πρόεδρος φοιτούσε στο σχολείο εκπαίδευσης της KGB μαζί με τον αδερφό του Ρολντούγκιν, τον Γιεβγκένι. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian», μια μέρα ο Ροντλούγκιν πήγε μια εκδρομή με τον καλό φίλο του. Τους συνόδευαν δύο αεροσυνοδοί. Η μία ονομαζόταν Λουντμίλα, η οποία πολλά χρόνια μετά έμελλε να γίνει «κυρία Πούτινα».

 

της Αμαλίας Κάτζου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο