Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, προέβη σε έναν συσχετισμό του πολέμου στην Ουκρανία με τα τα gay parades.

Πιο αναλυτικά, στο κήρυγμά του ο Πατριάρχης Μόσχας είπε ότι επί οκτώ χρόνια, γίνονται προσπάθειες να καταστραφεί ό,τι ισχύει στο Ντονμπάς:«Στο Ντονμπάς, υπάρχει απόρριψη, θεμελιώδης απόρριψη των λεγόμενων αξιών που προσφέρονται σήμερα από τις παγκόσμιες δυνάμεις. Σήμερα, υπάρχει ένα τεστ αφοσίωσης σε αυτές τις δυνάμεις. Ξέρετε ποιο είναι αυτό το τεστ; Είναι πολύ απλό και ταυτόχρονα τρομερό – είναι τα gay parades».

O ίδιος συνέχισε: «Οι απαιτήσεις πολλών για την πραγματοποίηση ενός gay parade, είναι μια δοκιμασία αφοσίωσης σε αυτόν τον πολύ ισχυρό κόσμο. Και γνωρίζουμε ότι εάν άνθρωποι ή χώρες απορρίψουν αυτά τα αιτήματα, οι χώρες ή οι άνθρωποι δεν θα μπουν σε αυτόν τον κόσμο, θα είναι ξένοι».

Πάντως, ήδη έχει παρατηρηθεί το πρώτο ρήγμα εντός του Πατριαρχείου της Μόσχας, αφού οι Ουκρανοί κληρικοί του Μητροπολίτη Ονουφρίου στην Ουκρανία, που πρόσκειται στο Πατριαρχείο Μόσχας, δε θέλουν να μνημονεύουν τον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο, καθώς τον βλέπουν ως τον θρησκευτικό ηγέτη της εχθρικής χώρας, απομακρύνονται από την ρωσόφιλη Εκκλησία στην Ουκρανία και προσχωρούν στη νέα, Αυτοκέφαλη Εκκλησία με Μητροπολίτη τον Επιφάνιο ή αιτούνται αυτονομία και δε μνημονεύουν τον Πατριάρχη Μόσχας.