«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτυχε», αποφαίνεται η βουλευτής του Δυτικού Τομέα Αθηνών Χαρά Καφαντάρη και επαναλαμβάνει το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, «στις δυνάμεις του δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου για δημιουργία μετώπου αντίστασης και πολιτικής αλλαγής».

Ως αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας κρίνει ότι «η διαχείριση μεγάλων φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, χιονόπτωση κ.λπ.), τα τρία σχεδόν χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ, ήταν πλήρως αποτυχημένη».

Η Ευρώπη βρίσκεται σε «περιπέτεια» πολέμου. Κατά τη γνώμη σας, ποιος έφταιξε και τι πρέπει να γίνει τώρα για να αποφευχθεί μια γενικότερη ανάφλεξη;

Με σαφήνεια καταδικάζουμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου και την τάση αναθεωρητισμού διεθνών συμφωνιών. Η Ευρώπη κρίνεται κατώτερη των περιστάσεων. Απέτυχε να αποτρέψει τον πόλεμο, να εντάξει τη Ρωσία σε μια πανευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας και ελέγχου των εξοπλισμών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του ΟΑΣΕ (Οργανισμός Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη).

Η κυβέρνηση απέστειλε βοήθεια. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αποφάσιζε κάτι τέτοιο. Γιατί;

H Ελλάδα οφείλει να εφαρμόζει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Οφείλει και πρέπει να είναι παράγοντας ειρήνης και να συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή. Να κινείται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και την εφαρμογή του. Να είναι παράγοντας λύσης και όχι μέρος του προβλήματος. Να είναι μέρος της ειρήνης και όχι του πολέμου. Η κίνηση της κυβέρνησης να στείλει όπλα καταρρίπτει το μέχρι σήμερα δόγμα της εξωτερικής πολιτικής μας. Επικροτούμε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, η οποία πρέπει να συνεχισθεί. Είμαστε όμως αντίθετοι στην αποστολή στρατιωτικού υλικού, γιατί έτσι έμμεσα η Ελλάδα εμπλέκεται στη διένεξη.

Η ελληνική οικονομία, μετά από μνημόνια και πανδημία, δέχεται χαριστική βολή με την άνοδο τιμών σε ενέργεια και μεταφορές. Πώς κρίνετε ότι θα ξεπεράσει κι αυτόν τον κάβο;

Σαφώς η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία επιδρά αρνητικά στη διεθνή οικονομία, στο εμπόριο και βέβαια στον τουρισμό. Η πατρίδα μας θα δεχθεί ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες τόσο στον τουρισμό (ειδικά η Β. Ελλάδα), όσο και στον αγροτικό τομέα. Οι εισαγωγές σιτηρών είναι σε μεγάλο ποσοστό (περίπου 230.000 τόνοι)  από Ουκρανία και Ρωσία, γεγονός που σημαίνει πιθανό επισιτιστικό πρόβλημα στην εγχώρια αγορά και βέβαιη άνοδο των τιμών. Σύμφωνα δε με τον ΟΗΕ, το παγκόσμιο επισιτιστικό πρόγραμμα (WFP), σε ποσοστό πάνω από το 50% των τροφίμων που διανέμει σε περιοχές με κρίσεις, προέρχεται από την Ουκρανία. Προβλήματα επίσης δημιουργούνται στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης και, βέβαια, της Ελλάδας. Η εξάρτηση από το φυσικό αέριο και η περαιτέρω μονομερής πρόσδεση της Ελλάδας στο ορυκτό αέριο καύσιμο, μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη περί βίαιης απολιγνιτοποίησης, δημιουργούν επιπλέον προβλήματα.

Ως αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ, πώς κρίνετε την πολιτική της κυβέρνησης και τι προτείνετε;

Η διαχείριση μεγάλων φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, χιονόπτωση κ.λπ.), τα τρία σχεδόν χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ, ήταν πλήρως αποτυχημένη. Μετά δε από την αντιπυρική του 2021, που κάηκαν 1,4 εκατ. στρέμματα γης, η επικοινωνιακού χαρακτήρα δημιουργία υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απεδείχθη και πάλι ανεπιτυχής. Ο ΣΥΡΙΖΑ έγκαιρα διατύπωσε και κατέθεσε στη Βουλή, από τον Νοέμβρη του 2019, σχέδιο νόμου περί δημιουργίας Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας, σχέδιο νόμου βασισμένου σε επιστημονικά δεδομένα, με βάση το πόρισμα της διεθνούς επιτροπής Γκολντάμερ.

Με τις τελευταίες εξελίξεις, βλέπετε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών; Είσαστε έτοιμοι να διεκδικήσετε εξουσία;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος για εκλογές, άλλωστε το έχουμε ζητήσει από τον Δεκέμβρη του 2021, διά του προέδρου μας Α. Τσίπρα στη Βουλή. Τρία σχεδόν χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη αρκούν. Η ανθρωπιστική κρίση επανέρχεται και με την αύξηση των τιμών σε είδη πρώτης κατανάλωσης, η ενεργειακή φτώχεια αυξάνει και με ανθρώπινα θύματα (λόγω χρήσης ακατάλληλων μέσων θέρμανσης) εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των τιμών ενέργειας, το δε Περιβάλλον «κακοποιείται» και με την κατάργηση των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών (ΦΔΠΠ). Η δημόσια περιουσία εκποιείται, καθώς ιδιωτικοποιήθηκαν η ΔΕΗ, ο ΔΕΔΔΗΕ, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και προχωρεί η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και της Παιδείας.

Για να σωθεί «ό,τι σώζεται», ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απευθύνει κάλεσμα στις δυνάμεις του δημοκρατικού-προοδευτικού χώρου για δημιουργία μετώπου αντίστασης και πολιτικής αλλαγής, ώστε και με απλή αναλογική να υπάρξει κυβέρνηση προοδευτικής αλλαγής, για ένα καλύτερο μέλλον της πατρίδας μας.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο