Το μήνυμα του Ουκρανού προέδρου από το γραφείο του

Άμεσες συζητήσεις απευθείας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Βλάντιμιρ Πούτιν ζητά η Ουκρανία καθώς ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων στη Λευκορωσία δεν σημείωσαν ιδιαίτερη πρόοδο.

Παρά την πολιορκία των ρωσικών στρατευμάτων ο Ουκρανός πρόεδρος παραμένει στο Κίεβο και προσπαθεί με κάθε τρόπο να εμψυχώσει τους συμπατριώτες του, διαψεύδοντας παράλληλα τις φήμες ότι έχει εγκαταλείψει τη χώρα του.

«Ο καθένας είναι εκεί που πρέπει. Είμαι στο Κίεβο. Η ομάδα μου είναι μαζί μου. Οι στρατιωτικοί είναι στις θέσεις τους. Οι ήρωες μας! Γιατροί, διασώστες, μεταφορείς, διπλωμάτες, δημοσιογράφοι» αναφέρει σε μήνυμα από το γραφείο του. «Συμφωνήσαμε για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Λειτούργησαν; Λειτούργησαν τα ρωσικά άρματα μάχης, τα Γκραντ, οι νάρκες», κατήγγειλε ο Ζελένσκι.

Κατηγόρησε ακόμη τις ρωσικές δυνάμεις ότι «ναρκοθέτησαν τον δρόμο που είχε συμφωνηθεί να χρησιμοποιηθεί για να μεταφερθούν τρόφιμα και φάρμακα» στην πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, και ότι «κατέστρεψαν λεωφορεία» που θα απομάκρυναν άμαχους από τις εμπόλεμες ζώνες. Πρόσαψε στη Ρωσία «κυνισμό», ερίζοντας ότι άνοιξε «έναν πολύ μικρό διάδρομο προς τα κατεχόμενα εδάφη για μερικές δεκάδες ανθρώπους», για λόγους «προπαγάνδας», για να τους δείξουν «οι κάμερες».

«Τώρα θα πω ένα πράγμα: Μένω εδώ. Μένω στο Κίεβο. Στην οδό Μπάνοβα. Δεν κρύβομαι. Και δεν φοβάμαι κανέναν. Όσο χρειάζεται για να κερδίσεις αυτόν τον πόλεμο!» είπε κλείνοντας το μήνυμα του.