Ο Άντερς Τέγκνελ, είναι ο άνθρωπος που έγινε το πρόσωπο της «χωρίς lockdown» πολιτικής της Σουηδίας για την πανδημία και πλέον παραιτείται από επικεφαλής επιδημιολόγος για να αναλάβει μια θέση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Υπηρεσία Υγείας.

Ο Τέγκνελ, θα γίνει υψηλόβαθμος ειδικός σε μια ομάδα του Π.Ο.Υ. στην οποία έχει ανατεθεί ο συντονισμός της εμβολιαστικής απόκρισης στην Covid ανάμεσα σε υγειονομικούς και εμβολιαστικούς οργανισμούς.

Ο Τέγκνελ, υπήρξε μια πολωτική παρουσία στην Υπηρεσία Υγείας. Αναγκάστηκε να αποκτήσει αστυνομική προστασία όταν ο ίδιος και η οικογένειά του δέχθηκαν απειλές θανάτου, όμως το πρόσωπό του εμφανίστηκε επίσης σε T-shirts με το σύνθημα «Εμπιστευόμαστε τον Τέγκνελ».

Πάνω από 17.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Σουηδία από ή με Covid-19, πολλαπλάσιος κατά κεφαλήν αριθμός σε σχέση με τις γειτονικές σκανδιναβικές χώρες, αλλά μικρότερος από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επέλεξαν το lockdown.

Όταν οι περισσότερες χώρες στον κόσμο έσπευσαν να κλείσουν καθώς ο κορωνοϊός εξαπλωνόταν τον χειμώνα και την άνοιξη του 2020, η Σουηδία επέλεξε τα ήπια και εθελοντικά μέτρα. Κράτησε τα σχολεία ανοικτά ενώ τα περισσότερα εστιατόρια, τα μπαρ και άλλες επιχειρήσεις δεν έκλεισαν ποτέ. Επιπλέον, δεν έγινε ποτέ σύσταση για χρήση μάσκας.

Ο 65χρονος Τέγκνελ υποστήριξε πως τα lockdown δεν είναι βιώσιμα και πως τα εθελοντικά μέτρα θα μπορούσαν να επιτύχουν τα ίδια αποτελέσματα χωρίς να πληγεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις αρχές και το κοινό.

Από την άλλη, ο αριθμός των θανάτων ξεπέρασε εκείνον στις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες και οι επικριτές του υποστήριξαν ότι η μη λήψη πιο αυστηρών μέτρων στην πραγματικότητα διάβρωσε τη δημόσια εμπιστοσύνη, αυξάνοντας παράλληλα τα επίπεδα ανθρώπινου πόνου.

Πάντως, η επιτροπή που διόρισε η κυβέρνηση έπειτα από πίεση της αντιπολίτευσης κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό τον μήνα ότι δεν είχαν γίνει αρκετά προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση του ιού στα αρχικά στάδια της πανδημίας, όμως οι ατομικές ελευθερίες έγιναν σεβαστές και πως η εθελοντική στρατηγική ήταν σε γενικές γραμμές σωστή.