«Κυριακή κοντή γιορτή», λέει ο λαός μας, όταν περιμένει κάτι το επιθυμητό. Κάτι το πολύ σημαντικό που έρχεται, αλλά χρειάζεται να δείξουμε υπομονή. Κάπως έτσι περιμένουμε όλοι την κυριακάτικη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη.

Η συνάντηση των δύο ηγετών γίνεται με την ευκαιρία της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Φανάρι, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου και θα παραστεί στον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Είναι γεγονός πως η χρονική περίοδος που πραγματοποιείται αυτή η συνάντηση παρουσιάζεται ως σπουδαία ευκαιρία για να βρεθούν οι δύο ηγέτες και, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, να θέσουν επί τάπητος τις σχέσεις Ελλάδος –  Τουρκίας. Βέβαια, δεν περιμένουμε σε αυτό το «γεύμα συνεργασίας» να λυθούν μεμιάς όλες οι εκκρεμότητες, τα προβλήματα. Όμως είναι ευκαιρία να μπουν όλα σε μια τάξη, για περαιτέρω συζήτηση. Είναι αλήθεια εξάλλου πως «η Αθήνα δεν τρέφει αυταπάτες», όμως κάθε συνάντηση των ηγετών Ελλάδος και Τουρκίας είναι χρήσιμη και φυσικά συμβάλλει σε εκτόνωση των όποιων εντάσεων. Το νόημα της συνάντησης Ερντογάν – Μητσοτάκη είναι «η υιοθέτηση ηπίων τόνων». Και είναι αναγκαίο, ύστερα από αυτά που γίνονται στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αλήθεια είναι πως, σε κάθε περίπτωση, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δίνει στη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη ένα μεγάλο και ιδιαίτερα ξεχωριστό ενδιαφέρον. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άπειρες φορές έχει αναφερθεί στις απειλές που καθημερινά δέχεται η χώρα μας από την Τουρκία. Πρόσφατα, στη Βουλή ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί σε όλα αυτά και απαντώντας στο «είναι ανάγκη εμβάθυνσης του διαλόγου με την Τουρκία, με στόχο και σκοπό τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», που είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας και είχε υπογραμμίσει. «Ανά πάσα στιγμή είμαι προσωπικά έτοιμος να συναντηθώ με τον πρόεδρο Ερντογάν. Και πράγματι η συγκυρία αυτή ενδεχομένως να δικαιολογούσε και μια τέτοια συνάντηση. Υπάρχουν ζητήματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν. Ζητήματα που αφορούν και τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις νέες προκλήσεις που η ουκρανική κρίση έχει δημιουργήσει». Είναι η τέταρτη συνάντηση των δυο ανδρών. Είχε προηγηθεί το ραντεβού τους στην Νέα Υόρκη αλλά και στο Λονδίνο το 2019. Ακολούθησε μια ακόμη συνάντηση των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες το 2021.

Και τώρα βρισκόμαστε μπροστά στην τέταρτη «ζωντανή» και «διά ζώσης» συζήτηση των δύο ηγετών. Η τέταρτη αυτή συνάντηση παίρνει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον, επειδή η στιγμή που γίνεται, είναι «σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία». Ερντογάν – Μητσοτάκης λοιπόν σε ένα τέταρτο δύσκολο ντέρμπι «χωρίς θεατές», την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη.

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο