Ολοκληρώθηκε το γεύμα-συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν που πραγματαοποιήθηκε νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη.

Η συνάντηση των δύο ανδρών κράτησε περίπου δύο ώρες και έγινε στο προεδρικό μέγαρο στα Θεραπειά της Πόλης, με θέα τον Βόσπορο, όπου ο Ερντογάν είχε υποδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ, όταν εκείνη πραγματοποίησε το τελευταίο της ταξίδι πριν αποχωρήσει από την καγκελαρία της Γερμανία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε σε καλό κλίμα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και οι δύο άνδρες είχαν έναν σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες.

«Έχουμε πολλά να πούμε», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Τούρκο πρόεδρο, «θα τα συζητήσουμε όλα αυτά», απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος, και στη συνέχεια η μικρή κουβέντα on camera περιεστράφη γύρω από τις ενδυματολογικές επιλογές των δύο ηγετών.

Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Ερντογάν δεν φορούν γραβάτες, κάτι που σχολιάστηκε και από τους δύο. «Η χαλαρή ενδυμασία προσφέρεται για πιο ουσιαστικές συζητήσεις», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, με τον Τούρκο πρόεδρο να σχολιάζει ότι «κι εγώ προτιμώ τη χαλαρή ενδυμασία τα Σαββατοκύριακα».

 


Η συνάντηση -η τέταρτη των δύο ηγετών μέσα σε τρία χρόνια- θεωρείται ως κομβικής σημασίας, καθώς γίνεται στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία με τη Ρωσική εισβολή και της συνεπακόλουθης ρευστότητας στην ευρύτερη περιοχή. Στο μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για χρήσιμη συνάντηση, χωρίς ωστόσο να προδιαγράφουν θεαματικά αποτελέσματα κρατώντας «μικρό καλάθι».

Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο είχε δηλώσει ότι ταξιδεύει στην Τουρκία την Κυριακή «με διάθεση παραγωγική, πολύ περισσότερο όταν τις δύο χώρες μας απασχολούν ήδη ευρύτερα περιφερειακά θέματα. Συνεπώς, ως γείτονες στον χάρτη, ως εταίροι στο ΝΑΤΟ, καλούμαστε να δοκιμαστούμε και στο πεδίο που επιβάλλει η διεθνής συγκυρία. Να κρατήσουμε, δηλαδή, την περιοχή μας μακριά από οποιαδήποτε πρόσθετη γεωπολιτική κρίση και φυσικά να συνταχθούμε με το συμμαχικό πνεύμα, το οποίο καταδικάζει τον ιστορικό αναθεωρητισμό και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των συνόρων» για να προσθέσει:

«Όπως έχω πει, το γεγονός ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, δεν πρέπει να συζητούμε. Η Ελλάδα μάλιστα έχει κάθε λόγο να επιδιώκει τη συζήτηση, καθώς οι θέσεις μας εδράζονται στη διεθνή νομιμότητα. Οι προσδοκίες μου, συνεπώς, είναι μετρημένες και ρεαλιστικές. Γι’ αυτό και προσέρχομαι σε αυτήν τη συνάντηση με την αυτοπεποίθηση την οποία μας προσφέρουν οι τεκμηριωμένες εθνικές μας απόψεις».<p>Πηγή: <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr”>iefimerida.gr</a> – <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr/politiki/xekinise-geyma-mitsotaki-erntogan-stin-konstantinoypoli”>Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη [εικόνες] – iefimerida.gr</a></p>