Στην καθημερινότητα, στα έργα υποδομών αλλά και πάρκο καινοτομίας αναφέρθηκε, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος Αγ. Αναργύρων-Καματερού Σταύρος Τσίρμπας. Άνοιξε δε και τα χαρτιά του και δηλώνει «παρών» στις εκλογές του 2023.

Πώς απαντάτε, ως διοίκηση του δήμου, σε ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών, όπως είναι η καθαριότητα και η κοινωνική πολιτική;

Όπως γνωρίζετε, είμαστε μία νεανική διοίκηση που από την αρχή της θητείας μας θέσαμε ως προτεραιότητα τα ζητήματα της καθημερινότητας. Όλη η διοίκηση, συμπεριλαμβανομένου και εμού, καταγράφουμε καθημερινά από άκρη σε άκρη όλα τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας. Θέματα καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, επισκευές σε δρόμους, σε σχολεία και σε πλατείες έχουν βρει λύση σε κάθε περίπτωση. Το να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις χρόνια θέματα και με έξυπνες παρεμβάσεις να δώσεις λύσεις δημιουργεί μία στενή σχέση με τον πολίτη, μία σχέση εμπιστοσύνης. Και αυτό είναι που χρειάζεται να δομείται ανάμεσα στον δήμο και τους δημότες.

Η προσπάθειά μας αυτή αποτυπώνεται στα στατιστικά μας, αν σκεφτείτε ότι στην αρχή της θητείας μας δεχόμασταν 1.000 και πλέον αιτήματα μηνιαίως για παρεμβάσεις στην πόλη, ενώ πια ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί κατά 90% περίπου (100-150 αιτήματα), είναι μία μεγάλη επιτυχία για εμάς. Και η μεγαλύτερη αποτύπωση της αλλαγής αυτής είναι στα πρόσωπα των συμπολιτών μας.

Τον ίδιο δρόμο ακολουθούμε για κάθε υπηρεσία του δήμου αλλά ιδιαίτερα για την κοινωνική πολιτική, που αποτελεί έναν ακρογωνιαίο λίθο για εμάς.

Μέσα από ενεργά προγράμματα υποστηρίζουμε όσους μας χρειάζονται, μέσα από ένα πλήθος εργαλείων για την ομαλή ένταξη στην αγορά εργασίας, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για κάθε δημότη που έχει ανάγκη στήριξης.

Η μεγάλη επιτυχία αυτής της πορείας αποτυπώνεται μέσα από την ένταξη και την πιστοποίηση μας ως Υγιούς Πόλης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Είμαστε μία από τις έξι πόλεις πανελλαδικά που λαμβάνουν την τιμή να βρίσκονται υπό πιστοποίηση αυτήν τη στιγμή.

Είστε στη μέση της θητείας σας. Κάνοντας έναν απολογισμό τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα;

Θα μπορούσα να αναλωθώ αναπτύσσοντάς σας κάθε τομέα του δήμου που θεωρώ πως έχουμε κινηθεί από θετικά εως θεαματικά. Όμως, το πραγματικό στοίχημα κάθε δημάρχου, που θέλει να βλέπει τον εαυτό του επιτυχημένο και την πορεία της διοίκησής του ως κάτι ξεχωριστό που έχει περάσει από τον τόπο του, είναι να βλέπει την αλλαγή στην κοινωνία.

Δύο χρόνια μετά περίπου, αυτό που μπορώ με σιγουριά να σας πω είναι ότι αλλάξαμε την ψυχολογία του κόσμου. Βλέπω με μεγάλη μου χαρά και συγκίνηση ανθρώπους που βρίσκονται 30 και 40 χρόνια στην ίδια πόλη να σηκώνουν το κεφάλι ψηλά και να νιώθουν περήφανοι για τον τόπο τους.

Αυτό για μένα είναι το πραγματικό κέρδος και μία μη μετρήσιμη επιτυχία. Να κάνεις στους δημότες να πιστεύουν στις δυνάμεις του τόπου τους, να βλέπουν ότι η διοίκηση είναι εκεί καθημερινά και πάνω από όλα να νιώθουν ασφάλεια.

Πώς εξελίσσεται η υλοποίηση του εμβληματικού έργου για τον δήμο σας, του πάρκου καινοτομίας;

Το μεγάλο και εμβληματικό έργο του τεχνολογικού πάρκου βρίσκεται σε εξέλιξη. το πρώτο βήμα έγινε πέρυσι ακριβώς τέτοια εποχή, παρουσία του πρωθυπουργού με την υπογραφή της σύμβασης. Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, «τρέχουν» οι μελέτες που θα κατατεθούν ώστε να προχωρήσουμε άμεσα στα επόμενα βήματα, ενώ παράλληλα έχουμε εξασφαλίσει ήδη ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης της ανάπλασης. Βέβαια, όπως γνωρίζετε, παρότι γίνονται κινήσεις ώστε οι διαδικασίες αυτές να γίνουν fast track, πάντα βρισκόμαστε μπροστά σε νέες προκλήσεις και προβλήματα που χρειάζεται να ξεπεράσουμε.

Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος της θητείας μας να έχουμε ήδη ξεκινήσει τα μεγαλύτερα έργα που χρειάζονται για να αλλάξει όψη ο χώρος, ώστε να παραδοθεί το γρηγορότερο στους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης μας.

Είναι στις προθέσεις σας να διεκδικήσετε το 2023 την επανεκλογή σας;

Θεωρώ ότι είναι δεν απλά στις προθέσεις μας, αλλά αποτελεί και υποχρέωσή μας. Ένα ηθικό χρέος απέναντι στον κόσμο που μας εμπιστεύτηκε, ώστε να καταφέρουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του οράματός μας για μία πραγματική αλλαγή στην πόλη. Μπορεί να έχουν γίνει πολλά ήδη, αλλά σίγουρα χρειάζονται ακόμη περισσότερα. Επομένως ναι, θα διεκδικήσουμε την επανεκλογή μας, έτσι ώστε η επόμενη θητεία μας να αποτελέσει ένα ορόσημο για την ιστορία της πόλης μας. Έτσι το οραματιζόμαστε και έτσι θέλουμε να αφήσουμε το ιστορικό αποτύπωμά μας.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο