Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, με εγκύκλιο του ιταλικού στρατού, η οποία υπεγράφη στις 9 Μαρτίου, επισημαίνεται η ανάγκη «πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας των διαφόρων δυνάμεων, με αναφορά σε εμπόλεμες συγκρούσεις και αυστηρό περιορισμό των αδειών».

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ακόμη, ότι πρέπει να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματική λειτουργία όλων των οπλικών συστημάτων, ελικοπτέρων και μέσων του πυροβολικού, ενώ τονίζονται, οι εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο και σε γνωστά πρόσφατα συμβάντα.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ιταλίας, αναφέρει η Repubblica, επισημαίνει ότι «πρόκειται για επιστολή εσωτερικής, συνηθισμένης χρήσης» και ότι «προσαρμόζονται οι προτεραιότητες των δυνάμεων του στρατού στις αλλαγές της διεθνούς κατάστασης».

«Η διαπραγμάτευση με την Ρωσία βρίσκεται σε ανηφορικό δρόμο, παρά τα ανοίγματα του Ουκρανού προέδρου», ανέφερε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Μολδαβία.

Βάσει όσων είπε ο Ντι Μάιο, «ο Ζελένσκι προχώρησε σε ξεκάθαρο άνοιγμα τόσο σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, όσο και στο εδαφικό θέμα της Κριμαίας και του Ντονμπάς, αλλά ο Πούτιν αποδεικνύει ότι δεν θέλει την ειρήνη».

Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας εξήγησε την ίδια στιγμή ότι «πρόκειται για την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη, από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου» και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση Ντράγκι θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον επαναπατρισμό Ιταλών πολιτών που βρίσκονται αποκλεισμένοι σε πόλεις της Ουκρανίας».