Όσα είπε ο Ουκρανός πρόεδρος κατα΄την ομιλία του στο Αμερικανικό κογκρέσο

Ξεκινώντας την ομιλία του στο Αμερικανικό Κογκρέσο ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελέσνκι είπε ότι «Η Ουκρανία υπόκειται καθημερινά σε ρωσικές επιθέσεις, αεροπορικές και χερσαίες, αλλά αυτά δεν μας κάμπτουν. Βρισκόμαστε στις χειρότερες δυνατές συνθήκες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θέλω να σας ευχαριστήσω εκ μέρους του ουκρανικού λαού, που έχει ξεσηκωθεί, πατεράδες, μητέρες και κόρες κατά των εισβολέων».

Οι Ρώσοι καταπατούν την ελευθερία μας, είπε. «Θυμάμαι τα πρόσωπα των προέδρων που θεμελίωσαν τη δημοκρατία στις ΗΠΑ. Είναι ακριβώς το ίδιο που επιθυμούμε κι εμείς εδώ στην Ουκρανία: τα βασικά που καθορίζουν τη δική σας καθημερινότητα».

Ο Ζελένσκι θύμισε στους ακροατές του την ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, «όταν το κακό προσπάθησε να μετατρέψει τις πόλεις σας σε πεδία μάχης. Αυτό συμβαίνει και εδώ: η Οδησσός, το Χάρκοβο, η Μαριούπολη υπόκεινται αυτές τις επιθέσεις και τον θάνατο από αέρος για χιλιάδες αμάχους. Οι ουκρανικές δυνάμεις αμύνονται, αλλά έχουμε βληθεί από βόμβες ακριβείας και διασποράς, κάτι που ΗΠΑ και Ευρώπη δεν έχουν ζήσει εδώ και δεκαετίες».

«Πόσο δύσκολο είναι να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία; Είναι κάτι που μπορεί να γίνει, αλλά αν αυτό είναι πάρα πολύ να σας το ζητήσουμε, ξέρετε ότι χρειαζόμαστε πυραυλικές συστοιχίες και αεροπλάνα μαχητικά , που θα βοηθήσουν να σταματήσουν οι ρωσικές επιθέσεις και κατά των Ευρωπαίων», συνέχισε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης ότι «Έχω ένα όνειρο, έχω μία ανάγκη: να προστατευτούν οι ουρανοί μας. Είναι αυτό που νιώθετε κι εσείς όταν ακούτε τις λέξεις “έχω ένα όνειρο”. Σας ευχαριστούμε για όλα όσα έχετε κάνει για την εκπαίδευση των στρατιωτών μας, τον οπλισμό, την οικονομική βοήθεια. Είμαι ευγνώμων στον πρόεδρο Μπάιντεν».

«Θέλουμε να λογοδοτήσουν οι Ρώσοι εγκληματίες, το λέω καθημερινά μέχρι να σταματήσει η ρωσική στρατιωτική μηχανή. Προτείνουμε οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας να αφορούν σε όλους όσοι στη Ρωσία έχουν κρατήσει τα αξιώματά τους, από τους βουλευτές έως τους δημοσίους υπαλλήλους που στηρίζουν αντικειμενικά τη ρωσική εισβολή. Επίσης όλες οι αμερικανικές επιχειρήσεις να φύγουν από τη Ρωσία. Ασκήστε πίεση ώστε να μην κερδίζει η Ρωσία ούτε μισό δολάριο από τις συναλλαγές της με τις ΗΠΑ. Κλείστε τις πόρτες σας στα ρωσικά αγαθά. Χρειαζόμαστε νέα μέσα ώστε να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά για να σταματήσει ο πόλεμος.
Θα ήταν καλό να κάναμε κάτι για να τον σταματήσουμε σε 24 ώρες. Δεν έχουμε τέτοια εργαλεία», πρόσθεσε.

Και συνέχισε ο Ζελένσκι: «Εμφανίζονται νέες συμμαχίες, νέα εργαλεία. Εμείς σας προτείνουμε τη δημιουργία μιας ομάδας χωρών ώστε να σταματούν όλοι οι πόλεμοι σε 24 ώρες με κυρώσεις, στρατιωτικές επεμβάσεις. Έτσι βοηθούμε όσους είναι θύματα επιδημιών και καταστροφής. Και υπενθυμίζω και την καμπάνια εμβολιασμού. Χρειάστηκαν μήνες για να διασφαλίσουμε ότι θα αντιδράσουμε ταχύτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν».

«Αγαπητοί φίλοι, με την κινητοποίησή σας ήδη από σήμερα θα μπορέσουμε να σώσουμε χιλιάδες ζωές, ανθρώπους που ζουν οδύνη από τις διαρκείς καταστροφές. Έχετε δει τις εικόνες της καταστροφής», είπε στη συνέχεια ο Ζελένσκι. Και πρόβαλε ένα βίντεο προς το Κογκρέσο και τους Αμερικανούς τηλεθεατές με εικόνες φρίκης από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Σήμερα δεν αρκεί να είναι κανείς ηγέτης του ΝΑΤΟ ή της Δύσης, πρέπει να είσαι ηγέτης του κόσμου και γι’ αυτό χρειάζεται ειρήνη. Και χρειάζεστε δίπλα σας όχι δυνατούς, αλλά γενναίους να πολεμήσουν για το δικαίωμα στην ελευθερία και την ανεξαρτησία, να πεθάνουν για να γίνει η χώρα τους αυτό που εκείνοι ονειρεύονται κι όχι ο γείτονας», είπε ο Ζελένσκι.

«Στην Ουκρανία πολεμούμε για τις αξίες της Ευρώπης, των ΗΠΑ. Είμαι σχεδόν 45 ετών, πόσο μπορώ να γίνω όταν υπάρχουν ήδη 100 παιδιά νεκρά στην Ουκρανία από ρωσικούς βομβαρδισμούς; Πώς να ζήσω άλλη μία ημέρα; Αν συνεχίζω, είναι λόγω του ρόλου μου ως προέδρου της χώρας. Εύχομαι στον Μπάιντεν να ορθώσει το ανάστημά του για να γίνει ηγέτης του κόσμου, δηλαδή ηγέτης της ειρήνης. Σας ευχαριστώ! Δόξα στην Ουκρανία!», κατέληξε ο Ζελένσκι, καταχειροκροτούμενος από τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου.