Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε σε μια αποκάλυψη, για να «δικαιολογήσει» τη γενίκευση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια δηλώσεων που έκανε σε συνάντηση με συνεργάτες του για την οικονομική κατάσταση στη χώρα.

«Θέλω να το πω αυτό για πρώτη φορά: στην αρχή της επιχείρησή μας στο Ντονμπάς, οι αρχές του Κιέβου, μέσω διαφόρων διαύλων, προκειμένου να αποφευχθεί η παράλογη αιματοχυσία, κλήθηκαν να μην εμπλακούν σε εχθροπραξίες, αλλά απλώς να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Ντονμπάς. Δεν ήθελαν. Λοιπόν, αυτή ήταν η απόφασή τους. Η Δύση είναι απάνθρωπη, καθώς περιφρονεί και αγνοεί τα χτυπήματα και τους νεκρούς στο Ντονμπάς», ανέφερε ο πρόεδρος του ρωσικού κράτους.

Όσον αφορά την εξέλιξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Πούτιν είπε: «Η επιχείρηση προχωρά καλά. Σε αυστηρή συμφωνία με τα προεγκεκριμένα σχέδια. Η παρουσία των στρατευμάτων μας κοντά στο Κίεβο, δεν σημαίνει πως θέλουμε να καταλάβουμε την Ουκρανία» εξήγησε ο Πούτιν.

Αναφερόμενος στις δυτικές κυρώσεις, ο Πούτιν είπε πως «η Δύση ενεργεί βάσει ενός μακρόχρονου σχεδιασμού, καθώς δεν θέλει μια ισχυρή και κυρίαρχη Ρωσία. Είναι προκαθορισμένες οι κινήσεις τους και θέλουν να «παγώσουν» τα αποθεματικά μας». Παρ’ όλα αυτά «η Ρωσία δεν θα ζήσει ποτέ σαν ένα εξαθλιωμένο και ταπεινωμένο κράτος» πρόσθεσε.

Για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως η Ουκρανία δεν θα λειτουργήσει ποτέ ως βάση για να απειληθεί η Ρωσία. «Θα διασφαλίσουμε αξιόπιστα την ασφάλεια της Ρωσίας, του λαού μας και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στην Ουκρανία να χρησιμεύσει ως εφαλτήριο για επιθετικές ενέργειες εναντίον της χώρας μας».

Ο κ. Πούτιν επισήμανε ακόμη, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα του ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας, την αποστρατικοποίηση και την αποναζιστικοποίησή της.