Επίσκεψη στις πυρόπληκτες περιοχές της Βαρυμπόμπης πραγματοποίησε σήμερα ο Σλοβάκος Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Martin Kovac συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη. Στο κλιμάκιο που πραγματοποίησε αυτοψία συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Δασών Κ. Αραβώσης, η Πρέσβης της Δημοκρατίας της Σλοβακίας I. Hiricova, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Τεχνικών Έργων και Χωρικού Σχεδιασμού Θ. Κατσιγιάννης, ο Γενικός Διευθυντής Δασών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της Σλοβακίας Tibor Jancok και υπηρεσιακά στελέχη.

Μεταξύ άλλων έγινε αναφορά στην πιλοτική εφαρμογή στην περιοχή των μεθόδων που αξιοποιήθηκαν με τη συνεργασία Σλοβάκων εμπειρογνωμόνων και στελεχών της Περιφέρειας Αττικής. Επιπλέον συμφωνήθηκε να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία και το επόμενο διάστημα να μεταβεί ομάδα στελεχών της Περιφέρειας και των συναρμόδιων υπουργείων στην Σλοβακία προκειμένου να ενημερωθεί για μια σειρά από εφαρμογές και διαδικασίες που ακολουθούν για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αναδάσωση.

Ο Γ. Πατούλης ευχαρίστησε θερμά τον Σλοβάκο Υφυπουργό για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη προς την χώρα μας  τόσο στο επιστημονικό, όσο και σε τεχνικό πεδίο και παράλληλα εξήρε το υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης των σλοβάκων στα θέματα αποκατάστασης του περιβάλλοντος και διαχείρισης των επιπτώσεων των καταστροφικών πυρκαγιών.

Από την πλευρά του ο Σλοβάκος Υφυπουργός Martin Kovac επισήμανε ότι η επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές εκφράζει το ενδιαφέρον της Σλοβακίας να συμβάλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών από τις καταστροφές καθώς και στην αναδάσωση. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε και το κλιμάκιο Ελλήνων εμπειρογνωμόνων να επισκεφθεί τη Σλοβακία με σκοπό την επιμόρφωση και την ανταλλαγή επιστημονικής τεχνογνωσίας στον εξειδικευμένο τομέα της αποκατάστασης του Περιβάλλοντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή επίσκεψη του Σλοβάκου Υφυπουργού αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Σλοβακίας στις πληγείσες περιοχές της Αττικής τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά την οποία είχαν τεθεί τα θεμέλια για αυτή τη συνεργασία με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στα θέματα πολιτικής προστασίας.

Ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης με αφορμή την επίσκεψη στην περιοχή τόνισε:

«Ευχαριστούμε τον Σλοβάκο Υφυπουργό για την έμπρακτη συνδρομή του στη χώρα μας. Η σημερινή παρουσία του εδώ, σε συνέχεια της αντίστοιχης επίσκεψης του ίδιου του Σλοβάκου Πρωθυπουργού πέρυσι, στις πληγείσες περιοχές επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον τους και μας τιμά. Με τη βοήθεια των δικών τους παρεμβάσεων και με την πολύτιμη συνδρομή τους, ενισχύθηκε επιπλέον η τεχνογνωσία μας στο πεδίο της συγκράτησης των νερών και του εδάφους. Οι νέες γνώσεις για τις μεθόδους αυτές μας είναι πολύτιμες για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των ενεργειών που ακολουθούμε σε επίπεδο ετοιμότητας αλλά και προετοιμασίας αφενός μεν για τα πλημμυρικά φαινόμενα, και αφετέρου για την αποκατάσταση του δάσους. Θέλω να επαναλάβω ότι στην κλιματική κρίση που πλήττει τον πλανήτη, απαιτείται η Ευρώπη και οι χώρες της Μεσογείου να διαμορφώσουμε ένα κοινό πλαίσιο δράσης και να αναπτύξουμε μια ασπίδα προστασίας για όλες και όλους.  Θα βρισκόμαστε σε απόλυτη συνεργασία και ο γενικός γραμματέας, εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος ο κ Αραβώσης και εμείς ως Περιφέρεια και η ίδια η πολιτεία με τους Σλοβάκους, που διαθέτουν υψηλή εξειδίκευση στην αποκατάσταση από πυρκαγιές και πλημμυρικά φαινόμενα τα οποία ακολουθούν μετά από αυτές. Προσβλέπουμε σε μια γόνιμη συνεργασία με ορατά αποτελέσματα εδώ στο σημείο όπου πριν λίγους μήνες μαινόταν μία καταστροφική πυρκαγιά. Ευχαριστούμε πολύ.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της Σλοβακίας Martin Kovac προέβη στις παρακάτω δηλώσεις:

Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής που βρίσκομαι εδώ στην Αθήνα, που βρίσκομαι εδώ στη Βαρυμπόμπη και που συναντώ τόσο την Περιφέρεια Αττικής μέσω του κυρίου Πατούλη αλλά και εκπροσώπους του υπουργείου Περιβάλλοντος. Θέλω να πω ότι πρόκειται για μία συνεργασία η οποία θα μας επιτρέψει να διερευνήσουμε έτι περαιτέρω την αποκατάσταση του τοπίου διότι στη Σλοβακία έχουμε μία εκτεταμένη εμπειρία σχετικά με την αντιμετώπιση των πλημμυρών αλλά και με την αποκατάσταση δασών. είμαστε ευτυχείς διότι θα μοιραστούμε αυτή την εμπειρία. Εδώ πρόκειται για ένα πιλοτικό project, ένα πιλοτικό σχέδιο όπου θα μελετήσουμε ένα συνδυασμό μεθόδων, δηλαδή πώς μπορούν να αποκατασταθούν τα δάση γρηγορότερα αλλά να μειώσουμε και τον αντίκτυπο των πλημμυρών. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που έχουμε αυτή τη συνεργασία τόσο με το ελληνικό υπουργείο, όσο και με την Περιφέρεια Αττικής και δράττομαι της ευκαιρίας για να προσκαλέσω μία ομάδα Ελλήνων εμπειρογνωμόνων στη Σλοβακία για συνέχιση της ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας. ευχαριστώ θερμά

o Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κ. Αραβώσης σημείωσε:

Είναι μεγάλη μας χαρά που έχουμε εδώ τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης της Σλοβακίας διότι έχει ήδη ξεκινήσει – και μετά τις μεγάλες φωτιές του καλοκαιριού – μία διαρκής συνεργασία σε επίπεδο τεχνικό. Έχουν έρθει εδώ ομάδες από τη Σλοβακία πολύ εξειδικευμένων τεχνικών οι οποίοι έχουν εκτελέσει έργα πιλοτικά όπως αυτό το οποίο βλέπουμε εδώ πέρα  και το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας το δικό μας θα είναι και θα συνεχίσει να είναι σε επικοινωνία με το αντίστοιχο Υπουργείο της Σλοβακίας προκειμένου να ενσωματώσουμε τις τεχνολογίες και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν και στις δικές μας διαδικασίες και βέβαια και από την άλλη πλευρά, αυτό που έχει ειπωθεί, είναι ότι ομάδα δικών μας ειδικών θα επισκεφτεί τη Σλοβακία προκειμένου να υπάρξει μια γόνιμη συνεργασία με ανταλλαγή τεχνογνωσίας και από τις δύο πλευρές.

Σχετικό Βίντεο μπορείτε να δείτε εδώ.