Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, η Έλενα Ράπτη μας μιλάει για το πώς βίωσε την καραντίνα, μιας και νόσησε πρόσφατα από κορονοϊό, για τα χόμπι της, για τους επόμενους στόχους της, αλλά και για τους ανθρώπους που την στήριξαν στη μακρόχρονη πολιτική της διαδρομή.

Πώς σχολιάζετε την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τις εξελίξεις από αυτήν τη συνάντηση;

Ήταν μία ευκαιρία για μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση. Ως δύο χώρες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, είναι πιο σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν και λιγότερο σε αυτά που μας χωρίζουν. Είναι προς όφελος όλων να πέσουν οι τόνοι και να συνεργαστούμε στα θέματα που μπορεί να υπάρξει συνεργασία, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το νέο τοπίο ασφαλείας που διαμορφώνεται. Επιπλέον συμφωνήθηκε να διεξαχθεί τον επόμενη μήνα στην Άγκυρα η συνάντηση των δύο πλευρών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών. Θεωρώ ότι τέθηκαν τα θεμέλια μιας ουσιαστικής βελτίωσης του κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες.

Βλέποντας τις διεθνείς τελευταίες εξελίξεις, σας ανησυχεί ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Ασφαλώς. Με ανησυχεί το γεγονός ότι εισερχόμαστε σε μια άλλη ιστορική εποχή, αντιμετωπίζοντας κινδύνους που πιστεύαμε ότι τους είχαμε ξορκίσει. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου. Πρόκειται για ανοιχτή εισβολή της Ρωσίας σε μία ανεξάρτητη χώρα και ξυπνάει παλιούς εφιάλτες πολέμων στην ήπειρό μας. Προκαλεί χιλιάδες αθώα θύματα και οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες στον δρόμο της προσφυγιάς. Ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και αυτό κάνουμε και τώρα, με τη στάση που τηρεί η πατρίδας μας. Δεν χωρούν πολιτικές ίσων αποστάσεων όταν ο ουκρανικός λαός δοκιμάζεται, όταν η πατρίδα μας θρηνεί ήδη θύματα, τους ομογενείς μας στη Μαριούπολη.

Την περασμένη εβδομάδα ήσασταν εισηγήτρια στο κρίσιμο νομοσχέδιο για την οπαδική βία. Τελικά, είστε αισιόδοξη πως θα τελειώνουμε με αυτό το πρόβλημα;

«Πάω στον αγώνα, στον αθλητισμό, για να ζήσω τη χαρά του αθλητισμού, όχι για να σκοτωθώ και να σκοτώσω. Να μην ξαναφύγει άδικα κανένα παιδί, να μην ξαναθρηνήσουν οικογένειες. Αυτό ζητώ από εδώ και πέρα». Αυτά είναι τα λόγια της μητέρας του Άλκη Καμπανού, που αποτελούν φάρο για όλη την κοινωνία. Με το νομοσχέδιο αυτό θεσπίστηκαν αυστηρές διατάξεις για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, κάτι που σημαίνει πως πλέον οι δράστες τέτοιων πράξεων θα εκτίουν άμεσα και υποχρεωτικά την ποινή. Στόχος μας είναι η εξάλειψη της οπαδικής βίας εντός και εκτός αθλητικών εγκαταστάσεων και η ανάδειξη του υγιούς ρόλου των λεσχών φιλάθλων ως υποστηρικτών του ασφαλούς και ποιοτικού αθλητισμού. Και για να απαντήσω ευθέως στο ερώτημά σας: Αισιοδοξώ πως θα αλλάξουν πολλά. Το πρώτο μεγάλο βήμα έχει ήδη γίνει.

Εδώ και αρκετά χρόνια συντονίζετε την καμπάνια «Ένα στα πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα. Πώς βλέπετε την ανταπόκριση του κόσμου;

Η καμπάνια «Ένα στα πέντε» βρίσκεται στο όγδοο έτος της παρουσίας της στην Ελλάδα. Το όνομά της αποτυπώνει μια θλιβερή ευρωπαϊκή στατιστική, δηλαδή πως ένα στα πέντε παιδιά είναι θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Στο διάστημα αυτών των ετών έχει γίνει ένα τεράστιο έργο με τη βοήθεια της Πολιτείας, της Εκκλησίας, φορέων και οργανώσεων, εταιρειών και ολόκληρης της κοινωνίας που αγκάλιασε την καμπάνια. Με 730 εκδηλώσεις, σε κάθε σημείο της χώρας, κινητοποιήσαμε την κοινωνία και συμβάλαμε στο να «σπάσει» η σιωπή σε πολλές περιπτώσεις αθέατης βίας. Δεν μας σταμάτησε ούτε ο κορονοϊός, αφού η παραμονή στο σπίτι λόγω των περιοριστικών μέτρων υπήρξε αιτία για την αύξηση των περιστατικών βίας. Συνεχίσαμε την καμπάνια με την ίδια ένταση, μπαίνοντας διαδικτυακά σε κάθε σπίτι. Η προσπάθεια δεν σταματά.

Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός σάς όρισε επικεφαλής στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση. Ποιος είναι ο στόχος του;

Είναι μια πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και αποτελεί εκκίνηση μιας εθνικής προσπάθειας της Πολιτείας για τα παιδιά, με μηδενική ανοχή απέναντι στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών, που κινητοποιεί όλες τις θεσμικές και κοινωνικές δυνάμεις για την εξάλειψη του φαινομένου. Στοχεύει να αναπροσαρμόσει τις θεσμικές λειτουργίες στην κατεύθυνση των φιλικών προς τα παιδιά διαδικασιών, να μειώσει τα κρούσματα που συμβαίνουν και να αυξήσει τα περιστατικά που αναφέρονται στις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες. Αυτό θα γίνει μέσα από κατάλληλες υπηρεσίες, πρωτόκολλα λειτουργίας και συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων και συνεκτικό νομικό πλαίσιο που θα εφαρμόζεται πλήρως.

Τι αλλάζει με το Εθνικό Σχέδιο;

Εγκαινιάζει 11 νέες πολιτικές και δρομολογεί, στην κατεύθυνση της προστασίας των παιδιών, δεκάδες άλλες. Εμβληματικές είναι οι διυπουργικές οριζόντιες πολιτικές, όπου απαιτείται συντονισμένη διατομεακή συνεργασία στον τρόπο αντιμετώπισης των περιστατικών. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι μια ευκαιρία της χώρας να προστατέψει τα παιδιά στην πράξη. Και θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό για την αμέριστη στήριξή του στον αγώνα για την προστασία των παιδιών, καθώς και για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου να δουλέψω για αυτό το σημαντικό εγχείρημα.

Στην πολιτική μπήκατε από νεαρή ηλικία, ως δημοτική σύμβουλος, και στη συνέχεια στην κεντρική πολιτική σκηνή ως βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης. Τι κρατάτε από τη διαδρομή σας;

Ήταν μια μεγάλη διαδρομή γεμάτη δουλειά, ευθύνη και εμπειρίες. Ταυτόχρονα ήταν έντονη, από πλευράς πολιτικών εξελίξεων και γεγονότων. Θυμάμαι στο ξεκίνημα της πορείας μου, τόσο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και στην κεντρική πολιτική σκηνή, την αγωνία μου να ανταποκριθώ με συνέπεια στα καθήκοντά μου. Όλα αυτά τα χρόνια αγωνίζομαι για την πόλη μου, για τους συμπολίτες μου και για μια καλύτερη καθημερινότητα.

Σίγουρα όμως θα υπήρξαν και δυσκολίες. Πώς τις αντιμετωπίσατε;

Βρέθηκα μπροστά σε δυσκολίες, δεν λύγισα, ούτε απογοητεύτηκα. Η Βουλή είναι μικρογραφία της κοινωνίας. Μαθαίνεις να τα καταφέρνεις. Πάντα με αξιοπρέπεια και ευθύνη. Βρίσκομαι στην ώριμη φάση της κοινοβουλευτικής μου θητείας και έχω πολλά σχέδια για το μέλλον.

Στην πολιτική σας διαδρομή, πού στηριχθήκατε;

Στήριγμά μου η κοινωνία, οι πολίτες που μου έδωσαν την εντολή να τους εκπροσωπήσω στην πολιτική.

Από που αντλείτε ενέργεια και δύναμη;

Η δύναμη και η αγάπη του κόσμου είναι ανεξάντλητη πηγή ενέργειας. Και νιώθω τυχερή που έχω χτίσει με τους συμπολίτες μου μια αμφίδρομή σχέση επικοινωνίας, σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας. Νιώθω επίσης ευλογημένη που είχα τη στήριξη της οικογένειάς μου. Αφανείς ήρωες με αρωγή πίσω από κάθε μου βήμα.

Για εσάς η πολιτική είναι ένας μοναχικός δρόμος;

Σ’ αυτήν τη διαδρομή πολύτιμη είναι η στήριξη των συνεργατών μου. Η πολιτική απαιτεί συλλογική προσπάθεια. Ατελείωτες ώρες δουλειάς και αγωνίας για να επιτύχουμε τους στόχους που βάζουμε, για να λύσουμε προβλήματα, για κάθε νίκη στην προσπάθειά μας.

Πρόσφατα νοσήσατε κι εσείς από Covid-19. Πώς το αντιμετωπίσατε; Φοβηθήκατε; Ανησυχήσατε;

Στον έλεγχο για τον Covid, που έκανα με rapid test, βγήκα θετική. Αμέσως μπήκα σε καραντίνα στο σπίτι και ενημέρωσα όλους τους συνεργάτες και εκείνους που ήρθα σε επαφή μαζί τους τις προηγούμενες μέρες. Ευτυχώς, η μόνιμη χρήση μάσκας στις συναντήσεις τούς προστάτευσε όλους. Μην ξεχνάτε ότι το μεγάλο μας όπλο, ο τριπλός εμβολιασμός, που μας προστατεύει όλους, προστάτευσε κι εμένα από τη σοβαρή νόσηση. Μετείχα διαδικτυακά σε όλες τις κοινοβουλευτικές μου υποχρεώσεις και δούλεψα από το σπίτι για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση. Παράλληλα, ανταποκρίθηκα σε όλες της προγραμματισμένες ομιλίες μου στο πλαίσιο της καμπάνιας «Ένα στα πέντε» μέσω zoom.

Πώς περάσατε το διάστημα της απομόνωσης, όσο νοσούσατε;

Βρήκα την ευκαιρία να διαβάσω ένα βιβλίο που μου είχαν δωρίσει τα Χριστούγεννα. Λέγεται «Πες μου ένα λόγο για να ζήσω!» του Ελευθέριου Ελευθεριάδη. Αναφέρεται στον προορισμό του ανθρώπου, στον προορισμό που του δίνει ασφάλεια, που του δίνει νόημα. Υπέροχο! Ήταν μια πραγματική διέξοδος στην περίοδο της απομόνωσης, που με γέμισε δύναμη και αισιοδοξία!

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο