Την ώρα που ο πρωθυπουργός βρισκόταν στο Παρίσι, λαμβάνοντας μέρος στην άτυπη σύσκεψη των αρχηγών των χωρών-μελών της ΕΕ και επιχειρούσε να προωθήσει μέτρα προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας, αλλά και την ώρα που αναμενόταν να συναντηθεί δύο μέρες μετά με τον Τούρκο πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να μεταβεί στη Βουλή και από το βήμα της Ολομέλειας να εξαπολύσει μια ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης, ζητώντας προκήρυξη εκλογών «ακόμη και εντός Μαρτίου».

Επικαλούμενος για μία ακόμη φορά τόσο την πανδημία όσο και την ακρίβεια. Δεν ξέρω αν όλο αυτό δείχνει αγωνία και αδυναμία υλοποίησης του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά το βέβαιο είναι πως η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την πραγματικότητα, όπως καταγράφεται τουλάχιστον και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, παραμένει ολέθρια. Η πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, είναι ότι το κυβερνών κόμμα θα είναι δεύτερο, όποτε και αν γίνουν εκλογές. Και στο… κατά φαντασίαν αυτό πλαίσιο κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσφύγει άμεσα σε εκλογές, ώστε να έρθει, λέει, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και να λύσει τα προβλήματα της πανδημίας και της ακρίβειας, εφαρμόζοντας τη δική του πολιτική που κινείται στο πλαίσιο της… λογικής, των «λεφτόδενδρων» και των υποσχέσεων. Σαν κι αυτές που είχε δώσει και πριν από την ανάληψη της εξουσίας το 2015, όταν απειλούσε τις αγορές και άλλαζε την Ευρώπη.

Την πραγματικότητα, όμως, την βλέπουμε στον δρόμο της ζωής μας, αλλά και στις δημοσκοπήσεις, που αποτυπώνουν μια εικόνα διαφορετική από αυτήν που υπολογίζει η Κουμουνδούρου. Και αυτή λέει ότι η ακρίβεια που πλήττει και την ελληνική κοινωνία και η δυσαρέσκεια που προκαλείται δεν δείχνουν να αποτελούν την ευκαιρία που αναζητούσε ο Αλέξης Τσίπρας για να ανακάμψουν ο ίδιος και το κόμμα του. Όπως και στην περίπτωση της πανδημίας, οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στη διχαστική λογική και στην πλειοδοσία υποσχέσεων. Επιθυμούν σταθερότητα και ευελπιστούν σε συνθήκες ασφάλειας, ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος που άνοιξε με την οικονομία και τα μνημόνια, συνεχίστηκε με την πανδημία και δείχνει να γυρίζει με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια.

Η ουσία είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός πραγματικότητας και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των καιρών. Διατηρούν ένα ποσοστό που δεν είναι μικρό, ανεξάρτητα αν ο αρχηγός αγωνιά για τη διατήρηση τώρα της δεύτερης θέσης. Εν τούτοις, το ποσοστό είναι τέτοιο, που δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς και επιθέσεις με αιτήματα περί άμεσης προσφυγής στις κάλπες. Ανεξάρτητα αν ο στόχος είναι η συσπείρωση εν όψει συνεδρίου.

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο