Στον κομβικό ρόλο που θα διαδραματίσει στο εγγύς μέλλον το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, για τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο «Π», η πρόεδρος του φορέα Παρασκευή Δραμαλιώτη.

Ποιος είναι ο ρόλος του ΕΚΔΔΑ στη δημιουργία ενός σύγχρονου Δημοσίου;

Ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα υιοθετεί στρατηγικές που συνδέονται με νέες δεξιότητες μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και ψηφιακά αναπτυσσόμενο περιβάλλον. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει δημόσιους οργανισμούς που προωθούν την κουλτούρα της μάθησης, που μαθαίνουν πρώτα και κύρια οι ίδιοι και εστιάζουν στις ανάγκες του ανθρώπινου δυναμικού τους, εξασφαλίζοντας τα κατάλληλα εργαλεία και κίνητρα για να οικοδομήσουν την ατομική και συλλογική του περιουσία γνώσεων και δεξιοτήτων. Σε αυτό ακριβώς έρχεται να συνεισφέρει με το έργο του το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης: με τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσει δυναμικά και επενδύοντας στην αναβάθμιση και στον αναπροσανατολισμό των δεξιοτήτων, επιχειρεί να προσδώσει μια εντελώς νέα φυσιογνωμία στο ελληνικό Δημόσιο, με έμφαση στην αριστεία. Έτσι, διανοίγει νέες προοπτικές στην επαγγελματική διαδρομή των στελεχών του δημόσιου τομέα. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να δοθεί έμφαση σε αυτήν την προτεραιότητα, και αυτό ακριβώς πράττει το ΕΚΔΔΑ. Η εκπαίδευση έρχεται στο διεθνές προσκήνιο και διαπερνά τις επαγγελματικές αποφάσεις και διαδρομές τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα.

Ποια προγράμματα υλοποιούνται από το ΕΚΔΔΑ και σε ποιους απευθύνεται;

Το ΕΚΔΔΑ, μέσω του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ), που αποτελεί μία από τις τρεις εκπαιδευτικές του μονάδες, σχεδιάζει και υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης των ήδη υπηρετούντων στελεχών του Δημοσίου, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση προς τους πολίτες. Το συνεκτικό αυτό πρόγραμμα εκπαίδευσης εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής στρατηγικής προς ένα κράτος επιτελικό, που στηρίζεται στην ορθολογική και αποτελεσματική λήψη αποφάσεων με τη χρήση καινοτόμων εργαλείων.

Τα αντικείμενα των προγραμμάτων που υλοποιούνται εντάσσονται σε θεματικούς τομείς, όπως είναι η Δημόσια Διοίκηση και Διακυβέρνηση, η Οικονομία και η Δημοσιονομική Πολιτική, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Κοινωνική Πολιτική, η Πληροφορική και οι Ψηφιακές Υπηρεσίες, η Πολιτιστική και Τουριστική Ανάπτυξη και η Πιστοποίηση Επάρκειας των νεοδιόριστων υπαλλήλων που περνούν από την Εισαγωγική Εκπαίδευση.

Από την άλλη πλευρά, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ), η πιο εμβληματική μας μονάδα, από την οποία αποφοιτούν στελέχη ταχείας εξέλιξης, προσφέρει εκπαίδευση 18 μηνών στους επιτυχόντες ενός πολύ απαιτητικού και αξιοκρατικού διαγωνισμού. Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτόν έχουν όλοι οι πολίτες, αρκεί να είναι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ/ΑΤΕΙ. Οι απόφοιτοι της ΕΣΔΔΑ λαμβάνουν μια εξαιρετικά υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και καταλαμβάνουν νευραλγικές θέσεις του Δημοσίου. Έως σήμερα έχουν αποφοιτήσει από την ΕΣΔΔΑ πάνω από 2.600 σπουδαστές, δημιουργώντας μία κρίσιμη μάζα στελεχών υψηλής εξειδίκευσης.

Πώς κρίνετε το Δημόσιο σήμερα και τι πρέπει να αλλάξει, ώστε να παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πολίτες;

Το ελληνικό Δημόσιο διαχρονικά παρουσιάζει ορισμένες δυσλειτουργίες. Παράλληλα, όμως, η πολύπλευρη κρίση που έχουν βιώσει ο κόσμος όλος και η χώρα μας κατά την τελευταία δεκαετία έχει οδηγήσει στην υλοποίηση έργων προς την κατεύθυνση του μετασχηματισμού της Δημόσιας Διοίκησης. Αυτό ακριβώς έχει φέρει καρπούς εμπιστοσύνης και ένα αυξημένο αίσθημα ασφάλειας του πολίτη που βλέπει ότι, πλέον, εξυπηρετείται έμπρακτα και γρήγορα σε ζητήματα που κάποτε αποτελούσαν ανυπέρβλητα εμπόδια της καθημερινότητας, με έμφαση στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου.

Προς την ίδια κατεύθυνση εργαζόμαστε και εμείς στο ΕΚΔΔΑ που, από την πρώτη στιγμή που χρειάστηκε, προσαρμόσαμε τις προσφερόμενες υπηρεσίες μας ώστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης συγκροτημένα και άμεσα.

Πώς θα ενισχυθεί το σύστημα διακυβέρνησης των ΟΤΑ και ποιος ο ρόλος του ΕΚΔΔΑ;

Αποσκοπεί στην αποτελεσματική ανταπόκριση των ΟΤΑ στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και στην προαγωγή της τοπικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Η επιμόρφωση που παρέχει το ΙΝΕΠ προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντική και πολυδιάστατη. Καλύπτει τις απαιτήσεις νομιμότητας και καλής εφαρμογής των νόμων που αφορούν στους ΟΤΑ, αλλά και τις ανάγκες σχεδιασμού και υλοποίησης έργων και δράσεων σε όλους τους τομείς, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα των υπαλλήλων ΟΤΑ και βοηθώντας τους αιρετούς να πετύχουν τους στόχους τους, ώστε τελικά κάθε δημότης να απολαμβάνει καλύτερες δημοτικές υπηρεσίες.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο