Μετά το επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην προεδρική κατοικία του στην Κωνσταντινούπολη, ως επιδόρπιο, οι σεφ έφτιαξαν «χαλβά από στραγάλια»! Αυτή η… παραλλαγή του χαλβά έγινε γνωστή από το βιβλίο με τις συνταγές της συζύγου του Τούρκου προέδρου Εμινέ Ερντογάν!

Είναι πάντως γεγονός πως «ο χαλβάς από στραγάλια», όπως τόνιζε την επομένη της συνάντησης των δύο ηγετών στην πρώτη σελίδα της η εφημερίδα «Hurriyet», αλλά και οι άλλες εφημερίδες, έφερε πιο κοντά τον Μητσοτάκη και τον Ερντογάν! Πρέπει να υπογραμμίσω πως το γλύκισμα αυτό «εντυπωσίασε όλη την ελληνική αποστολή»! Φαίνεται ότι αυτό το… είδος του «χαλβά από στραγάλια», που έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση Ερντογάν Μητσοτάκη, «έρχεται από τα βάθη της οθωμανικής αυτοκρατορίας». Δεν θα σταθώ στη συνταγή του χαλβά ούτε στον τρόπο σερβιρίσματος. Θα τονίσω όμως πως ήταν πολύ νόστιμος, όπως λένε όχι μόνο τα μέλη της ελληνικής αποστολής που τον δοκίμασαν, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

«Αντίπαλος» του «χαλβά από στραγάλια», της Εμινέ Ερντογάν, είναι το εκπληκτικό γαλακτομπούρεκο που γίνεται με τη συνταγή της αείμνηστης Μαρίκας Μητσοτάκη. Ένα γαλακτομπούρεκο που πραγματικά «γλείφεις τα δάχτυλά σου»! Υπάρχει λοιπόν μια… μεγάλη κόντρα μεταξύ του χαλβά της Εμινέ και του γαλακτομπούρεκου της Μαρίκας! Δεν ξέρω αυτή η… κόντρα πού θα μας βγάλει. Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος πως δεν θα έχουμε… «ομάδες διαπραγματεύσεων». Ή ότι δεν θα έχουμε… παραβιάσεις του εναέριου χώρου πάνω από τα ελληνικά νησιά, από την τουρκική πολεμική αεροπορία! Ακόμη, δεν βάζω το… χέρι μου στη φωτιά, ότι οι Τούρκοι δεν θα αλωνίζουν στο Αιγαίο με τα ειδικά πλοία τους, που… ψάχνουν για πετρέλαιο ή για αέριο. Και φυσικά είμαι βέβαιος πως, εάν δεν βρεθεί λύση στην κόντρα «χαλβάς από στραγάλια – γαλακτομπούρεκο», η Τουρκία θα καταγγείλει με επιστολή της το θέμα στον ΟΗΕ! Ενώ η Ελλάδα θα ενημερώσει όλους τους διεθνείς οργανισμούς και την Ευρώπη! Βλέπετε είναι ζήτημα… αρχής όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για την Ενωμένη Ευρώπη!

Στην… κόντρα Εμινέ Ερντογάν – Μαρίκας Μητσοτάκη «μπήκαν» ο Τύπος και όλα τα ΜΜΕ της Τουρκίας και της Ελλάδος! Τις τελευταίες ημέρες διαβάζουμε στις εφημερίδες, βλέπουμε στις τηλεοράσεις να… εκτελούνται συνταγές «χαλβά από στραγάλια» και «γαλακτομπούρεκο» και οι… κριτές-δοκιμαστές να βγάζουν την απόφασή τους για το ποιο είναι πιο νόστιμο! Θυμάμαι την αείμνηστη μητέρα μου, την κυρα-Λεμονιά, να φτιάχνει γρήγορα και άμεσα χαλβά στο τηγάνι με… φόρμα το κουτάλι και να μας τον προσφέρει ως γλύκισμα ζεστό ζεστό. Ήταν, η στιγμή αυτή, το κάτι άλλο για όλους μας! Αργότερα… ήρθε και το γαλακτομπούρεκο και ο χαλβάς πήρε τη δεύτερη θέση στις προτιμήσεις μας. Βλέπουμε λοιπόν πως από τότε είχε ξεκινήσει η κόντρα τους. Μια κόντρα που, όπως η κολόνια, κρατάει χρόνια!

Κατά τα άλλα και στο… περιθώριο του «χαλβά από στραγάλια» της Εμινέ, που βρίσκεται σε… κόντρα με το γαλακτομπούρεκο της Μαρίκας, η συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη ήταν σε άλλο ανώτερο και καλοσυνάτο… επίπεδο! Βέβαια, το αποτέλεσμα θα το δούμε όταν θα έρθει ο… λογαριασμός!

του Γιώργου Κοντονή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο