Είμαστε στο κατώφλι αρκετών εκλογικών αναμετρήσεων. Πρόωρες ή κανονικές εθνικές εκλογές, με τουλάχιστον δύο εκλογικές αναμετρήσεις λόγω του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής και των αυτοδιοικητικών εκλογών, τον Οκτώβριο του 2023.

Εκλογές ιδιαίτερες, αφού θα διεξαχθούν μέσα σε έντονο κλίμα, οικονομικής δυσχέρειας και πρωτόγνωρης πολιτικής απαξίωσης. Χαράς ευαγγέλια για τις δημοσκοπικές εταιρείες. Μπόλικη δουλειά αναμένεται!

Οι λόγοι της πολιτικής απαξίωσης έχουν αναλυθεί από πολλούς ειδικούς πολιτικούς αναλυτές και από δημοσκόπους.

Στη δύσκολη αυτή συγκυρία της χώρας μας, οι επιλογές των πολιτών θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον, το καλύτερο αύριο όλων μας.

Γκάλοπ και προβλέψεις για τις εθνικές εκλογές βλέπουν το φως της δημοσιότητας αρκετά συχνά, από μεγάλες και αξιόπιστες δημοσκοπικές εταιρείες.

Αντίθετα, περιστασιακά γκάλοπ-μαϊμού θα βλέπουμε για την κατάκτηση των περιφερειακών και δημαρχιακών θώκων σε λίγο καιρό. Στην κυριολεξία θα πάρουν «φωτιά».

Σε αντίθεση με τις δημοσκοπήσεις που γίνονται μέχρι τώρα για τις εθνικές εκλογές, από έναν μικρό αριθμό δημοσκοπικών εταιρειών, όσο πλησιάζουμε προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σαν μαϊντανοί θα ξεπηδάνε οι εταιρείες και τα γκάλοπ, σε μέσα αμφιβόλου προελεύσεως και σκοπιμοτήτων.

Απαιτείται να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στις δήθεν έγκυρες δημοσκοπήσεις, στις δήθεν διασταυρωμένες προτιμήσεις του εκλογικού σώματος, στους κάθε λογής κανιβαλισμούς του δικαιώματος του πολίτη στην αντικειμενική ενημέρωση.

Γκάλοπ που φέρνουν πρώτο το έναν αυτοδιοικητικό συνδυασμό ή τον άλλον, χωρίς την έγκυρη υπογραφή κάποιας νόμιμης και έγκυρης εταιρείας δημοσκοπήσεων, πρέπει να θεωρούνται απλές φημολογίες, με σκοπό τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, ανάλογα με το ρεύμα και την τσέπη του καλοπληρωτή εντολέα. Στους καιρούς πλήρους απαξίωσης της πολιτικής, το παιχνίδι των δημοσκοπήσεων και στην Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να παραμείνει τίμιο. Ο σεβασμός στον πολίτη και στην αλήθεια είναι τα μοναδικά ζητούμενα από μια δημοσκοπική έρευνα. Προσοχή λοιπόν στα γκάλοπ-μαϊμού, στις δημοσκοπήσεις που παραπληροφορούν με τα ευρήματά τους και με τις αναξιόπιστες αναλύσεις των απανταχού επιτηδείων.

Δημιουργούν έλλειμμα δημοκρατίας, χειραγωγούν την ελεύθερη βούληση, πλήττουν υποψηφίους και ζημιώνουν τους ψηφοφόρους πολίτες, κατευθύνοντάς τους σε λανθασμένες επιλογές.

Έχει έρθει ο καιρός να επιβάλλονται οι ανάλογες κυρώσεις στους παραβαίνοντες τους κανόνες αξιοπιστίας μιας δημοσκόπησης.

 

του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο