Η Άγκυρα διά του διευθυντή επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν  ζητά από τις ΗΠΑ να παραδώσουν στην Τουρκία «χωρίς προϋποθέσεις» μαχητικά F-35 και το αντιπυραυλικό σύστημα Patriot και μετά να συζητηθούν όλα τα σενάρια που αφορούν τους ρωσικούς S-400 ακόμα και αυτό που αφορά την αποστολή τους στην Ουκρανία,.

Ο στενός συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε άρθρο του στην Wall Street Journal τονίζει, ότι ο τουρκικός λαός δεν παίρνει πλέον σοβαρά καμία άτυπη δέσμευση της Δύσης για την προμήθεια Patriot. Επαναλαμβάνει την θέση της Άγκυρας, ότι η Τουρκία στράφηκε στους ρωσικούς S-400, γιατί δεν της δόθηκε η δυνατότητα να αγοράσει Patriot. Μάλιστα, ο Αλτούν δεν ζητά πλέον μαχητικά αεροσκάφη F-16, αλλά F-35, αξιώνει δηλαδή την επιστροφή στο πρώτο πρόγραμμα με τις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, δεν είναι ακόμα σαφές, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, προκειμένου να συζητήσουν και το εν λόγω θέμα. O σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε ότι θα γίνει συνάντηση με τον Μπάιντεν, ωστόσο από την αμερικανική πλευρά ούτε έχει επιβεβαιωθεί, αλλά ούτε και αποκλείεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.