Ο Σεμπάστιαν Κόου, πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας στίβου, εξέφρασε την αγωνία του για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθούν οι διεμφυλικές αθλήτριες, ώστε να μπορούν να αγωνίζονται με τις γυναίκες και να μην υπερτερούν από αυτές εξαιτίας των αυξημένων ορμονών τους.

«Νομίζω ότι η ακεραιότητα του γυναικείου αθλητισμού —αν δεν το κάνουμε σωστά— και, στην πραγματικότητα, το μέλλον του γυναικείου αθλητισμού, είναι πολύ εύθραυστο», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Αυτά είναι ευαίσθητα ζητήματα, είναι κοινωνικά ζητήματα, που ξεπερνούν πολύ τον αθλητισμό. Δεν έχω την πολυτέλεια να μπω σε ατελείωτες συζητήσεις ή στη σχολή της ηθικής φιλοσοφίας».

Η κολυμβήτρια Λία Τόμας ολοκλήρωσε την κολεγιακή της καριέρα αγωνιζόμενη με γυναίκες ενώ στα τρία πρώτα χρόνια του πανεπιστημίου συναγωνιζόταν με άνδρες. Η εθνική ομοσπονδία κολύμβησης των ΗΠΑ ενημέρωσε τους υπάρχοντες κανονισμούς που πρέπει να τηρούν οι διεμφυλικές αθλήτριες για να μπορούν να αγωνίζονται, με στόχο να μετριαστούν τυχόν αθέμιτα πλεονεκτήματα.

Βάσει των νέων κριτηρίων, οι αθλήτριες χρειάζεται να έχουν το επίπεδο της τεστοστερόνης τους ίσο με πέντε νανομόρια ανά λίτρο αίματος για ένα διάστημα τουλάχιστον 36 μηνών. Στον στίβο τα πράγματα είναι διαφορετικά, με την World Athletics να ζητά τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης να είναι μόνο 12 μήνες πριν από τις διοργανώσεις που σκοπεύουν να πάρουν μέρος οι αθλήτριες, μια περίοδο που ο Κόε δεν θεωρεί ότι επαρκεί.

Οι υποστηρικτές των διεμφυλικών αθλητριών πάντως, έχουν απωθήσει τις κατηγορίες ότι οι αθλήτριες αυτές κυριαρχούν στα αγωνίσματά τους και ότι αποτελούν απειλή για τον γυναικείο αθλητισμό και υποστηρίζουν ότι είναι δικαίωμά τους να συμμετέχουν σε ότι άθλημα επιθυμούν.