Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν. έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μέσω των συνομιλιών που είχε με τον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα, καθώς τόνισε ότι θεωρεί πως το Αρθρο 5 του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει την συλλογική άμυνα για όλους τους συμμάχους, είναι μια «ιερή δέσμευση».

«Θεωρούμε το Αρθρο 5 μια ιερή υποχρέωση και να είστε βέβαιοι γι΄αυτό», είπε ο Μπάιντεν στη διάρκεια επίσκεψής του στη Βαρσοβία διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την Πολωνία για τη στήριξη του ΝΑΤΟ εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «βασίζεται στη διαίρεση, στο να μπορέσει να διαχωρίσει την ανατολική από τη δυτική πτέρυγα ε»κτίμησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ωστόσο, πρόσθεσε ο ίδιος, δεν έχει καταφέρει να το πράξει.

Ο αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε την Πολωνία που δέχτηκε πρόσφυγες από την Ουκρανία. «Αναγνωρίζουμε ότι η Πολωνία αναλαμβάνει μια σημαντική ευθύνη, αλλά δεν νομίζω ότι θα πρέπει να είναι μόνο η Πολωνία».

Αποκάλεσε «χασάπη» τον Πούτιν

Παράλληλα ο Μπάιντεν αποκάλεσε «χασάπη» τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και είπε ότι δεν είναι βέβαιος ότι η Μόσχα έχει αλλάξει τη στρατηγική της στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία μετά την δήλωση της Μόσχας ότι θα επικεντρωθεί στην πλήρη “απελευθέρωση” της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονμπάς, τονίζεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι έχουν αλλάξει», απάντησε ο Μπάιντεν στη Βαρσοβία όπου βρίσκεται σε έναν δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν η Ρωσία έχει αλλάξει τη στρατηγική της

Πολωνικό αίτημα επίσπευσης αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού 

Από τη μεριά του ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε σήμερα ότι στη διάρκεια της συνάντησής του με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στη Βαρσοβία τον ρώτησε για την πιθανότητα επίσπευσης αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού.

Οπως διευκρίνισε ο Ντούντα αναφερόταν στην αγορά πυραυλικών συστημάτων Patriot, υψηλής κινητικότητας πυραυλικού συστήματος πυροβολικού HIMARS, αεροσκαφών F-35 και αρμάτων μάχης Abrams.

Η Πολωνία θέλει να συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ καθώς σχεδιάζει να αρχίσει να παράγει πυρηνική ενέργεια, δήλωσε στον Μπάιντεν ο πολωνός πρόεδρος.

«Πιστεύω ότι μαζί με αμερικανικές εταιρείες, υπό την αυστηρή αιγίδα του Λευκού Οίκου, μπορούμε στο εγγύς μέλλον να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα γιατί είναι επειγόντως απαραίτητο για την Πολωνία», δήλωσε ο Ντούντα μετά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν.

Η Πολωνία χρειάζεται αμερικανικά εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας προκειμένου να εκπληρώσει τους κλιματικούς στόχους της και να διασφαλίσει μια σύγχρονη πηγή προμήθειας ενέργειας, είπε.