…Και ας πούμε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά «ναι» και προκηρύσσει εκλογές. Είναι σίγουρο πως ο Αλέξης Τσίπρας τις θέλει; Προσωπικά πιστεύω πως ζητάει εκλογές προκειμένου να κρατήσει το κόμμα ζωντανό και σε κατάσταση ετοιμότητας! Αλλά αν πάλι τις θέλει στα αλήθεια, είναι βέβαιος πως θα τις κερδίσει; Όχι. Άλλωστε βλέπει τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες φέρουν κατά δέκα μονάδες μπροστά τη ΝΔ η οποία, αν και είχε να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα και «έπεσε» σε λάθη, αποτελεί και είναι «σταθερή αξία», τόσο για τον πολίτη όσο και για την Ελλάδα. Το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας κατά βάθος δεν θέλει εκλογές μπορεί κάποιος να το διακρίνει, να το καταλάβει, εάν ξέρει να διαβάζει, από τη «γλώσσα του σώματος». Οι κινήσεις. Τα μάτια. Και ο τόνος της φωνής είναι αυτά που μας δείχνουν εάν κάποιος μάς λέει την αλήθεια. Ή εάν αυτά που μας λέει τα πιστεύει κιόλας. Αλλά ξέχωρα από τη «γλώσσα του σώματος», ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει εκλογές, γιατί έχει στο συρτάρι του γραφείου του στην Κουμουνδούρου δημοσκοπήσεις που ο ίδιος ζήτησε και που δείχνουν τη ΝΔ να είναι μπροστά από οκτώ έως εντεκάδα μονάδες! Και αυτές οι δημοσκοπήσεις τον… φρενάρουν! Έτσι ελπίζει σε μεγαλύτερη φθορά της κυβέρνησης! Το ζητούμενο είναι πως μέχρι τώρα την όποια φθορά της δεν την… καρπώθηκε! Και αυτό λέει πολλά…

Αλήθεια είναι πως οι δημοσκοπήσεις αποτελούν και είναι για όλους «εργαλείο». Ιδιαίτερα σπουδαίο για τα κόμματα και τους πολιτικούς. Για τους οποίους είναι «πιλότος» για τις επόμενες κινήσεις τους. «Παρουσιάζουν την πραγματικότητα;» με ρωτούν πολλοί φίλοι. «Όχι πάντα!» είναι η απάντηση. Όμως δείχνουν τι θέλει ή τι επιθυμεί ο κόσμος! Έχουμε βέβαια πολλά παραδείγματα που οι δημοσκοπήσεις «έπεσαν μέσα», αν όχι 100% αλλά στο 90%! Έτσι, όλες οι δημοσκοπήσεις, που αυτόν τον καιρό βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δίνουν το προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία και μάλιστα με μια διαφορά διψήφια από τον ΣΥΡΙΖΑ και το τρίτο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ. Ο κόσμος καταλαβαίνει τα δύσκολα, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Προβλήματα που δεν τα προξένησε η ίδια, αλλά είχε το θάρρος και με κινήσεις ματ προσπάθησε και προσπαθεί για την καλύτερη λύση.

Φυσικά, το εάν θα πάμε τώρα σε εκλογές, εάν δηλαδή γίνουν πρόωρα οι εκλογές, το γνωρίζει μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός, που κρατάει την μπαγκέτα, «θα βάλει κάτω» τα υπέρ και τα κατά και θα αποφασίσει. Αλλά γιατί να πάει τούτη την εποχή σε εκλογές; Και μάλιστα την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία; Τη στιγμή που η βενζίνη πλησιάζει στα 3 ευρώ και ο λογαριασμός της ΔΕΗ… ακουμπάει στον ουρανό; Όταν «τα πάντα όλα» έχουν αυξηθεί; Και το σπουδαιότερο, είναι σε θέση η χώρα να αντέξει δύο και πλέον μήνες έναν αδυσώπητο προεκλογικό αγώνα; Μια ακυβερνησία; Όλα αυτά βάζουν «βέτο» και οι πρόωρες εκλογές απομακρύνονται. Εκτός και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης απρόοπτα μας ξαφνιάσει όλους!

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο