Το πόσο πιο φιλορωσική είναι –κατά μεγάλο ποσοστό– η ελληνική κοινή γνώμη σε σχέση με αυτή των άλλων ευρωπαϊκών χωρών είναι γνωστό. Το να βλέπει όμως σήμερα κανείς ένα ποσοστό που αγγίζει το 40% να μη θεωρεί απαράδεκτη την εισβολή της Ρωσίας του Πούτιν στην Ουκρανία είναι πράγματι εντυπωσιακό.

Αποκαλυπτική η έρευνα που διεξήχθη σε έξι ευρωπαϊκές χώρες. Το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρούν «απαράδεκτη» τη ρωσική επίθεση είναι στην Ελλάδα πολύ μικρότερο από όλες τις άλλες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. Στην Ελλάδα θεωρεί απαράδεκτη την επίθεση το 60% των ερωτηθέντων, στην Ιταλία το 71%, στη Γαλλία το 78%, στη Γερμανία το 82%, στην Ισπανία το 86% και στην Ολλανδία το 88%. Υπάρχει όμως και το ποσοστό αυτών που θεωρούν την επίθεση απαράδεκτη αλλά κατανοητή! Κι εδώ οι Έλληνες είναι πρώτοι με ποσοστό 34%.

Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος που αναδεικνύεται από την έρευνα αυτή, αλλά κυρίως από την ίδια την πραγματικότητα. Είναι το πρώτο πολιτικό συμπέρασμα που εξάγεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία και την επίδραση του πολέμου στην εσωτερική πολιτική σκηνή των χωρών-μελών της ΕΕ. Στη Γαλλία, π.χ., η οποία οδεύει προς τις προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο, ο Μακρόν, που εκφράζει τον δυτικό προσανατολισμό της Γαλλίας και τάσσεται στο πλευρό της Ουκρανίας, μπήκε στην κούρσα με 24% και σήμερα, με βάση τα τελευταία γκάλοπ, συγκεντρώνει κατά μέσο όρο το 30,3%. Η βασική του αντίπαλος, η Λεπέν (θαυμαστής μέχρι προχθές της πολιτικής Πούτιν), βρίσκεται κολλημένη κατά μέσο όρο στο 17,4%, ενώ Ζεμούρ (άκρα Δεξιά) και Μελανσόν (Αριστερά), που δείχνουν να «κατανοούν» την εισβολή στην Ουκρανία, κινούνται σε ποσοστά μεταξύ 11% και 12%. Σε δημοσκοπική πτώση βρίσκονται και άλλοι ακροδεξιοί (κυρίως), όπως: στην Ιταλία ο Σαλβίνι, στην Ολλανδία ο Τιερί Μπάουντετ και στη Γερμανία η Αλις Βίντελ, που είχαν προσπαθήσει να δικαιολογήσουν τη ρωσική εισβολή, κατηγορώντας το ΝΑΤΟ για «επεκτατισμό που όπλισε το χέρι του Πούτιν».

Τι γίνεται όμως στην Ελλάδα, που στο υψηλό ποσοστό εκείνων που «κατανοούν» την εισβολή του Πούτιν συναντιούνται προφανώς φιλορώσοι, πολέμιοι του ΝΑΤΟ και της Δύσης, αντισυστημικοί, και οπαδοί θεωριών συνωμοσίας;

Μήπως, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, εδώ, ο πόλεμος στην Ουκρανία, αντί να αποδυναμώσει όλη αυτή την ετερόκλητη «ομάδα», οδηγεί στην ενίσχυσή της; Από τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δεν αναδεικνύεται κάτι τέτοιο. Φαίνεται (και μακάρι να είναι έτσι) πως η εισβολή στην Ουκρανία άνοιξε τα μάτια σε πολλούς, να δουν καλύτερα αυτή την «ομάδα», αυτές τις πολιτικές δυνάμεις, που βρίσκουν κατά καιρούς έδαφος σε ένα κομμάτι του πληθυσμού και ροκανίζουν, σκοπίμως ή όχι, τους θεσμούς της φιλελεύθερης δημοκρατίας.

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο