Η σύμπραξη και η συνεργασία του ΕΒΕΑ με τα επιμελητήρια της περιφέρειας, με στόχο την ανάληψη κοινών δράσεων που θα τα βοηθήσει να ενισχύσουν τον ρόλο τους σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, βρίσκεται στο επίκεντρο του κύκλου συναντήσεων που πραγματοποιεί ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Μπρατάκος με τα επιμελητήρια της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση, χθες το πρωί, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ επισκέφτηκε το Επιμελητήριο Κοζάνης και πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Γιάννη Μητλιάγκα και μέλη της Διοικητικής Επιτροπής. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Β΄ αντιπρόεδρος Αντώνης Πουγαρίδης, ο γενικός γραμματέας Αδάμ Ιωαννίδης, ο οικονομικός επόπτης, Παναγιώτης Μαλούτας, ο υπεύθυνος ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων Μιχαήλ Χλιάπας, ο υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων Κοσμάς Καλεντηριάδης, η διευθύντρια του Επιμελητήριου Κοζάνης Κατερίνα Καρακουλάκη καθώς και το μέλος ΔΣ Φώτης Τσαμπούρης.

Αντικείμενο της συνάντησης, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ήταν η διερεύνηση τρόπων συνεργασίας, ώστε τα επιμελητήρια να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας να αντεπεξέλθουν γενικότερα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία του 2022 και ειδικότερα στη δύσκολη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης της περιοχής και της μετάβασης στη νέα εποχή.

«Αυτό που θέλω να ξέρετε είναι ότι εμείς από την πλευρά του ΕΒΕΑ, ως ένας ιδιαίτερα ισχυρός φορέας επιχειρηματικότητας στη χώρα, θεωρούμε ότι έχουμε υποχρέωση να έχουμε συνεργασία με τα υπόλοιπα επιμελητήρια της χώρας και της περιφέρειας. Και επίσης νομίζω ότι είναι και παραγωγικό να συνεργάζονται τα επιμελητήρια. Είναι στο DNA και το δικό μου και του επιμελητηρίου που εκπροσωπώ να συνεργαζόμαστε με τα υπόλοιπα επιμελητήρια» τόνισε ο κ. Μπρατάκος σχετικά με τη σημασία της σύμπραξης μεταξύ των δύο επιμελητηρίων.

Ενώ, σε ό,τι αφορά στα ειδικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα επιμελητήρια της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ πρότεινε μία σειρά δράσεων για συνεργασία.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με την παρουσία των επιχειρηματικών φορέων στην υλοποίηση της διαδικασίας απολιγνιτοποίησης της περιοχής και μετάβασης στη νέα εποχή, ο κ. Μπρατάκος πρότεινε κοινή παρέμβαση ΕΒΕΑ και Επιμελητηρίου Κοζάνης προς το υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να διεκδικήσουν πιο ενεργή συμμετοχή του επιμελητηρίου στη διαδικασία αυτή. Σχετικά με την επιχειρηματική ρευστότητα, προτάθηκε η δημιουργία μιας δομής μικροπιστώσεων, στην οποία θα συμμετέχει ένας μη χρηματοπιστωτικός φορέας, με βασικό μέτοχο το Επιμελητήριο Κοζάνης και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ως πάροχος εγγυοδοσίας. Το ΕΒΕΑ μπορεί να προσφέρει τη σχετική τεχνογνωσία, καθώς έχει ήδη κάνει μία μελέτη για να κάνει κάτι αντίστοιχο. Το τρίτο σημείο συνεργασίας είναι η αξιοποίηση του Εκθεσιακού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας και η μετατροπή του από κτίριο φάντασμα σε κόμβο καινοτομίας, επιχειρηματικής δραστηριότητας και εξαγωγικής διαδικασίας, μέσα από τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για τα θέματα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία συνεταιρισμών που παράγουν τοπικά προϊόντα, τα συσκευάζουν διαφορετικά και τα εξάγουν. Ειδικότερα, ο κ. Μπρατάκος πρότεινε τη δημιουργία μιας Θερμοκοιτίδας καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας, όχι απαραίτητα για τεχνολογίες αιχμής, αλλά και γεωργική παραγωγή και υπηρεσίες. Ενώ, συμφωνήθηκε η υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας, όπου θα περιγράφονται οι άξονες που τα δύο επιμελητήρια μπορούν να κινηθούν από κοινού.

Προκειμένου να γίνουν αυτά θα πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός, ένα σχέδιο δράσης πενταετίας. «Ο ρόλος των επιμελητηρίων είναι να συντάσσουν τον οδικό χάρτη ανάπτυξης του νομού, της περιοχής τους. Και στο τέλος η Πολιτεία, το υπουργείο Ανάπτυξης, που είναι ο εποπτεύων φορέας, να συγκεντρώνει όλα αυτά τα σχέδια και να κάνει την πολιτική ανάπτυξης της χώρας» τόνισε ο κ. Μπρατάκος.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ τόνισε «Η περιοχή εδώ ζει την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας με έναν βίαιο τρόπο. Πρέπει τα επιμελητήρια ως φορέας να συμμετέχουν, ώστε αυτό να γίνει πιο ήπια και πιο σωστά. Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας, έχετε έναν πολύ ισχυρό σύμμαχο στην Αθήνα και θέλω μαζί να βοηθήσουμε και να “τρέξουμε” την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, που βιαίως έρχεται στο νομό σας, και να την κάνουμε πρότυπο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης Γιάννης Μητλιάγκας έκανε ιδιαίτερη μνεία στη διαδικασία της μετάβασης και την πρόκληση που αντιμετωπίζει το Επιμελητήριο Κοζάνης και η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. «Το πλαίσιο και η στιγμή της επίσκεψης είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία της μετάβασης και υπάρχουν πλέον θεσμικά νομοθετήματα και αναμένουν οι τοπικές, και όχι μόνο, επιχειρήσεις τις επιμέρους προκηρύξεις για να επενδύσουν στη Δυτική Μακεδονία. Η Κοζάνη και η Δυτική Μακεδονία θεωρούμε ότι είναι επενδύσιμες και μέλη του Επιμελητηρίου σας θα μπορούσαν να μεταφέρουν μέρος της δραστηριότητάς τους εδώ πέρα, υλοποιώντας τις μεγάλες επενδύσεις, που θα μπορέσουν να καλύψουν το χαμένο έδαφος από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να υπάρξουν θέσεις εργασίας» τόνισε ο κ. Μητλιάγκας.

Αναφορικά με το ζήτημα της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης επεσήμανε δυο πολιτικές που μπορεί να λειτουργήσουν παράλληλα για την αντιμετώπιση των σημαντικών δυσκολιών που προκύπτουν από τη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης στην περιοχή. Αφενός την πιστωτική επέκταση του Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης και σε κάποιους που δεν πληρούν τα σκληρά τραπεζικά κριτήρια, και αφετέρου την αξιοποίηση του θεσμού των μικροπιστώσεων.

«Θεωρούμε ότι η δομή μας είναι μεν επιχειρησιακά δυνατή ως περιφερειακό επιμελητήριο, ωστόσο οι δυνατότητες είναι συγκεκριμένες και πιστεύουμε ότι οι συμπράξεις και οι συνέργειες με μεγαλύτερους φορείς δίνουν κύρος σε εμάς, αλλά και δίνουν ένα παράδειγμα πώς ένα μεγάλο επιμελητήριο βοηθά στην περιφερειακή ανάπτυξη και τα μικρά επιμελητήρια», είπε ο κ. Μητλιάγκας.